№48

Податки & бухоблік, червень, 2021/№ 48 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Використовуємо автомобіль фізособи Практично кожному підприємству в межах його господарської діяльності доводиться мати справу з фізичними особами. Зокрема, юрособа може укладати з ними договори на виконання робіт або надання послуг, купувати й орендувати у них майно, позичати їм гроші, виплачувати дивіденди і роялті, надавати фінансову допомогу тощо. У цьому спецвипуску ми розповімо, як правильно оформити такі взаємовідносини, і розглянемо порядок оподаткування доходів, що виплачуються фізособам. Причому йтиметься як про звичайних громадян, так і про самозайнятих осіб. Спецвипуск для вас підготували редактор Наталія Вороная, податковий експерт Наталія Чернишова й експерт з питань оплати праці Олена Марченко.
  • Орендуємо нерухомість Плануєте орендувати у фізособи нерухомість? Чом би й ні. Але пам’ятайте, що за операціями з фізособами завжди крадуться питання обкладення виплаченого їм доходу ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Чи потраплять доходи від надання в оренду нерухомості під такий податковий «прес», розповімо далі. Але спершу — декілька слів про правовий бік питання.
  • Купуємо рухоме майно Звичайно, майно можна не лише брати у фізособи в тимчасове користування, а й купувати його. У цьому розділі говоритимемо про придбання автомобіля та іншого рухомого майна. Зокрема, розглянемо організаційні питання та податкові наслідки такого заходу.
  • Закуповуємо сільгосппродукцію в населення Підприємства-заготівники, переробники, а також суб’єкти ресторанного господарства нерідко закуповують сільгосппродукцію в населення. Документальне оформлення, оподаткування й облік таких операцій здійснюються за певними правилами і мають низку особливостей. Про них і йтиметься в цьому розділі.
  • Купуємо нерухоме майно Тепер настав час поговорити про придбання у фізособи нерухомого майна. Тут ми зупинимося як на організаційних питаннях такого заходу, так і на нюансах обкладення доходу фізособи-продавця від продажу нерухомості ПДФО і ВЗ.
  • Позичаємо гроші фізособі Хоча психологи і не радять брати гроші в борг, але позики допомагають вирішити складні проблеми або дозволити собі те, на що зазвичай бракує коштів. Підприємство надає поворотну фінансову допомогу сторонній фізичній особі або своєму працівнику? З точки зору цивільного права йдеться про договір позики. Як правильно його оформити? Які податкові наслідки надання позики і чи можна списати заборгованість за нею? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете нижче.
  • Безповоротна фінансова допомога Цілі надання безповоротної фінансової допомоги фізичним особам з боку підприємства можуть бути різними — від підтримки їх у скрутну хвилину до заохочення. У цьому розділі розглянемо порядок надання, оподаткування й обліку такої допомоги.
  • Виплачуємо пасивні доходи Виплата пасивних доходів — дивідендів і роялті — завжди є приємною подією для їх одержувача. Проте ця операція має низку нюансів, особливо коли йдеться про виплати фізичним особам. У цьому розділі ми з’ясуємо, який порядок виплати й оподаткування дивідендів фізособам-учасникам, а також розберемо, що належить до роялті і як вони оподатковуються.
  • Виплата доходу фізособі-комітенту Підприємство може виступати для фізособи комісіонером, тобто реалізовувати для неї її майно за договором комісії. Про особливості оподаткування доходів фізособи-комітента і відображення таких операцій у бухобліку комісіонера поговоримо в цьому розділі спецвипуску.
  • Роботи (послуги) від фізособи Доволі часто суб’єкти господарювання для виконання робіт або надання послуг разового чи періодичного характеру залучають фізосіб на умовах цивільно-правових договорів (далі — ЦПД). Про юридичні нюанси, а також про облік і оподаткування винагороди за такими договорами йтиметься в цьому розділі спецвипуску*.
  • Виплати підприємцям Доволі часто суб’єктам господарювання доводиться мати справу з підприємцями. Про оформлення відносин з такими фізичними особами, способи розрахунків з ними, а також про оподаткування виплат підприємцям говоритимемо в цьому розділі спецвипуску.
  • Працюємо з незалежними професіоналами Ще одна категорія фізосіб, з якими може працювати суб’єкт господарювання, — це особи, що займаються незалежною професійною діяльністю (адвокати, нотаріуси, судові експерти тощо), яких ми далі іменуватимемо незалежними професіоналами. Вони не є ані підприємцями, ані звичайними громадянами. Поговоримо про них далі.
  • Виплачуємо доходи іноземцям У своїй діяльності підприємства можуть стикатися не лише з фізособами — громадянами України, а й з іноземними громадянами, а також з особами без громадянства. Поговоримо про податковий бік роботи з такими фізособами.
  • Перелік використаних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі