Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався січень

Новинки-2021

Новий 2021 рік приніс із собою безліч різноманітних нововведень. Найгучнішою податковою новиною на початку 2021 року має стати окрема зменшена сільгоспставка ПДВ у розмірі 14 %. Крім того, розширено перелік операцій, при здійсненні яких діятиме ставка 7 %. Тепер її слід застосовувати не лише при продажу ліків, але і при постачанні кінокультурних і готельних послуг.

У цьому тематичному номері, окрім податкових, зібрані також фінзвітні/статзвітні та юридичні/навколоюридичні нововведення, РРО-зміни (для єдинників і не лише), новинки об’єднаної звітності з ЄСВ + ПДФО/ВЗ і багато інших.

«Податки & бухоблік», 2021, № 1-2

Середня зарплата: перерахунок, премії, МЗП

Зміни, про які розповідає ця стаття, набули чинності з 12.12.2020 р. Саме з цієї дати застосовуємо нові правила розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних, плати за період відрядження, оплати часу медобстеження, військової служби, вимушеного прогулу, суми вихідної допомоги тощо.

Якщо дата початку події, з якою пов’язана відповідна виплата, припадає на 12.12.2020 р. або пізніше, застосовуємо новий порядок розрахунку середньої зарплати. Такою подією буде дата початку відпустки, відрядження, проходження військової служби тощо. Дата видання наказу або виплати коштів не важлива.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 3, с. 2

Як заховати витрати (приховати збитки)

Як відомо, для витрат чітко позначений момент виникнення. Тому відображати їх коли надумається/переносити в інший період/не відображати взагалі було б неправильно. Навіть на догоду податківцям. Адже це призведе до викривлення звітності. Оскільки реальні витрати виявляться заниженими, а фінрезультат звітного періоду — штучно завищеним.

А якщо ви все-таки зважилися знехтувати такими правилами і навіть з відома (чи на вимогу) власників вирішили приховати зайві витрати і не світити збитки? У статті розглянуто варіанти, як це можна зробити, і ризики кожного з них.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 3, с. 15

Звітність ФОП за 2020 рік

Назва тематичного номера говорить сама за себе. У ньому ви знайдете статті про загальні правила подання ЄП-звітності і порядок її заповнення ФОП на ЄП груп 1 — 3, про те, як заповнити декларацію про доходи підприємцям, що перебували на загальній системі оподаткування в 2020 році, а також про складання ЄСВ-звіту за себе для ФОП на будь-якій системі оподаткування.

Окремі матеріали присвячені заповненню в 2020 році Книг обліку доходів (і витрат) платниками єдиного податку та загальносистемниками.

«Податки & бухоблік», 2021, № 4

Чому блокують РК і що з цим робити

Покупець повернув товар. Чи ви повернули передоплату. А може, виявили помилку в зареєстрованій податковій накладній. Складаєте розрахунок коригування (РК) і…

Чудес, на жаль, не відбувається — РК блокують. Стандартний сценарій, який сьогодні вже навряд чи когось здивує. Хоча питання із цього приводу не вичерпуються. Чому блокують РК і чи завжди треба займатися його розблокуванням?

Наша стаття — короткий екскурс цією темою.

О. Ольховик, «Податки & бухоблік», 2021, № 5, с. 17

Декларація з податку на прибуток

Декларація з податку на прибуток — одна з найоб’ємніших форм звітності. Для того щоб правильно скласти саму декларацію і таблиці-додатки до неї, вам знадобиться уся ваша увага. Ну і, звичайно ж, знання алгоритму її заповнення.

Зверніть увагу! Останні зміни в чинну форму прибуткової декларації набули чинності 01.12.2020 р. Водночас при заповненні старої форми, що не враховує вказаних змін, платники можуть зіткнутися з певними складнощами.

Здолати їх допоможе наш спецвипуск, що оповідає про особливості заповнення як самої податковоприбуткової декларації, так і додатків до неї.

«Податки & бухоблік», 2021, № 6

ФОП на ЄП здає в оренду нерухомість

Аби утриматися на плаву, ФОП намагаються заробити зараз на усьому, у тому числі і на здачі нерухомості, що стоїть без діла.

Для ФОП на загальній системі, як і для звичайних фізичних осіб, жодних орендних обмежень законодавство не встановлює. Але ставки податку кусаються: з доходу доведеться сплатити 18 % ПДФО і 1,5 % військового збору. Набагато вигідніше бути орендодавцями ФОП на ЄП. Тим більше, що через збільшення лімітів площ у полку таких орендодавців очікується поповнення.

Для останньої категорії ФОП і призначена ця стаття.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2021, № 7, с. 20

Майнові податки — 2021

Їх, як відомо, три: плата за землю (земельний податок або орендна плата), податок на нерухоме майно і транспортний податок. На початку кожного року юрособи, що володіють землею, нерухомістю і дорогими легковими авто, приступають до декларування податкових зобов’язань за кожним із майнових податків на поточний рік.

Правила стягування цих податків щорічно модернізуються й удосконалюються. Тому, щоб не виникало проблем з їх розрахунком, декларуванням і сплатою, є сенс згадати ці правила. Наш тематичний номер — вам на допомогу.

«Податки & бухоблік», 2021, № 8

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі