ПДВ. Отримуємо транспортно-експедиторські послуги від нерезидента — нараховуємо ПДВ

Друк

Отримуємо транспортно-експедиторські послуги від нерезидента — нараховуємо ПДВ

При транспортуванні товару за кордон підприємство отримало транспортно-експедиторські послуги від нерезидента. Чи обкладаються такі послуги ПДВ? Чи потрібно їх відображати в Реєстрі та декларації?

(м. Вінниця)

 

Так, транспортно-експедиторські послуги, отримані від нерезидента, є об’єктом обкладення ПДВ. А все тому, що в послуг (у тому числі й послуг нерезидентів) — свої особливості. Нагадаємо правила їх оподаткування.

Під об’єкт обкладення ПДВ підпадають тільки ті послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України. У свою чергу, місце постачання послуг визначають за правилами спеціальних «послугових» пп. 186.2 — 186.4 ПКУ. Причому для транспортно-експедиторських послуг порядок визначення місця постачання прямо обумовлено окремим п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ. Він передбачає, що місце постачання таких послуг визначається за місцем, у якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання (або, в разі відсутності такого місця, — за місцем постійного чи переважного його проживання), тобто за місцезнаходженням отримувача.

Оскільки в нашому випадку отримувачем таких послуг є резидент (який перебуває в Україні), місце постачання транспортно-експедиторських послуг вважається також таким, що розташоване на митній території України. Отже, вони є об’єктом обкладення ПДВ, причому за загальною ставкою 20 % (під нульову ставку, встановлену для міжнародних перевезень п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ, вони не підпадають).

Про це говорили і податківці в Узагальнюючій податковій консультації, затвердженій наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610, яку присвячено транспортно-експедиторській діяльності (далі — УПК № 610, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 59, с. 34). Із посиланням на положення п.п. «ж» п. 186.3 ПКУ в ній роз’яснювалося:

якщо транспортно-експедиторські послуги надаються замовнику-резиденту, то такі послуги підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах за основною ставкою (незалежно від того, резидентом чи нерезидентом такі послуги надаються)

І тільки у протилежному випадку (коли подібні послуги поставляються замовнику-нерезиденту) транспортно-експедиторські послуги не підпадають під об’єкт обкладення ПДВ.

Детальніше ситуація розглядалася у запитаннях 5 і 9 УПК № 610. У них зазначалося, що в разі отримання від нерезидента послуги з «українським» місцем постачання замовник-резидент повинен враховувати правила ст. 208 ПКУ. А отже, виписати за такими послугами податкову накладну (з типом причини «14» і проставлянням замість ІПН продавця-нерезидента умовного коду «300000000000») в одному примірнику (п. 208.2 ПКУ), включивши суму нарахованого ПДВ до складу своїх податкових зобов’язань. Зверніть увагу: така податкова накладна виписується за першою подією (тобто або на дату списання коштів з банківського рахунка платника податків (оплати послуг), або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом (отримання послуг), — залежно від того, яка з подій була першою (п. 187.8 ПКУ)). При цьому базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість послуг, що перераховується в національну валюту за курсом НБУ на день виникнення податкових зобов’язань (тобто на дату першої з подій, що відбулися, п. 190.2 ПКУ). На цю базу «зверху» нараховують ПДВ (п. 208.2 ПКУ).

У наступному звітному періоді на підставі цієї ж податкової накладної замовник-резидент (платник ПДВ) має право суму такого ПДВ уключити до податкового кредиту (пп. 198.2, 201.12, 208.2 ПКУ).

З урахуванням цих обставин отримані від нерезидента транспортно-експедиторські послуги потрібно відобразити й у ПДВ-звітності. Тому:

— у періоді виникнення податкових зобов’язань такі операції відображають у розділі I Реєстру і спеціально відведеному для цього «нерезидентському» рядку 7 декларації з ПДВ,

— а в наступному періоді (періоді виникнення права на податковий кредит) — у розділі II Реєстру й у рядку 12.4 декларації з ПДВ (що підтверджують і консультації в підкатегорії 101.21 БЗ).

Детальніше про складання податкової накладної за послугами нерезидента, а також заповнення Реєстру та декларації з ПДВ у цьому випадку ви можете прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 27, с. 23.

Важливо! Нарахувати ПДВ із транспортно-експедиторських послуг нерезидента зобов’язаний і їх отримувач — неплатник ПДВ

На цей випадок існує спеціальний п. 208.4 ПКУ. Він передбачає, що податкову накладну отримувач — неплатник ПДВ не виписує. Проте, будучи прирівняним до платника податку (п. 180.2 ПКУ), замовник повинен відзвітувати про нарахування ПДВ із послуг, отриманих від нерезидента (про це йшлося і в консультації в підкатегорії 101.29.06 БЗ).

Для цього отримувач — неплатник ПДВ повинен подати Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України (за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678), у якому відобразити суму ПДВ-зобов’язань, нарахованих з послуг нерезидента. Про заповнення цього Розрахунку читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 77, с. 47. Причому майте на увазі, ці вимоги стосуються не лише неплатників ПДВ — юросіб, які отримують нерезидентські послуги, але також і неплатників ПДВ — підприємців (консультація в підкатегорії 101.29.04 БЗ).

Отже, як бачимо, при отриманні транспортно-експедиторських послуг від нерезидента замовнику-резиденту слід пам’ятати про необхідність обкладення їх ПДВ.

І для порівняння ще один нюанс, що стосується вже власне послуг із перевезення. Якщо товар також везе нерезидент, то, як роз’яснювалося в УПК № 610, «нульові» податкові зобов’язання з вартості послуг із міжнародного перевезення (п.п. «е» п. 185.1, п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ) у такому разі в резидента-замовника не виникають. Тобто міжнародне перевезення, що здійснюється нерезидентом-перевізником, просто «випадає» з-під об’єкта оподаткування та ПДВ-обліку. А тому податкова накладна за ним резидентом-отримувачем не виписується й ані в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, ані в декларації з ПДВ їх відображати не потрібно (див. консультації в підкатегоріях 101.21 і 101.29.06 БЗ).

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі