№1

Радник старости, березень, 2021/№ 1 Інші номери журналу ›
  • «Староста у глибині душі повинен бути бійцем…» Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін про особливості реформування інституту старост та законопроєкт № 4535.
  • Старости — «парашутисти», акробати чи весільні генерали? Учасники круглого столу на тему: «Староста в громаді: статус, мета та завдання» підтримали законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку інституту старост» № 4535 і рекомендували парламенту прийняти його.
  • Рішення про покладення обов’язків щодо вчинення нотаріальних дій У сільських населених пунктах нотаріальні дії, передбачені ст. 37 Закону України від 02.09.1993 № 3425-XII «Про нотаріат»). Зокрема, обов’язки щодо вчинення нотаріальних дій можуть бути покладені на старосту відповідного старостинського округу. Тож пропонуємо зразок рішення ОМС про покладення таких обов’язків на старосту та реальну ситуацію, в якій розбирався суд, як приклад негативних наслідків неправильного оформлення повноважень щодо вчинення нотаріальних дій.
  • Стосовно «суб’єктності» старост під час проведення періодичного поновлення Реєстру Інформація для роздумів. Ось є така думка, яка має повне право на існування з юридичної точки зору.
  • Реєстрація місця проживання: роль старости На сторінках нашого видання доволі часто обговорюється тема отримання адміністративних послуг з реєстрації місця проживання для мешканців, які проживають у віддалених від адміністративного центру територіальної громади населених пунктах (зокрема, питання щодо покладення завдань з надання адміністративних послуг у сфері реєстрації місця проживання на старост). 29.11.2020 було внесено суттєві зміни до Закону України від 06.09.2012 № 5203-VI «Про адміністративні послуги», які, серед іншого, стосуються надання послуг старостами. То що ж змінилось у наданні такої адміністартивної послуги, як реєстрація місця проживання, і до чого тут старости — читайте у нашій статті.
  • Щодо надання роз’яснення законодавства стосовно права вчиняти нотаріальні дії старостою органу місцевого самоврядування Витяг з листа Мін’юсту від 08.01.2021 № 772/35884-33-20/8.3.2*
  • Недостовірна інформація про старосту чи все в рамках закону? Тема захисту честі, гідності та ділової репутації для посадових осіб ОМС є досить актуальною. Адже будь-хто має можливість усно або письмово висловлювати свої думки, розміщати на вебресурсах або ж на своїх власних сторінках в Інтернеті будь-яку інформацію про діяльність ОМС. Не є винятком робота старости. У справі, яку ми пропонуємо вашій увазі, особа, виконуюча обов’язки старости села, вважаючи, що її повноваження припинені «завдяки» поширенню відносно неї депутатом сільської ради недостовірної інформації, захищала свої порушені права в суді. Щоб дізнатись, чим закінчився спір, — читайте наш матеріал.
  • Заповнення декларації: топ-10 порад Завдяки активній роботі НАЗК антикорупційна тема не вщухає. Наразі ми проходимо щорічний період подання декларацій. Через певні помилки декларанта автоматична система логічного арифметичного контролю може визначити його декларацію як ризиковану. Тоді НАЗК матиме підстави розпочати повну перевірку декларації. Щоб декларанти не потрапили в халепу, ми склали топ-10 порад.
  • Староста & громада: поспілкуємось? Староста має те, староста має се і ще багато чого, буває навіть складно описати декількома словами. А ще відусіль старости чують про те, що мають «розбудити» своїх мешканців, спілкуватись із ними та зробити з них «актив». І не зрозуміло, як саме це зробити: бігати по всіх дворах або брати гучномовець та запрошувати мешканців до розмови? А якщо вони не хочуть або їх не зачіпає ваша тема? Мешканці вашої громади — різні. І до кожного з них має бути особливий підхід. Молодь, літні люди, бізнесмени — різні аудиторії, з якими треба спілкуватись по-різному. З кожною з цих груп хоч раз, але доведеться поговорити, донести інформацію про те, що ви робите та для кого. Як побудувати плідну взаємодію з усіма мешканцями в громаді, поговоримо далі.
  • Староста, місцеве самоврядування та законодавство 9 лютого відбулась онлайн-конференція «Староста, місцеве самоврядування та законодавство», яку організувало наше видання. На цьому заході ми розглядали актуальні теми, за якими в реальному часі ви ставили запитання, що вас турбують. Відповіді на запитання учасників звучали у прямому ефірі. Також ми обіцяли, що відповіді надамо вам ще й у наступному номері нашого видання. Отже, підсумуємо те, що ви запитували на конференції. Впевнені, іншим також буде цікаво.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі