Теми статей
Обрати теми

Воєнні пільги на воєнних територіях: у наступному році все так само, як і в поточному

Хмелевський Ігор, податковий експерт
У номінації «Злий геній року», якби такий конкурс відбувся, безперечно, перемогла б ДПСУ. Причому перше місце вона мала отримати лише за те, з якою завзятістю та винахідливістю головні фіскали заперечували можливість платників скористатися законними податковими пільгами. Дійшло до того, що законодавці мусили переформатувати весь комплекс воєнних пільг, аби вони таки запрацювали. Згадаємо про це в надії, що більше таке не станеться. Заодно розповімо про свіжі новини в декларуванні деяких воєнних пільг.

Як у 2023 році правда взяла гору

Щойно почалося повномасштабне вторгнення в Україну, законодавці вирішили надати платникам певні послаблення в оподаткуванні. Підґрунтям для практичної реалізації низки запроваджених податкових пільг мав бути перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Затвердити цей перелік зобов’язали Кабмін.

Натомість уряд передав обов’язок з його формування Мінреінтеграції. Оскільки такий варіант ПКУ не передбачав, податківці відмовилися враховувати затверджений Мінреінтеграції Перелік № 309* для цілей оподаткування. У підсумку застосування воєнних пільг загальмувалося на невизначений строк. Докладно про це див. статтю «Перелік територій права на воєнні пільги не дає: вердикт ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 14.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Врятувало ситуацію прийняття Закону № 3050*, яким було передбачено, що відповідний перелік територій визначається у встановленому Кабінетом Міністрів порядку. Це надало можливість користуватися вже існуючим Переліком № 309.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від cплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-ІХ.

При цьому Закон № 3050 поширив воєнні пільги лише на:

(1) території активних бойових дій (АБД)

та

(2) тимчасово окуповані території.

Про території можливих бойових дій (МБД), що раніше підпадали під воєнне звільнення, в ньому не йшлося взагалі. Через це платники, які встигли задекларувати нульові зобов’язання щодо об’єктів оподаткування, розташованих на територіях МБД, мусили уточнитися в бік збільшення. Причому як за 2022, так і за 2023 рік.

У свою чергу, платники з територій АБД і тимчасово окупованих територій мали в подальшому орієнтуватися на нові правила воєнного звільнення, запроваджені Законом № 3050. А їх було сформульовано так, що попри набрання чинності Законом № 3050 з 06.05.2023

нові правила воєнного звільнення мали застосовуватися в період їх дії як назад (до попередніх звітних періодів, у тому числі 2022 року), так і наперед (до майбутніх звітних періодів)

Зосередимося далі на тому, як Закон № 3050 урегулював воєнні пільги з окремих податків для платників з територій АБД і тимчасово окупованих територій у поточному, 2023-му, році.

Плата за землю

Звільнення поширюється на обидві форми плати за землю: земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Починаючи з 2023 року земельні ділянки звільнено від плати за землю за ті місяці, протягом яких відповідна територія була визначена як територія АБД чи тимчасово окупована територія (п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). При цьому кількість повних місяців, протягом яких діє це звільнення, визначається за Переліком № 309 залежно від дат початку/закінчення АБД/тимчасової окупації.

Поточний рік. Оскільки земельну звітність на 2023 рік було подано задовго до того, як запрацював Закон № 3050, він дозволив відкоригувати податкові зобов’язання, зокрема, за поточний рік шляхом подання уточнюючих декларацій (УД) за земельні ділянки на територіях АБД та тимчасово окупованих територіях. Як це зробити, податківці роз’яснили зовсім недавно в БЗ 111.05. За їх версією, в УД за 2023-й рік у колонці 8 розд. І та колонці 9 розд. ІІ слід зазначити кількість повних місяців використання земельних ділянок, крім місяців, в яких відповідні території включені до територій АБД або тимчасової окупації.

А зовсім недавно платники отримали довгоочікувану відповідь на запитання,

чи зобов’язаний платник подавати декларацію з плати за землю за 2023 рік за земельні ділянки, що розташовані на територіях АБД або тимчасово окупованих рф?

У свіжій консультації з БЗ 111.05, датованій 13.12.2023, фіскали нарешті роз’яснили: якщо земельні ділянки розташовані на територіях АБД/тимчасово окупованих територіях станом на 01.01.2023 або дата початку АБД/тимчасової окупації припадає на січень 2023 року і при цьому АБД/тимчасова окупація ще не завершені, звітну декларацію за 2023 рік подавати не треба!

Це підтверджує наше припущення, висловлене у статті «Земельний податок: необ’єкт ≠ пільга!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 90, що земельні ділянки, які потрапляють під воєнне звільнення, податківці вважають виключеними з об’єкта оподаткування платою за землю. А раз так, то звітувати за такими ділянками не потрібно.

Обов’язок подання звітної декларації за 2023 рік виникне після дати завершення АБД або тимчасової окупації протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним місяцем, в якому були завершені АБД/тимчасова окупація

Податкові зобов’язання із земельного податку або орендної плати в такій декларації визначаються за період з 1-го числа місяця, що настає за місяцем, в якому були завершені АБД/тимчасова окупація, по 31.12.2023 (включно).

Майбутній рік. Воєнні пільги з плати за землю у 2024 році надаватимуться за тими ж правилами, що й у 2023-му. Тож, виходячи із наведеного вище роз’яснення головних податківців, можна дійти висновку, що звітна декларація за 2024 рік теж не подається щодо тих земельних ділянок, які потрапляють під воєнне звільнення. Це варто взяти до уваги напередодні майбутньої звітної кампанії — 2024.

Податок на нерухомість

Чинною редакцією п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що починаючи з 1 січня 2023 року звільнення від податку на нерухоме майно надається за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких території, на яких розташовані об’єкти нерухомості платника, значились у Переліку № 309 як території АБД та/або окуповані території.

Як бачите, звільнюючі норми щодо нерухомого майна аналогічні тим, якими врегульовано звільнення від плати за землю. Причому вони залишаються такими самими й у 2024 році. А з огляду на схожість правового регулювання воєнних пільг із цих майнових податків, правила звітування теж мають бути аналогічними. І хоча відповідного роз’яснення в БЗ поки що немає, вже зараз насмілимося припустити, що

звітні декларації за 2023 і 2024 роки можна не подавати щодо тих об’єктів нерухомості, які потрапляють під воєнне звільнення від податку на нерухоме майно

Сподіваємося, що до початку майбутньої звітної кампанії це наше припущення теж підтвердиться.

Екологічний податок

Починаючи з 2023 року і до закінчення ВС екологічний податок не нараховується і не сплачується за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, за утворення радіоактивних відходів і тимчасове зберігання радіоактивних відходів за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких на територіях, уключених до Переліку № 309, йшли активні бойові дії або тривала їх тимчасова окупація. Детальніше про це див. у статтях «Звітність з екоподатку за І квартал 2023 року: враховуємо воєнне звільнення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32 і «Як уточнити екоподаток у зв’язку з воєнним звільненням» // «Податки & бухоблік», 2023, № 98.

Зверніть увагу! У БЗ 117.05 податківці роз’яснюють: якщо ви використовуєте електрогенераторну установку, що класифікується за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД, і при цьому інших об’єктів оподаткування екологічним податком у вас немає,

у період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення можна взагалі не подавати декларацію з екологічного податку

Причому заяву про відсутність у звітному році об’єктів обчислення екологічного податку теж можна не подавати, оскільки протягом цього періоду така генераторна установка не вважається стаціонарним джерелом забруднення згідно з п. 46 підрозд. 5 розд. XX ПКУ.

СільгоспЄП

На початку війни законодавці обійшли стороною цей податок. Тож сільгоспЄП за 2022 — 2023 роки за бойові/окуповані/заміновані земельні ділянки довелось декларувати й сплачувати за загальними правилами.

Тільки 06.05.2023 після набуття чинності Законом № 3050 ситуація змінилася на краще. З цієї дати запрацював новий п. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який надав аграріям звільнення від сплати сільгоспЄП за воєнні періоди.

На сьогодні не нараховується і не сплачується ЄП групи 4 (сільгоспЄП) з площ сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в податкових періодах, коли на територіях, на яких розташовані такі угіддя та/або землі, ведуться бойові дії або такі території є тимчасово окупованими згідно з Переліком № 309. Таке звільнення діє до дати завершення на таких територіях АБД або тимчасової окупації. Детальніше про це читайте в статтях «СільгоспЄП та МПЗ: що нового» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32 та «Як аграрію уточнити сільгоспЄП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 64.

МПЗ

Воєнне звільнення від МПЗ діє у 2023 та наступних роках за правилами, прописаними в абзацах сьомому, восьмому п.п. 381.2 ПКУ. Таке звільнення пов’язано з тим, чи сільгоспугіддя потрапляють під:

1) воєнне звільнення від плати за землю згідно з п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (див. вище) чи сільгоспЄП згідно з п.п. 69.33 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (правила надання цих звільнень див. вище);

2) звичайне звільнення від плати за землю та сільгоспЄП за землі, що перебувають у консервації, або забруднені вибухонебезпечними предметами, або щодо яких прийнято рішення про надання податкових пільг зі сплати місцевих податків/зборів на підставі заяв платників податків про визнання земельних ділянок непридатними для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Подробиці — в статтях «Нове МПЗ-звільнення і ФОП», «Нове МПЗ-звільнення та юрособи-спрощенці» // обидві — в «Податки & бухоблік», 2023, № 40.

Висновки

  • Визначення територій, на яких ведуться (велися) активні бойові дії, або тимчасово окупованих територій має відбуватися за Переліком № 309.
  • Починаючи з 2023 року звільняються від плати за землю земельні ділянки на територіях АБД та тимчасово окупованих територіях за ті місяці, протягом яких відповідна територія була визначена як територія АБД чи тимчасово окупована територія. Аналогічна логіка звільнення передбачена й для податку на нерухоме майно.
  • Земельні ділянки та об’єкти нерухомості, які потрапляють під воєнне звільнення, податківці вважають виключеними з об’єкта оподаткування. У зв’язку з цим звітні декларації за 2023 і 2024 роки щодо таких земельних ділянок і об’єктів нерухомості можна не подавати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі