№18/1

Оплата праці, вересень, 2019/№ 18/1 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Реєстрація колдоговорів: Кабмін спростив процедуру Коментар до постанови КМУ від 21.08.2019 р. № 768 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 р. № 115»
  • Перезавантаження влади: держслужба за контрактом та інші нововведення 19.09.2019 р. Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» від 29.08.2019 р. № 1066.
  • Нові форми контрактів з головлікарями Кабмін затвердив новий Порядок укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та типові форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я постановою від 21.08.2019 р. № 792.
  • Працівник іде в студенти: до чого готуватися роботодавцю Новий навчальний рік стартував 1 вересня. І ця подія стала «радісною» не лише для дітей. Навчання почали ще й студенти: молодь, що тільки вийшла зі стін школи, і старші люди. У тому числі й ті, хто вже почав свою трудову діяльність, але вирішив суміщати освітній процес із роботою. Що в такому разі робити роботодавцю, у якого «завівся» такий працівник (і, може, навіть не один)? Зараз розповімо.
  • Пільги та гарантії для працюючих студентів Працівникам, які суміщають трудову діяльність і навчання, доводиться несолодко. Частково впоратися з навантаженням, що збільшилося, їм допомагає встановлення особливого режиму робочого дня (див. попередню статтю). Проте це ще не всі послаблення, на які може розраховувати працюючий студент. Трудове законодавство для таких осіб передбачає ще низку пільг і гарантій. Розглянемо їх детальніше.
  • Лікарняні та декретні працівнику-студенту Працюючий студент — особливий працівник. Мало того, що роботодавець може встановити йому «полегшений» режим роботи, так він на додаток має право отримати додаткові дні відпустки. Але чи зможе в такому разі працівник-студент розраховувати на оплату періоду хвороби та отримання декретних? Давайте це з’ясуємо.
  • Трудова книжка і звільнення студентів Що ж, у наших попередніх статтях ми розглянули вже практично всі нюанси, що стосуються роботи студентів на підприємстві. Поговорили про особливості режиму роботи, про трудові гарантії та пільги, про право на оплату періоду хвороби й отримання декретних. Залишилося торкнутися лише двох моментів — специфіки заповнення трудових книжок і звільнення працівників-студентів. Тож поїхали!
  • Професійні стандарти: короткий «лікнеп» роботодавцям та кадровикам Зміни у вітчизняному законодавстві останніх років закріпили у правовому полі кадрового забезпечення в Україні термін «професійний стандарт». Що це: данина моді, сліпе копіювання європейської кадрової та освітньої практики чи свідомий крок у напрямку підвищення кадрової кваліфікації та більш тісне наближення навчальних програм до вимог роботодавців? Спробуємо відповісти на ці питання. А для цього проаналізуємо запропоновані державою інструменти для застосування професійних стандартів на практиці.
  • Інспектор з паркування є, а відповідної професії немає: що робити? Останнім часом у законодавстві України фігурує термін «інспектор з паркування». Саме такі посадові особи мають право накладати адміністративні стягнення за порушення правил паркування та затримувати автомобілі-порушники (ч. 3 ст. 219 КпАП*, Порядок № 990**). Однак у постанові № 268*** посада «інспектор з паркування» не згадується. Ця посада наразі відсутня й у Класифікаторі професій. То ж чи буде вважатись порушенням вимог постанови № 268, якщо назвати посаду «Головний спеціаліст — інспектор з паркування»?
  • Прошу звільнити з… за власним бажанням Порядок і особливості звільнення за власним бажанням ми регулярно розглядаємо на сторінках нашого видання. Але питання за цією темою від наших читачів продовжують надходити Отже, на порядку денному така ситуація: працівник написав заяву такого змісту: «Прошу звільнити мене за власним бажанням з 01.10.2019 р. у зв’язку з доглядом за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку». Який день у такому разі вважати днем звільнення?
  • Звільнити працівника з інвалідністю: місія здійсненна? Інвалідність — це соціальне явище, уникнути якого не може жодне суспільство. Тому трапляється так, що на роботу приймають звичайного працівника, а він потім, втративши повністю або частково працездатність, стає особою з інвалідністю. Так було й у нашої читачки. Працівник приніс лікарняний 10 липня, а виявилось, що він був закритий ще 4 липня з встановленням працівникові групи інвалідності. Як правильно звільнити такого працівника, якщо він визнаний непрацездатним?
  • Тренуємо пізнавальні процеси Усі ми, сучасні люди, готові дбати про свою зовнішність: і до спортзалу сходимо, і татуаж брів намалюємо, і постійно вдосконалюємо свої інструменти, телефони, автівки й навіть керамічні кухонні ножі. Ось тільки чомусь значно рідше ми займаємося тими інструментами, без яких узагалі б жодного уявлення про цей світ не мали, тобто пізнавальними процесами. Настав час це виправити й познайомитися з ефективними методиками їх розвитку. Поготів щойно відлунали «перші дзвоники» Дня знань, а отже, час дізнатися про щось нове. Не лише ж дітям усе найкраще.
  • Перелік святкових днів, професійних і міжнародних свят у жовтні 2019 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі