Теми статей
Обрати теми

Як ФОП відзвітувати (сплатити) за І квартал 2023 року/за березень?

Клец Віталіна, податковий експерт
Ця стаття — шпаргалка для ФОП. Перевірте, чи ви часом не забули про подання якогось звіту чи сплату якогось платежу за І квартал 2023 року.

Декларація ФОП-єдиноподатника за І квартал 2023

Запитання

Відповідь

Чи подає спрощенець групи 1 чи 2 декларацію єдиноподатника за І квартал?

Зазвичай ні, бо такі ФОП подають декларацію лише раз на рік.

Але є три винятки. Так, за І квартал звітують ФОП, які:

1) з 01.04.2023 або в І кварталі перейшли у «старшу» групу спрощенки (із групи 1 у групу 2 чи 3, із групи 2 у групу 3), у т. ч. на спецЄП;

2) з 01.04.2023 перейшли на загальну систему;

3) у І кварталі зареєстрували припинення ФОП (знялися з держреєстрації).

Подати декларацію треба не пізніше 10.05.2023.

Пам’ятайте, що у спрощенців груп 1 та 2 все ще є можливість не сплачувати єдиний податок (ЄП) (детальніше, зокрема, у статті «Сплата ЄП ФОПами груп 1 та 2: «за законами воєнного стану» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87). Тому навіть якщо подаватимете декларацію, в ній не треба показувати нарахування ЄП за І квартал, інакше його доведеться сплатити!

Спрощенець подав заяву на призначення пенсії у І кварталі. Коли подавати декларацію єдиноподатника?

Для такого випадку немає чітких строків подання декларації з додатком 1 (щодо ЄСВ) і типом «Звітна» та одночасно «Довідкова». Тому подати її можна будь-коли протягом року, в якому ФОП отримав право на пенсію. Але зазвичай її подають разом із заявою на призначення пенсії.

Втім, подання цієї декларації не звільняє ФОП від обов’язку подавати звичайну звітну декларацію (річну, квартальну чи місячну) (більше деталей знайдете у статті «ФОП стає пенсіонером: як правильно зараз «попрощатися» з ЄСВ?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 55)

Чи подає спрощенець «класичної» групи 3 декларацію єдиноподатника за І квартал?

Так, обов’язково (якщо не доведе, що в нього немає можливості виконувати податкові обов’язки). Бо такі ФОП звітують щокварталу.

Отож, декларацію за І квартал подають всі спрощенці групи 3, включаючи тих, хто:

— протягом І кварталу: зареєструвався (і обрав групу 3), зареєстрував припинення ФОП (знявся з держреєстрації), перейшов на спецЄП;

— перейшов на загальну систему з 01.04.2023.

Декларацію подаємо не пізніше 10.05.2023

Чи подає платник спецЄП декларацію єдиноподатника за І квартал?

Такі ФОП звітують щомісяця, тому за місяці І кварталу треба подати три декларації:

за січень — не пізніше 20.02.2023;

за лютий — не пізніше 20.03.2023;

за березень — не пізніше 20.04.2023.

Майте на увазі, попри воєнний стан та карантин порушення цих строків вже призводить до штрафів (340 грн за кожен звіт; п. 120.1 ПКУ). Хіба тільки ФОП зможе довести, що не мав можливості своєчасно відзвітувати — тоді ці строки можна буде зсунути (без штрафів)

Чи треба подавати ЄСВ-додаток до декларації єдиноподатника за І квартал?

Зазвичай не треба. ФОП показують ЄСВ «за себе» або в додатку 1 до декларації єдиноподатника груп 1 — 3, або в додатку 2 до декларації спецЄП. Але ці додатки у загальному випадку подаємо тільки раз на рік — з декларацією за рік або, якщо мова про спецЄП, за грудень. Протягом року їх не подаємо.

Є лише два винятки із загального правила. Так, ЄСВ-додаток з декларацією за І квартал (а у випадку зі спецЄП — з декларацією за відповідний місяць І кварталу) подають ті ФОП, які:

1) зареєстрували припинення ФОП (знялися з держреєстрації);

2) або перейшли на загальну систему.

Увага! Незважаючи на те, що під час воєнного стану всі ФОП мають можливість не сплачувати ЄСВ «за себе», з «ліквідаційною» декларацією краще все одно подати і ЄСВ-додаток (зі ставкою «22,00» у графі 3 і з нулями в усіх інших графах, якщо ФОП вирішив не сплачував ЄСВ «за себе»).

Не подавати ЄСВ-додаток можуть хіба що ФОП-пенсіонери, ФОП з інвалідністю та ФОП, які працюють за трудовим договором за основним місцем роботи (більше деталей знайдете у статті «Додаток з ЄСВ для ФОП-звільненців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2)

Чи треба подавати «земельний» МПЗ-додаток до декларації єдиноподатника за І квартал?

Зазвичай не треба, бо за загальним правилом:

— додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік1» до декларації єдиноподатника груп 1 — 3 подається у складі декларації за рік (п. 2971.1 ПКУ);

— додаток 1 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік1» до декларації платника спецЄП подається у складі декларації за грудень.

Тож протягом року їх не подаємо. Є лише один виняток із загального правила — якщо мова про ФОП, що зареєстрував припинення. Із «ліквідаційною» декларацією МПЗ-додаток слід подавати (більше деталей щодо МПЗ знайдете у статті «Мінімальне податкове зобов’язання рахує ФОП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2).

А от якщо ФОП переходить із спрощеної система на загальну, то МПЗ-додаток буде подаватися ним саме у річній звітності (у декларації про майновий стан та доходи)

ФОП групи 2 перейшов на спецЄП 13.03.2023. Скільки декларацій єдиноподатника він повинен подати за І квартал?

Такий ФОП зобов’язаний подати:

1) декларацію єдиноподатника групи 2 за І квартал (п.п. 296.5.1 ПКУ) — за період з 01.01.2023 по 12.03.2023. Граничний строк її подання — 10.05.2023. Вона подається без ЄСВ-додатка;

2) декларацію зі спецЄП за березень — за період з 13.03.2023 по 31.03.2023. Граничний строк її подання — 20.04.2023.

І далі вже подавати тільки місячні декларації зі спецЄП (квартальну не потрібно), до тих пір, поки не повернеться до своєї групи 2.

Нагадаємо, що спецЄП вочевидь «доживе» лише до кінця першого півріччя цього року

На якому бланку звітувати?

Для «класичних» груп 1 — 3 використовуємо «свіжу» форму декларації — у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394.

Для спецЄП діє окрема форма декларації — затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124.

Ідентифікатори звітів такі:

— спрощенці групи 3 — F0103308. Також цю форму використовують спрощенці груп 1 та 2, у яких виникла необхідність відзвітувати за І квартал (див. вище), хоча для річного декларування вони використовують форму F0103406;

— платники спецЄП — F0103203

Як заповнити декларацію єдиноподатника?

Підказки по кожному рядку та приклади заповнення декларації ви можете знайти у статті «Декларація зі звичайного єдиного податку за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2. А для спецЄП стане у пригоді стаття «Декларація зі спецЄП за грудень-2022» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2

Чи може спрощенець групи 3 не подавати декларацію за І квартал, якщо у нього не було доходу?

Так, може (п. 49.2 ПКУ), якщо не належить до платників, які (достатньо виконання якоїсь однієї умови):

— реалізують пальне або спирт етиловий;

— мають діючі (у т. ч. призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством (більше деталей знайдете у статті «Чи подавати пусту звітність ФОП за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97).

Але краще все одно подати декларацію, хай навіть «з нулями» чи пусту. По-перше, щоб не викликати підозри у податківців, а по-друге, щоб після закінчення війни і карантину все-таки включився відлік строку давності (зазвичай він становить 1095 днів після подання декларації; більше деталей у статті «Що наразі з податковими строками давності?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29).

Якщо ж звіт не подати, то строки давності взагалі не почнуть спливати (п. 102.1 ПКУ). А тому податківці зможуть перевіряти беззвітний період вічно (навіть через 1095 днів після війни).

Втім, якщо ваш ФОП — спрощенець групи 3, який не отримує ніякого доходу, можете подати лише річну декларацію (пусту) — і тим самим «увімкнути» відлік строку давності. Бо декларація спрощенця групи 3 складається наростаючим підсумком (тобто всі квартальні періоди потраплять у річну декларацію). А значить, квартальні декларації-«пустишки» можна й не подавати.

А от із декларацією спецЄП цей трюк не пройде, бо вона складається окремо за кожен місяць без наростаючого підсумку. Тому краще подавати всі звіти-«пустишки»

Чи може платник спецЄП не подавати декларацію за той місяць, у якому він не отримав доходу?

Чи може мобілізований ФОП не звітувати з ЄП?

Мобілізованих ФОП давно звільнено від сплати ЄП та подання ЄП-звітності на весь період їх військової служби (п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Але треба бути обережним! Бо фіскали наполягають на тому, що мобілізовані ФОП групи 3 за наявності доходу повинні сплачувати ЄП та подавати декларацію за весь період військової служби. І щоб зробити це принаймні пізніше (після демобілізації), вони радили ФОП-солдатам скористатися процедурою підтвердження неможливості виконання податкових зобов’язань (більше деталей про це знайдете у статті «Чи повинен мобілізований ФОП сплачувати єдиний податок?» // журнал «Податки & бухоблік», 2022, № 79).

Наразі відповідну консультацію із категорії 107.05 БЗ податківці перевели до нечинних. Втім не думаємо, що податківці відмовилися від своєї позиції. Бо десь схожу логіку бачимо в іншій діючій консультації з категорії 107.05 БЗ

ЄП та ЄСВ «за себе» у ФОП-єдиноподатника за І квартал 2023

Запитання

Відповідь

Чи повинен єдиноподатник групи 1 або 2 сплачувати ЄП за І квартал?

Наразі продовжує діяти воєнна можливість не сплачувати ЄП для таких спрощенців (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Передбачається, що не сплачувати ЄП можна буде по червень 2023 включно.

Сплачувати можна за власним бажанням. Строки сплати стандартні (п. 295.1 ПКУ): за березень — не пізніше 20.03.2023, за квітень — не пізніше 20.04.2023 тощо.

Якщо ж у вас досі висить заборгованість за 2022 рік, то надсилайте податківцям скарги з проханням перерахувати заборгованість з ЄП (як показує практика, краще направляти дві скарги — і в обласну ДПС, і в ДПС України)

У який строк треба сплатити ЄП за І квартал спрощенцю «класичної» групи 3?

Не пізніше 22.05.2023

У який строк треба сплачувати спецЄП протягом І кварталу?

За січень — не пізніше 02.03.2023, за лютий — не пізніше 30.03.2023, за березень — не пізніше 01.05.2023

Чи зобов’язаний єдиноподатник будь-якої групи сплачувати ЄСВ «за себе» за І квартал?

ФОП сам вирішує, платити чи ні. Навіть якщо у ФОП був дохід. Бо продовжує діяти «воєнна» можливість не сплачувати ЄСВ «за себе». Причому вона стосується всіх ФОП, незалежно від системи оподаткування, наявності найманих працівників чи наявності/відсутності доходу (п. 919 розд. VIII Закону № 2464*).

Але не забувайте, що місяці, за які не сплачено ЄСВ «за себе», не зараховуються до стажу ФОП: ані для пенсії, ані для соцвиплат.

Тож якщо хочете сплатити ЄСВ «за себе», сплачуйте його за І квартал не пізніше 19.04.2023 (мінімум — 1474 грн/міс., тобто 4422 грн за квартал)

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Декларація ФОП-загальносистемника за І квартал 2023

Запитання

Відповідь

Чи треба подавати декларацію про майновий стан та доходи за І квартал?

Не треба, за винятком, якщо ФОП зареєстрував припинення (знявся з держреєстрації). Бо в такому разі декларація подається в строк для місячного податкового періоду (абз. 2 п. 177.11 ПКУ).

Наприклад, якщо ФОП зареєстрував припинення в березні, то він повинен подати «ліквідаційну» декларацію про майновий стан та доходи протягом 20 календарних днів після закінчення березня. Тобто граничний строк її подання — 20.04.2023.

В усіх інших випадках декларація подається тільки раз на рік (за підсумками року), навіть якщо ФОП тільки зареєструвався чи перейшов на спрощенку або зі спрощенки (п.п. 177.5.2 ПКУ).

Принагідно нагадуємо, що декларацію за 2022 рік можна подати до 01.05.2023

Як звітувати, якщо ФОП з 01.04.2023 перейшов зі спецЄП на загальну систему?

Такий ФОП повинен подати:

декларації зі спецЄП за січень, лютий і березень (у звичайні строки, про які ми говорили вище);

декларацію про майновий стан та доходи за 2023 рік (подається аж у 2024 році)

Як звітувати, якщо ФОП з 01.04.2023 перейшов із загальної системи на спрощену?

Такий ФОП повинен подати:

декларацію про майновий стан та доходи за 2023 рік (подається аж у 2024 році);

декларацію з ЄП. Якщо ФОП перейшов на спецЄП, то повинен звітувати щомісячно (перша декларація — за квітень). Якщо на «класичну» групу 3 — тоді повинен звітувати щокварталу (перша декларація — за ІІ квартал). Якщо на групу 1 чи 2 — тоді подає декларацію щороку (перший раз — за 2023 рік)

Чи треба подавати ЄСВ-додаток до декларації за І квартал?

Якщо ФОП зареєстрував припинення (знявся з держреєстрації) і подає «ліквідаційну» декларацію (строк див. вище), то ЄСВ-додаток до неї треба додати.

Якщо ви, звісно, не ФОП-пенсіонер, ФОП з інвалідністю, ФОП-працівник по основному місцю роботи чи ФОП, у якого немає чистого доходу у всіх місяцях, що увійшли до звітного періоду. Бо ці категорії можуть ЄСВ-додаток взагалі не подавати (більше деталей знайдете у статті «Додаток з ЄСВ для ФОП-звільненців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2).

Якщо ФОП вирішив ЄСВ «за себе» під час воєнного стану не сплачувати, то краще подати ЄСВ-додаток з нулями (окрім графи 5, де зазначаємо «22,00»).

Якщо ж ви сплачували ЄСВ «за себе», зазначайте суму чистого доходу / ЄСВ

Чи треба подавати «земельний» МПЗ-додаток до декларації за І квартал?

Якщо ФОП зареєстрував припинення (знявся з держреєстрації) і подає «ліквідаційну» декларацію (строк див. вище), то МПЗ-додаток до неї треба додати.

Звісно, якщо є підстави взагалі подавати МПЗ-додаток, про що детальніше у статті «Мінімальне податкове зобов’язання рахує ФОП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2

На якому бланку звітувати?

Звітуємо за формою у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 № 143. В електронному кабінеті це звіт з ідентифікатором F0100213

Чи може мобілізований ФОП не подавати декларацію про доходи та не сплачувати ПДФО і ВЗ?

Мобілізованих ФОП звільнено від ПДФО та подання декларації про доходи на весь період їх військової служби (п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

І податківці наче з цим погоджуються у категорії 104.01 БЗ.

Але це ще стара («довоєнна») консультація. І не факт, що податківці тут залишаться послідовними у своїх поглядах.

А не почнуть застосовувати підхід, аналогічний єдиноподатникам (див. вище).

Але якщо у ФОП не було чистого доходу протягом мобілізації, то й ПДФО, ВЗ, ЄСВ = 0,00. І декларацію можна не подавати (якщо не було інших підстав для її подання)

Як заповнити декларацію?

Підказки щодо заповнення кожного рядка декларації та приклад її заповнення ми нещодавно наводили у статті «Як заповнити декларацію про доходи у ФОП-загальносистемника за 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2

Податки ФОП-загальносистемника

Запитання

Відповідь

Чи треба сплачувати аванс з ПДФО та ВЗ за І квартал?

ВЗ — не треба.

А от ПДФО-аванси за І квартал треба сплатити. Граничний строк — 19.04.2023. Розмір — 18 % від чистого доходу за І квартал. Щоправда, за його несвоєчасну сплату ніякого штрафу немає (так було й до війни), і податківці з цим не сперечаються (категорія 104.13 БЗ ). Головне — сплатити ПДФО та ВЗ за підсумками року

Чи треба сплачувати ЄСВ «за себе» за І квартал?

Можна не сплачувати. Навіть якщо був дохід. А можна і сплачувати. Тут все точнісінько так, як у спрощенців

Звітність та податки ФОП на будь-якій системі оподаткування

Запитання

Відповідь

Як відзвітувати з ПДВ протягом І кварталу?

Звітуємо щомісяця:

за січень — не пізніше 20.02.2023;

за лютий — не пізніше 20.03.2023;

за березень — не пізніше 20.04.2023.

А на сплату ПДВ (забезпечення наявності коштів на ПДВ-рахунку) дається ще 10 календарних днів. Тобто сплатити ПДВ (забезпечити наявність коштів на ПДВ-рахунку) за січень треба не пізніше 02.03.2023, за лютий — не пізніше 30.03.2023, а за березень — не пізніше 01.05.2023

Як відзвітувати з екоподатку за І квартал?

Декларацію подаємо не пізніше 10.05.2023. Сам екоподаток за І квартал сплачуємо не пізніше 22.05.2023.

Звітуємо за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.07.2022 № 206.

Щодо «воєнного» звільнення з п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то підхід дещо переглянуто нещодавно прийнятим законом на базі законопроєкту від 03.08.2022 № 7632. Детальніше про це розповімо після того, як з’явиться його офіційний текст

Як відзвітувати за І квартал ФОП, у якого є працівники?

Треба подати об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Його подають не тільки ФОП-роботодавці, а й ФОП, які протягом І кварталу виплачували доходи фізособам-підрядникам чи іншим ФОП (або мають інші показники, які слід відобразити у звіті за І квартал).

Строк подання — не пізніше 10.05.2023. А от строк сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ не прив’язаний до подання цього звіту

Як відзвітувати з рентної плати?

Податкову декларацію з рентної плати (плати за користування надрами, плати за спецводокористування, плати за спеціальне використання лісових ресурсів) подаємо не пізніше 10.05.2023, сплачуємо рентну плату — не пізніше 22.05.2023

Як відзвітувати з турзбору та паркувального збору?

Декларації подаємо не пізніше 10.05.2023, податки сплачуємо не пізніше 22.05.2023.

Є лише нюанс із турзбором. Якщо місцева рада встановила щомісячну авансову сплату турзбору, то його слід сплачувати до 30-го числа (включно) кожного місяця (п.п. 268.7.1 ПКУ). Виходить, за січень — не пізніше 30.01.2023, за лютий — не пізніше 28.02.2023, за березень — не пізніше 30.03.2023

Як відзвітувати з нерухомподатку?

Декларацію з нерухомподатку ФОП ніколи не подає. Цей податок йому нараховують податківці. Вони ж надсилають і повідомлення з сумою нерухомподатку (зазвичай до 1 липня), яку треба сплатити протягом 60 календарних днів (п.п. 266.10.1 ПКУ). Тож думати про нерухомподаток у І кварталі ще зарано

Як відзвітувати з плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)?

Декларацію по землі ФОП подає, тільки якщо земля (власна чи орендована) оформлена на нього як на ФОП, а не як на фізособу.

Якщо це — ваш випадок, то декларацію на весь 2023 рік треба було подати наперед — не пізніше 20.02.2023 або подавати її щомісяця протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Сплачувати треба щомісяця. Строк сплати у І кварталі: за січень — не пізніше 02.03.2023, за лютий — не пізніше 30.03.2023, а за березень — не пізніше 01.05.2023.

Щодо «воєнного» звільнення з п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, то підхід дещо переглянуто нещодавно прийнятим законом на базі законопроєкту від 03.08.2022 № 7632. Детальніше про це розповімо після того, як з’явиться його офіційний текст

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі