Теми статей
Обрати теми

Пальне, алкоголь, тютюнові: блокування податкових накладних

Павленко Олексій, податковий експерт
Наші читачі періодично стикаються з незрозумілим блокуванням податкових накладних (ПН), в номенклатурі яких присутні підакцизні товари (пальне, алкогольні напої, тютюнові вироби). Подеколи такі дії фіскалів взагалі зупиняють господарську діяльність платників ПДВ… Які причини такого блокування ПН та чи можна його уникати? А якщо це вже трапилось, як убезпечитися на майбутнє?

«Корінь зла» — критерії

Ці проблеми, на жаль, із довжелезною «бородою», але фіскали разом із КМУ та Мінфіном їх так досі й не вирішили. Мабуть, не надто їм хочеться… ☹

Нагадуємо читачам, що Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165 (далі — Порядок № 1165) містить у додатку 3 Критерії ризиковості здійснення операцій. А при відповідності хоча б одному з таких критеріїв відправлені на реєстрацію ПН (РК) платником, який не має позитивної податкової історії, будуть заблоковані (п. 7 Порядку № 1165).

Тож коренем зла у цих проблемах, що спіткають на практиці платників ПДВ, які мають справи з підакцизними товарами, є критерії ризиковості операцій 2 та 3.

За критерієм 2 «без ліцензії». За цим критерієм блокують ПН (РК) у разі відсутності (анулювання, зупинення) ліцензій на виробництво і оптову торгівлю підакцизними товарами (продукцією), визначеними пп. 215.3.1 (спирт та алкогольні напої, у т. ч. пиво) і 215.3.2 (тютюнові вироби, у т. ч. ТВЕН)* ПКУ, стосовно товарів, зазначених платником податку в ПН/РК, поданих для реєстрації в ЄРПН. У критерії ще згадані ліцензії на імпорт та експорт таких товарів, але це — явний «атавізм», бо таких ліцензій вже давно не існує!..

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі