Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

Штраф нерезиденту

Нерезидент виготовив для підприємства-резидента продукцію, але в результаті резидент від неї відмовився. За умовами ЗЕД-договору резидент зобов’язаний відшкодувати нерезиденту збиток у сумі витрат, понесених нерезидентом на виробництво виготовленої продукції, в повному обсязі. У результаті нерезидент надіслав резидентові претензію на суму 100 тис. євро.

Чи буде сплата нерезиденту договірної санкції оподатковуватися ПДВ? Чи утримувати зі сплаченої нерезиденту санкції податок на репатріацію? Чи показувати штрафну різницю в додатку РІ? Відповіді на ці та інші запитання читайте в статті.

Н. Адамович, «Податки & бухоблік», 2021, № 79, с. 9

ОСББ: зміни

Діяльність ОСББ завжди викликала багато питань і жвавий інтерес. І недивно, адже стосується це практично усіх нас. Ось чому цей тематичний номер ми вирішили присвятити саме ОСББ.

Вступна стаття номера розповідає про Закон № 1060, який набув чинності з 1 травня 2021 року. Він уніс різні зміни в житлово-комунальну нормативку. Здебільшого нововведення стосуються встановлення загальнобудинкових лічильників, врегулювання питань із техобслуговуванням внутрішньобудинкових систем (у тому числі систем газопостачання), а також діяльності управителів.

Крім того, у номері ви знайдете матеріали про особливості обліку в ОСББ як неприбутковій організації, про наслідки втрати ОСББ неприбуткового статусу, а також про те, як облікувати внески/платежі співвласників та інші доходи ОСББ.

«Податки & бухоблік», 2021, № 80

Нове в складанні ТТН

Серед іншого, в ТТН тепер обов’язково повинні вказуватися довжина, ширина, висота, загальна вага автомобіля (у тому числі з вантажем) і маса брутто.

При цьому адмінштраф за внесення вантажовідправником у ТТН недостовірних відомостей про масу або габарити вантажу, що не відповідають фактичним даним, а також відомостей про масу і габарит вантажу, що перевищують установлені параметри, якщо відсутній дозвіл на проїзд автодорогами транспортом, вагові або габаритні параметри якого перевищують нормативні, — 51000 грн!

Що треба мати на увазі, щоб на рівному місці не наразитися на цей драконівський штраф, ви дізнаєтеся, прочитавши статтю.

Н. Амброзяк, «Податки & бухоблік», 2021, № 81, с. 7

Інвентаризація

Щорічно восени кожне підприємство приступає до проведення річної інвентаризації. І хоча її проводять з року в рік, питання все одно з’являються. Тож щоб цього разу при проведенні річної інвентаризації у вас не виникло ніяких труднощів, пропонуємо вам у помічники наш тематичний номер.

Крім усього іншого, розповімо в ньому ще й про користь інвентаризації. Наприклад, проведення інвентаризації та її задокументований результат можуть допомогти у відстоюванні своєї правоти у спорі як із контрагентами, так і з контролюючими органами. Або стати вагомим аргументом при вирішенні розблокувальних ПДВ-питань.

«Податки & бухоблік», 2021, № 82

Облік у торгівлі

Торгівля — один із найпоширеніших видів діяльності в нашій країні. Безліч підприємств оптової і роздрібної торгівлі пропонують покупцям різноманітний асортимент товарів. Але щоб правильно вести облік такої діяльності, треба враховувати низку специфічних нюансів. Про них і розповідає цей спецвипуск.

У ньому висвітлені особливості обліку придбання та реалізації товарів, питання їх повернення та обміну, уцінки і дооцінки, а також надання знижок та бонусів. На додаток на сторінках цього номера ви знайдете усе, що треба знати про облік транспортно-заготівельних витрат, нестач, надлишків, пересортиці, а також про облік тари.

«Податки & бухоблік», 2021, № 83-84

Мінбаза ПДВ: як визначити?

Правила визначення бази оподаткування кожен платник ПДВ повинен знати, як «Отче наш». Особливо це стосується тих постачань, коли відбутися звичайним нарахуванням податку (виходячи з договірної вартості) просто не вийде. У коло цих операцій потрапляють і так звані дешеві продажі, коли ПДВ-зобов’язання нараховують з оглядкою на мінбазу.

Коли застосовується мінбаза? Коли мінбаза не працює? Що є мінбазою? Як оформити поставочну і мінбазну ПН? Коли і за якою ставкою нараховувати мінбазні ПЗ? Як відобразити їх в обліку? Відповіді на ці запитання — у пропонованій статті.

Л. Солошенко, «Податки & бухоблік», 2021, № 85, с. 7

Додаткова відпустка «чорнобильців»

Якщо на вашому підприємстві працюють «чорнобильці» певних категорій, то ви обов’язково зіткнетеся з необхідністю надання їм додаткової «чорнобильської» відпустки. Уже зараз роботодавцям потрібно потурбуватися про те, щоб у 2022 році своєчасно здійснити оплату за дні такої відпустки. Адже час «Ч», до якого підприємствам необхідно подати відомості про «чорнобильські» відпустки в органи соцзахисту, наближається.

Про це та про інші подробиці надання і виплати таких відпусток читайте в нашій статті.

О. Марченко, «Податки & бухоблік», 2021, № 85, с. 17

Питання аграріїв

У сільському господарстві найгарячіший період — це жнива. У цей період відбувається збір продукції з полів і оприбуткування її на склад. Та для бухгалтера сільгосппідприємства, окрім періоду жнив, важливим є також кінець року. Саме тоді він приступає до підбиття підсумків роботи підприємства за рік. У цей період на агропідприємствах відбувається визначення фактичної собівартості виробленої продукції та закриття усіх рахунків виробництв.

А ось іншими обліковими питаннями (наприклад, обліком добрив, протравлення насіння, страхування та загибелі посівів тощо) перейматися доводиться щомісяця. Не кажучи вже про ПДВ-облік, який вимагає до себе щоденної уваги. Але тепер, коли у вас є цей тематичний номер, ви легко впораєтеся з усіма агрообліковими премудрощами.

«Податки & бухоблік», 2021, № 86

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі