№91

Податки & бухоблік, листопад, 2023/№ 91 Інші номери журналу ›
  • Річна інвентаризація і подання фінзвітності з присмаком війни Вже другий рік поспіль річну інвентаризацію проводимо в умовах воєнного стану (ВС). Тому в цьому тематичному номері висвітлювати інвентаризаційні питання будемо крізь призму війни. І розпочнемо із ключових організаційних моментів проведення інвентаризації та особливостей подання фінансової звітності під час ВС. Зокрема, розповімо, як інвентаризувати майно, що перебуває на тимчасово окупованій території (ТОТ) та в зоні проведення воєнних (бойових) дій.
  • Первинні документи знищені: як провести інвентаризацію? У приміщення, де зберігалися первинні документи підприємства, влучила ракета. Як у цьому випадку підприємству провести інвентаризацію його активів та зобов’язань, інформація про які значилася у втрачених первинних документах?
  • Зруйнована та пошкоджена нерухомість через приліт у тилу: специфіка інвентаризації На підприємстві сталося руйнування через приліт: одна будівля аварійна із забороною доступу, друга будівля — з вибитими шибками, але безпечна (в ній продовжується виробництво). Які строки проведення інвентаризації в обох будівлях? В які строки основні засоби (ОЗ) і товарно-матеріальні цінності (ТМЦ), які знаходяться в першій аварійній будівлі, потрібно перенести на окремі рахунки в бухобліку — тоді, коли підприємство отримає безперешкодний доступ до будівлі та буде змога провести інвентаризацію, чи на наступний день після прильоту?
  • Нестача ТМЦ виявлена під час інвентаризації: документуємо, списуємо, оподатковуємо Виявлені в процесі інвентаризації нестачі товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) можуть мати різну природу. Втрати ТМЦ можливі в межах норм природного убутку — тобто пов’язані з об’єктивними (природними) факторами. Однак зазвичай нестачі ТМЦ носять наднормативний характер. Як задокументувати і списати нестачу ТМЦ? На які податкові наслідки чекати? Давайте з цим розберемося.
  • Активи на непідконтрольній території: правила відображення в обліку Відокремлений підрозділ підприємства знаходиться на тимчасово окупованій території. Чи слід підприємству проводити інвентаризацію активів, які знаходяться у такому підрозділі, та як списати ті активи, щодо яких відомо з достовірних джерел, що вони знищені чи викрадені?
  • Проводимо інвентаризацію, коли нема кому брати в ній участь Для проведення інвентаризації неможливо зібрати працівників, які мають брати у ній участь? Так буває. Люди переїжджають подалі від бойових дій, працюють дистанційно або оформлюють тривалі відпустки у зв’язку з воєнним станом. А можливо, із працівників взагалі залишився один директор. Як бути у цих ситуаціях? Зараз розповімо.
  • Інвентаризація розрахунків: на що звернути увагу! Під час проведення річної інвентаризації підприємства мають інвентаризувати не тільки майно, а й розрахунки з контрагентами. Про те, на що слід звернути увагу, проводячи інвентаризацію розрахунків із контрагентами у воєнний час, поговоримо далі.
  • Інвентаризація для обліку товарних запасів, якщо ФОП починає торгувати ТСПТ ФОП на єдиному податку без ПДВ раніше не здійснював реалізацію товарів, які зобов’язують вести облік товарних запасів. Але наразі ФОП збирається почати торгувати технічно складними побутовими товарами. Як зробити опис (інвентаризацію) для початку ведення обліку товарних запасів?
  • Податківці вимагають провести інвентаризацію: що треба знати У контролюючих органів є право вимагати від платника проведення інвентаризації. Тож у цій статті розберемося з тим, наскільки широким є це повноваження. Коли можуть податківці ним скористатися? Який порядок проведення інвентаризації у цьому випадку? Як швидко її слід провести?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі