Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався грудень

Коригування ПДВ

Цей тематичний номер цілком присвячено розрахунку коригування до податкової накладної. Ми неспроста зупинилися на цьому — заморочок тут чимало. А податківці, замість того, щоб згладити гострі кути і дати чіткі роз’яснення, ось уже цілий рік тримають платників на роздоріжжі.

Тому ми взяли на себе обов’язок розповісти вам про основні випадки складання розрахунку коригування, розтлумачити правила його заповнення, а також реєстрації в ЄРПН і відображення в декларації з ПДВ.

На окрему увагу заслуговують повернення з неплатниками. Тут з’являються свої умови для ПДВ-коригування. Або ось іще один можливий випадок. Припустимо, що товар продали дешево — нижче ціни придбання. З оглядкою на мінбазу донарахували ПДВ. Але потім покупець вирішив повернути товар. Як продавцю відкоригувати податкові зобов’язання? І таких випадків багато. Прочитаєте цей тематичний номер — знатимете все й одразу!

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 97

ПДВ-облік безнадійної заборгованості

Можливі ситуації в обліку безнадійної заборгованості в основному зводяться до двох випадків:

(1) продавець відвантажив товар (виконав роботи/надав послуги), а покупець не оплатив їх протягом строку позовної давності

або

(2) покупець перерахував аванс за товари (роботи, послуги), а продавець так і не відвантажив їх під цей аванс.

У запропонованих до вашої уваги статтях розповідається про облік заборгованості в кожному з цих випадків як для продавця, так і для покупця. Вивчіть їх про всяк випадок. Адже може так трапитися, що інформація виявиться не зайвою. Хоча краще, звичайно, щоб вона не знадобилася вам зовсім…

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 98, с. 10 і 15

Філії

Щоб завоювати додаткові ринки збуту продукції (товарів, робіт, послуг) і в результаті збільшити обсяги продажів, суб’єкти господарювання вдаються до різних способів. Один із них — відкриття філії.

Але це тільки півділа. Треба ще поставити її на облік у ДПІ, розібратися, платником яких податків вона буде, як прибуткувати «філіальну» готівку, як організувати «філіальний» бухоблік, як приймати співробітників на роботу до філії, коли працівник і роботодавець — у різних містах. Вам доведеться з’ясувати ще безліч подібних питань. Але справа йтиме на лад швидше, якщо у вас під рукою буде цей тематичний номер. Перевірте для інтересу.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 99

Як провести річний перерахунок ПДФО

Пройшов іще один рік. Його підсумки ми підбили за святковим столом. А ось підсумки утримання ПДФО із заробітної плати у 2015 році потрібно було підбити при нарахуванні грудневої зарплати.

Здогадалися, на що ми натякаємо? Точно! На річний перерахунок ПДФО. Уперше про нього чуєте? Тоді неодмінно вивчіть цю статтю. Добре з ним знайомі з досвіду минулих років? Тоді просто освіжіть у пам’яті порядок його проведення. Про всяк випадок — зайвим точно не буде.

О. Хмелевська, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 100, с. 17

Інтернет-магазин

Інтернет-магазини служать нам вірою і правдою вже добрий десяток років. Спочатку — як рекламні майданчики, а потім — і як повноцінний інструмент для продажу товарів/послуг.

Як? Ви ще не в курсі, що таке інтернет-магазин? І досі не знаєте, як на практиці використовують РРО при інтернет-торгівлі? Ну а які нюанси розрахунків електронними грошима варто враховувати? Як створити сайт для інтернет-магазину, як його утримувати і просувати, як використовувати для надання рекламних послуг, а за необхідності — вигідно продати? Теж не знаєте?

Прочитавши цей тематичний номер, ви без перебільшення станете гуру в інтернет-торгівлі. А якщо ви вже ним є, високо задирати ніс все одно не варто. Вітчизняне законодавство настільки мінливе, що тримати руку на його пульсі треба завжди.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 101

Резерв відпусток

Відпустка, хоч літня, хоч зимова — це чудово! Щоправда, тільки з точки зору працівників. У роботодавця з цим одні клопоти. Крім іншого, витрати на виплату відпускних працівникам він має розподілити рівномірно протягом року, щоб надані відпустки не позначилися негативно на фінансових результатах підприємства. А для цього необхідно створити резерв відпусток. Вам цікаво знати, як саме це роблять? Як такий резерв використовують? Чи всі підприємства зобов’язані його створювати? Відповіді на ці запитання — у першій статті.

Дізнатися про те, як переглянути (проінвентаризувати) залишок резерву на кінець року, ви зможете з другої статті. Провести цю процедуру зараз, доки рік ще не закритий, якраз саме час. Покваптеся!

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102, с. 14; № 104, с. 10

Енциклопедія бухобліку (частина 2)

У спецвипуску «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 85 ми дали старт серії номерів, присвячених питанням бухгалтерського обліку. Продовжимо?

Сьогоднішній номер нагадає вам, які активи слід вважати запасами і як формувати їх первісну вартість залежно від способів надходження на підприємство, як списувати ТМЦ у зв’язку з їх використанням у господарській і негосподарській діяльності. Не пройшли повз нашої уваги й питання, пов’язані зі зберіганням запасів, зокрема, сторонніми підприємствами.

Крім того, ви дізнаєтеся про методи оцінки вибуття ТМЦ, обліку нестач, виявлених при їх прийманні та зберіганні, а також про інші важливі й цікаві моменти, пов’язані з обліком запасів.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 103

Відстрочені податки: пам’ятка бухгалтера

Як ви пам’ятаєте, рік тому законодавці кардинально змінили правила розрахунку податку на прибуток, приписавши при цьому орієнтуватися на дані бухобліку та фінансової звітності. У зв’язку з цим виникає запитання: які відстрочені податки ще актуальні сьогодні, а які втратили сенс у нових умовах. Інакше кажучи, важливо зрозуміти, які різниці ми, як і раніше, рахуємо, а які — уже зовсім не різниці.

Для приманки скажемо: у результаті зміни правил розрахунку податку на прибуток канули в Лету звичні різниці за переоціненими запасами і за резервом сумнівних боргів. А ось тимчасові різниці за НМА, за виробничими ОЗ і МНМА, а також за забезпеченнями майбутніх витрат і платежів залишилися. Решта — у статті.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 104, с. 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі