№67

Податки & бухоблік, серпень, 2020/№ 67 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Підстави для звільнення Завжди актуальна тема звільнення працівників у «карантинний» час стала ще «гарячішою». І хоча сподіваємося, що такої хвилі звільнень у країні в найближчому майбутньому не буде, все ж озброїмо вас необхідними знаннями із цього важливого питання. Так, із цього спецвипуску ви дізнаєтеся, з яких підстав та в якому порядку може бути припинено трудовий договір, як внести до трудової книжки запис про звільнення та як здійснити остаточний розрахунок зі звільненим працівником. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податковий експерт Наталія Чернишова та експерт з питань оплати праці Олена Савченко.
  • Звільнення з ініціативи працівника Право працівника розірвати трудові відносини за власним бажанням закріплено ст. 38 КЗпП, якщо з ним укладений безстроковий трудовий договір, і ст. 39 КЗпП, якщо трудовий договір — строковий*. Розглянемо особливості цього варіанта розставання.
  • Звільнення за угодою сторін Розглянемо наступний варіант розставання з працівником — звільнення за угодою сторін на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Ініціатива припинення трудового договору за цією підставою може виходити як від працівника, так і від роботодавця.
  • Звільняємо після закінчення строку трудового договору Договір, що обмежує трудові відносини з працівником визначеним строком або часом виконання роботи, називають строковим.
  • Розірвання трудового договору з призовником Однією з підстав для розірвання трудового договору є призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються робоче місце і посада (п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Так кого ж можна звільняти на цій підставі? Далі розберемося.
  • Переведення на інше підприємство Однією з підстав для розірвання трудового договору є переведення працівника на інше підприємство згідно з п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП. Такому припиненню трудових відносин властиві свої особливості й умови. І найголовніша з них — згода працівника.
  • Звільнення у зв’язку зі зміною істотних умов праці Якщо роботодавець вимушений змінити істотні умови праці своїх працівників, то право зробити це в односторонньому порядку йому надає ч. 3 ст. 32 КЗпП. Якщо ж працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах, він може бути звільнений на підставі п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП.
  • Звільнення засудженого або потенційного корупціонера 8.1. Звільнення засудженого Законодавство, зокрема п. 7 ч. 1 ст. 36 КЗпП, дозволяє звільнити працівника, засудженого до позбавлення волі або іншого покарання, яке виключає можливість продовження роботи. При цьому підставою для припинення трудового договору є вирок суду, що набрав законної сили.
  • Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця Роботодавець має право розірвати трудовий договір (строковий або безстроковий) за своєю ініціативою, якщо в нього є на те підстави, передбачені законом.
  • Додаткові підстави для звільнення Як ви могли переконатися, вивчивши попередній розділ, підстав для звільнення працівників з ініціативи роботодавця існує чимало. Але й цей список не вичерпний. На доважок до нього ст. 41 КЗпП установлено додаткові підстави для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Щоправда, застосувати їх можна далеко не до всіх працівників і тільки за певних умов.
  • Звільнення з ініціативи третіх осіб В окремих випадках ініціювати звільнення можуть треті особи, а не одна зі сторін трудового договору. Що ж це за випадки?
  • Звільнення померлого працівника Важко вигадати сумніший привід для звільнення, ніж смерть працівника. Проте життя таке, що допускає подібні ситуації. Мати з ними справу ми вам, звичайно, не бажаємо, але бути до них готовими все ж не завадить. Тому в цьому розділі ми розглянемо, як оформити припинення трудових відносин із померлим працівником і провести остаточний розрахунок.
  • Приймаємо основного працівника — звільняємо сумісника Ідеться про підставу, встановлену п. 8 Положення № 43. Так, згідно із цією нормою трудовий договір можна розірвати з працівником, який працює на держпідприємстві на умовах сумісництва, якщо на його посаду претендує працівник, для якого це місце роботи стане основним.
  • Видаємо звільненому трудову книжку Ви, напевно, знаєте, що законодавці планують найближчим часом скасувати паперові трудові книжки. Але це в майбутньому. А поки що цей документ «на папері» знаходиться на підприємстві, на якому працівник працює за основним місцем роботи*. І «прощання» зі звільненим основним працівником повинно закінчуватися видачею йому трудової книжки. Як правильно внести до неї запис про звільнення, у які строки її потрібно видати працівнику та як виправити підстави для звільнення і дату, якщо в записі припустилися помилки або вони були змінені за рішенням суду, — ці питання освітлюватимемо далі.
  • Остаточний розрахунок із працівником Незалежно від причин розірвання трудового договору роботодавець зобов’язаний провести з працівником, що звільняється, остаточний розрахунок і виплатити всі належні йому суми (ст. 47 КЗпП). Це може бути заборгованість із заробітної плати, компенсація за невикористані дні відпусток, вихідна допомога, заборгованість за іншими розрахунками. Нюанси нарахування та виплати таких сум розглянемо далі.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі