Відрядження

Що таке «відрядження». При вирішенні всіх питань, що стосуються порядку направлення працівника у службове відрядження, оформлення всіх необхідних документів, компенсації витрат на відрядження, бюджетники* керуються трудовим законодавством, а також суто Інструкцією № 59 і постановою № 98.

трудові відносини і соцстрахування

* Органи державної влади і підприємства, установи, організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Для госпрозрахункових підприємств Інструкція № 59 і постанова № 98 не є обов’язковими

Вони мають право використовувати їх як допоміжні (довідкові) документи, а основну ставку робити на власні локальні документи, що регулюють «відрядні питання» і затверджені керівником підприємства, — Положення про службові відрядження, колективний договір, наказ про відрядження тощо.

Службове відрядження — це поїздка працівника за розпорядженням керівника підприємства на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи ( п. 1 розд. I Інструкції № 59).

Важливо! З 1 січня 2015 року для госпрозрахункових підприємств більше немає обмежень у податковоприбутковому обліку щодо витрат, пов’язаних із відрядженням.

Тому тепер і малодохідники, і високодохідники без жодних проблем можуть зменшувати свій об’єкт обкладення податком на прибуток на такі витрати на відрядження, як, наприклад, витрати на камери схову, платний зал очікування, додаткові готельні послуги, неслужбові телефонні переговори, проживання у двомісному номері замість одномісного, добровільне медстрахування на час відрядження (за відсутності обмежень у Положенні про відрядження).

Наказ про направлення у відрядження. Щоб направити працівника у відрядження, керівник підприємства видає відповідний наказ (розпорядження). Без цього документа відрядження — не відрядження!

У наказі (розпорядженні) про відрядження повинна фігурувати така інформація:

— пункт призначення;

— підприємство, куди направляється працівник;

— мета поїздки (її службовий характер);

— строк відрядження (дати його початку та закінчення);

— розмір добових (якщо він не встановлений в окремому документі, наприклад, Положенні про службові відрядження, що діє на підприємстві).

Строки відрядження. Вони не повинні перевищувати максимальні строки відряджання, установлені:

— для бюджетників — Інструкцією № 59 (по Україні — 30 календарних днів, за кордон — 60 календарних днів);

— для госпрозрахункових підприємств — локальним документом роботодавця.

Триваліший «вояж» контролери можуть розцінити як переведення на роботу до іншої місцевості (з необхідністю дотримуватися гарантій, установлених ст. 120 КЗпП).

Аванс на відрядження. Відповідно до ч. 2 ст. 121 КЗпП працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, установлених законодавством.

Не видати аванс — значить порушити законодавство про працю. За це підприємству загрожує штраф на підставі ст. 265 КЗпП, а його посадовим особам — адмінштраф згідно з ч. 1 ст. 41 КпАП.

Зверніть увагу: п. 5 розд. III Інструкції № 59 вимагає видавати аванс на закордонне відрядження в інвалюті. Але якщо ви, складаючи власне Положення про службові відрядження, не продублювали в ньому «інвалютно-авансові» норми Інструкції № 59, можете сміливо видавати «закордонаванс» у гривні. Причому хоч готівкою з каси підприємства, хоч у безготівковій формі на картковий рахунок, а саме:

— або на корпоративну картку. У цьому випадку гроші вважатимуться виданими під звіт у момент використання працівником корпоративної картки (оплата послуг, зняття готівки в банкоматі тощо),

— або на зарплатну чи іншу особисту картку відрядженої особи. У такому разі гроші вважатимуться виданими під звіт у момент зарахування на картку працівника.

Розрахувати суму витрат (аванс) на відрядження зручно за допомогою кошторису витрат на відрядження, хоча зараз такий відрядний документ і не є обов’язковим.

Норми добових. Щоб не звалювати на працівника «зайвий» податковий вантаж, при визначенні розміру добових пам’ятайте про п.п. 170.9.1 ПКУ. Згідно з цим підпунктом з оподатковуваного доходу виведено суми добових у розмірі, що не перевищує:

— 0,2 розміру МЗП, установленої на 1 січня звітного року (у 2016 році — не більше 275,60 грн.), з розрахунку на кожен календарний день відрядження в межах території України;

— 0,75 розміру МЗП, установленої на 1 січня звітного року (у 2016 році — не більше 1033,50 грн.), з розрахунку на кожен календарний день закордонного відрядження.

Усе, що перевищуватиме ці суми, доведеться обкласти ПДФО і ВЗ як додаткове благо

Звіт про відрядження. Після завершення відрядження працівник зобов’язаний ( п.п. 170.9.2 ПКУ):

1) відзвітувати про кількість і напрямки використання виданих на відрядження грошових коштів шляхом заповнення та подання Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841 (ср. ). До Звіту мають бути додані оригінали документів, що підтверджують суми понесених у зв’язку з відрядженням витрат;

2) повернути суму надміру витрачених у відрядженні коштів (за наявності).

Строки подання Звіту визначені пп. 170.9.2 і 170.9.3 ПКУ і залежать від форми надання грошових коштів на відрядження та проведення розрахунків у ній (у готівковій чи в безготівковій формі).

Надміру витрачені грошові кошти, видані на відрядження (залишок грошових коштів понад суму, витрачену згідно зі Звітом), працівник повинен: (а) повернути до каси або (б) перерахувати на банківський рахунок роботодавця, який видав такі грошові кошти.

Зробити це потрібно до або під час подання Звіту ( п.п. 170.9.2 ПКУ, п. 11 розд. II і п. 17 розд. ІІІ Інструкції № 59, п. 2.11 Положення № 637 і п. 3 Порядку № 841).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

У відрядження за рахунок сина: чи можна відшкодувати?

2016, № 47, с. 46

2

Рекламний тур для працівника турагентства: відрядження чи...?

2016, № 43, с. 23

3

Відрядження: аванс на друге без звіту за перше

2016, № 41, с. 45

4

Як витрати на відрядження «перетворюються» на додаткове благо

2016, № 33, с. 34

5

Наші люди на таксі у відрядженні... їздять

2016, № 27, с. 43

6

«Безвізове» закордонне відрядження: виплачуємо добові правильно

2016, № 19, с. 26

7

Відрядження за кордон. Ситуація з життя бухгалтера

2015, № 90, с. 18

8

З відрядження — без квитка: що робити?

2015, № 70, с. 45

9

Відрядження

2015, № 43

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі