Податок на прибуток. Ремонти та поліпшення повністю замортизованих основних засобів

Друк

У підприємства є об’єкт основних засобів (автомобіль), який повністю замортизовано. Проте підприємство продовжує використовувати його в господарській діяльності. Зараз виникла необхідність відремонтувати такий об’єкт. Чи можна витрати на його ремонт відобразити в податковому обліку?

(м. Київ)

 

Так, можна. Як саме — детальніше розповімо далі. Тим більше, що така ситуація — зовсім не рідкість.

Але спочатку підтвердимо: повністю замортизовані об’єкти основних засобів підприємство може, як і раніше, продовжувати використовувати (експлуатувати) у своїй господарській діяльності. Адже вони продовжують відповідати критеріям активу/основних засобів (тобто використовуються для отримання майбутніх економічних вигод, пп. 4, 6 П(С)БО 7). Тому підстави для їх списання відсутні.

Причому щодо таких замортизованих об’єктів у підприємства в бухобліку існує два можливі варіанти: або провести їх переоцінку, або надалі вести їх облік лише за кількістю (кількісний облік). Яким із них скористатися, кожне підприємство для себе вирішує самостійно. Детальніше про це ви можете прочитати у статті «Якщо основні засоби повністю замортизовано» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 87, с. 42.

Але як бути з витратами на ремонти/поліпшення таких об’єктів? Почнемо з податкового обліку.

Оскільки самі об’єкти все ще беруть участь у госпдіяльності, то також пов’язаними з госпдіяльністю виявляються й витрати на їх поліпшення/ремонти

Отже, зважаючи на «господарську» спрямованість, витрати на ремонти/поліпшення замортизованих об’єктів основних засобів можуть бути відображені в податковому обліку. Причому підхід тут залишається той же. І відображають їх у податковому обліку так само, як і витрати на ремонти/поліпшення інших основних засобів. Тобто за правилами «ремонтних» пп. 146.11 — 146.12 ПКУ.

Тому з урахуванням розрахованого 10 % «ремонтного» ліміту в податковому обліку:

— суму витрат на ремонти/поліпшення замортизованих основних засобів у межах 10 % «ремонтного» ліміту підприємство відносить на витрати (п. 146.12 ПКУ). Витрати, у свою чергу, визнає за напрямами витрат (тобто з уключенням до складу собівартості реалізованої продукції, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат, витрат на збут чи інших операційних витрат — залежно від призначення об’єктів, що ремонтуються);

— суму витрат на ремонти/поліпшення замортизованих основних засобів, що перевищує 10 % «ремонтний» ліміт, відносить на збільшення первісної вартості об’єкта, що ремонтується, з подальшою амортизацією.

Зауважимо: щоб уникнути можливих розбіжностей, зазвичай цих правил дотримуються і в бухгалтерському обліку, де так вчиняти прямо дозволяє п. 14 П(С)БО 7. Він передбачає, що первісна (переоцінена) вартість основних засобів може збільшуватися на суму витрат, пов’язаних із ремонтами та поліпшеннями об’єкта в порядку, визначеному податковим законодавством.

Приємно, що в такому ж дусі бачать ситуацію й допускають наявність у платників податків повністю замортизованих об’єктів основних засобів і податківці. І навіть більше — визнають можливість відображення в податковому обліку (у порядку, встановленому «ремонтними» пп. 146.11 — 146.12 ПКУ) витрат на їх поліпшення/ремонти (див. консультацію в підкатегорії 102.09.01 БЗ). Але, щоправда, у «понадлімітному» випадку (коли 10 % ліміт уже вичерпано) вони говорять про створення з таких витрат окремого об’єкта основних засобів (відповідної групи) з подальшою його амортизацією в податковому обліку за правилами ст. 145, 146 ПКУ.

На наш погляд, у створенні окремого «ремонтного» об’єкта основних засобів усе ж немає необхідності. Адже сам ремонтований об’єкт продовжує використовуватися (!) платником податків у госпдіяльності (значиться на балансі). Тому достатньо «понадлімітні» витрати віднести безпосередньо на збільшення його первісної вартості (додаючи до неї). І жодного окремого додаткового об’єкта за його ж ремонтами/поліпшеннями не створювати. Не забуваючи водночас, що амортизації надалі підлягатимуть тільки такі приєднані до первісної вартості «понадлімітні» витрати на ремонти/поліпшення.

Причому, якщо дослухатися до податківців, то нараховувати амортизацію за новоствореним окремим «ремонтним» об’єктом доведеться з урахуванням мінімальних строків, установлених п. 145.1 ПКУ. Адже, як відомо, амортизація за об’єктами в податковому обліку нараховується протягом строків корисного використання, але не нижче мінімальних (п.п. 145.1.2 ПКУ).

Проте стосовно ситуації, що розглядається, вважаємо: прив’язка до мінімальних строків зовсім не обов’язкова. Адже власне об’єкт у податковому обліку вже амортизувався платником податків з урахуванням мінімальних строків (тобто умову з п.п. 145.1.2 ПКУ було виконано). Тепер він просто продовжує служити далі — так само використовується підприємством у госпдіяльності. Тому коректніше говорити про продовження строку його служби. Тоді, перш ніж ремонтувати об’єкт, потрібно продовжити строк його використання. Адже це прямо передбачають п. 25 П(С)БО 7 і п.п. 145.1.4 ПКУ. Вони встановлюють, що:

— строк корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів у разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання може переглядатися, при цьому

амортизація об’єкта основних засобів нараховується виходячи з нового строку корисного використання починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання об’єкта.

А на скільки (на який строк) його продовжити, підприємство визначить самостійно. Причому продовження строку служби може бути будь-яким (у тому числі й нижчим за мінімальні строки з п. 145.1 ПКУ). Усе залежить від того, який ще час вирішено експлуатувати об’єкт.

Таке продовження строку корисного використання об’єкта слід підкріпити розпорядчим документом — наказом по підприємству

І після проведення ремонту протягом доданого строку нараховувати за об’єктом, що використовується, амортизацію (амортизувати «ремонтні» витрати).

При цьому відомості про продовження строку служби об’єкта основних засобів і проведені щодо нього ремонти/поліпшення також вносять до інвентарної картки обліку основних засобів (за типовою формою № ОЗ-6, затвердженою наказом Мінстату України від 29.12.1995 р. № 352).

І для наочності — приклад.

Приклад. Підприємство для збуту продукції використовує автомобіль, який вже повністю замортизовано. Первісна вартість автомобіля — 57000 грн.; сума нарахованої амортизації — 57000 грн.; залишкова вартість — 0 грн.

Витрати на ремонт і поліпшення автомобіля становили — 4500 грн. У податковому обліку 10 % «ремонтний» ліміт уже вичерпано. Тому вся сума витрат на ремонт і поліпшення виявилася «понадлімітною» й підприємство віднесло її на збільшення первісної вартості автомобіля. У бухгалтерському обліку підприємство обліковує витрати на ремонти/поліпшення за податковими правилами.

Після ремонтних заходів корисний строк використання автомобіля продовжено наказом по підприємству ще на 3 роки.

В обліку підприємства операції відобразяться таким чином:

Ремонти/поліпшення основних засобів, які повністю замортизовані (якщо 10 % «ремонтний» ліміт уже вичерпано)

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

1

Щодо об’єкта основних засобів (автомобіля) в обліку значиться:

— первісна вартість автомобіля (сформована при введенні його в експлуатацію)

105

152

57000

— сума нарахованої за автомобілем амортизації

93

131

57000

57000

2

Відображено витрати на ремонт і поліпшення автомобіля

152

685

4500

3

Витрати на ремонт і поліпшення віднесено на збільшення первісної вартості автомобіля (оскільки 10 % «ремонтний» ліміт уже вичерпано; у бухгалтерському обліку ремонтні витрати підприємство обліковує за податковими правилами)

105

152

4500

4

Нараховано амортизацію за «ремонтними» витратами, що збільшили первісну вартість (з місяця, наступного за місяцем проведення ремонту і поліпшення)

93

131

125*

125

* Сума амортизації за місяць (що нараховується прямолінійним методом) становить: 4500 грн. : 3 роки : 12 місяців = 125 грн.

 

Людмила Солошенко, податковий експерт

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі