Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався червень

Операції з нерезидентами

Тема операцій з нерезидентами не втрачає актуальності. У тематичному номері охоплено широке коло питань — ви дізнаєтеся про особливості обліку операцій в інвалюті, правила розрахунку курсових різниць, визначення первісної вартості імпортного товару, збільшення статутного капіталу за рахунок додаткового внеску нерезидента в інвалюті, виплату нерезиденту дивідендів. А також як нерезиденту підтвердити свій статус довідкою для застосування міжнародного договору і що робити, якщо в український текст такого договору пробралася помилка. Ще розглянуто: оренду обладнання в нерезидента, перерахування плати за доступ до електронних сервісів та членських внесків, а також випадок, коли валюта ціни за ЗЕД-договором відрізняється від валюти платежу.

«Податки & бухоблік», 2021, № 44

Електронні трудові книжки: життя після 10 червня

З 10 червня 21 року стартував перехід на електронний облік трудової діяльності працівників. Звичні паперові трудові книжки втрачають свої позиції.

Як тепер приймати/звільняти працівників? Чи буде можливість і надалі вести паперову трудову книжку? Відповіді на ці запитання ви знайдете в нашій статті.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2021, № 45, с. 2

Податкові перевірки

Тематичний номер, присвячений податковим перевіркам та особливостям їх здійснення в умовах мораторію. Які саме перевірки заборонені? Які дозволені? Які дозволила одіозна постанова Кабміну? Які наслідки перевірки під час перевірочного мораторію? Як він поєднується з мораторієм на штрафи? На усі ці запитання ви знайдете відповідь у номері! Крім того, номер традиційно аналізує процедурні особливості різних видів перевірок (планових та позапланових), а також деякі нестандартні ситуації, як-от уточнення декларації за період, що вже перевірявся.

«Податки & бухоблік», 2021, № 46

Здаємо в оренду нерухомість: де місце доходам і витратам?

Поширена ситуація, коли підприємство — власник будівлі здає її в оренду. На яких рахунках бухгалтерського обліку обліковувати орендодавцеві доходи і витрати за такими операціями, багато в чому залежить від того — це основний вид його діяльності чи ні, нерухомість приносить дохід переважно у вигляді орендної плати або ж задіяна в операційній діяльності. Різниться облік і комунальних платежів. Тут важливо, відшкодовує такі витрати орендар окремим платежем чи комуналка входить до складу орендної плати. Хочете знати деталі — прочитайте статтю.

Т. Войтенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 47, с. 16

Працюємо з фізособами

Практично кожному підприємству в межах його господарської діяльності доводиться мати справу з фізособами. Зокрема, юрособа може укладати з ними договори на виконання робіт або надання послуг, купувати й орендувати в них майно, позичати їм гроші, виплачувати дивіденди і роялті, надавати фінансову допомогу та ін. Причому це можуть бути як звичайні громадяни, так і суб’єкти підприємництва. У цьому спецвипуску ми розповіли, як правильно оформити такі взаємовідносини, і розглянули порядок оподаткування доходів цих фізосіб.

«Податки & бухоблік», 2021, № 48

Бенефіціари: подаємо дані з 11 липня

Тривалий час вимоги про надання даних про бенефіціарів нікого не тривожили: не було затвердженої форми і змісту структури власності. І ось не так давно це відбулося. Мінфін наказом від 19.03.2021 р. № 163 таки затвердив форму та зміст структури власності. Набирає чинності цей документ з 11 липня 2021 року. Хто зобов’язаний подавати дані, коли бігти до держреєстратора, що таке структура власності, що, коли і як подавати… ось далеко не повний перелік запитань, на які ми відповіли в цій статті.

«Податки & бухоблік», 2021, № 49, с. 2

Перевірки Держпраці

Держпраці — це, мабуть, другий за створенням проблем для госпсуб’єктів орган після податкової. Для того щоб гідно зустріти гостей, ми підготували для вас цей тематичний номер. Ми проаналізували, які перевірки можуть зараз проводити Держпраці, звідки вони отримують інформацію і за якими критеріями відбирають роботодавців для перевірки (якщо не хочете потрапити до цього переліку, не допускайте дій, перелік яких наведений на с. 6 номера).

Крім того, не залишилися без уваги і ті порушення, до яких найчастіше чіпляються при перевірках. Це не обов’язково оформлення трудових відносин із працівниками, але й такі дрібні, але неприємні порушення, як зрівнялівка в окладах, неподання повідомлення про прийняття на роботу, не проведена або неправильно розрахована індексація, проблеми зі строком випробування, робота у вихідний/святковий день або надурочно тощо.

«Податки & бухоблік», 2021, № 50

Директор побалував себе з КПК

Випадки, коли кошти з КПК працівники витрачають на особисті цілі, трапляються достатньо часто. Один із них — директор оплатив з КПК свої особисті витрати. Що тепер робити? Чим це загрожує підприємству і директорові? Не панікуйте. Нічого страшного не сталося. Сам факт використання директором КПК для оплати особистих витрат — це ще не порушення податкового законодавства. Але спускати це на гальмах і не помічати особистих витрат держателів з КПК не радимо. Інакше можна нарватися, як мінімум на ПДФО і ВЗ.

Головне — вчасно відзвітувати і повернути використану на особисті цілі суму. Утім, навіть якщо строк уже минув, можна застосувати деякі хитрощі. Наприклад, оформити нецільову благодійну допомогу або поворотну фіндопомогу. Про всі тонкощі цієї схеми читайте в цій статті.

«Податки & бухоблік», 2021, № 51, с. 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі