Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався червень

РРО: обходимо гострі кути

Без перебільшення неосяжна тема! В тому сенсі, що усі її нюанси не умістяться ні в одну статтю і навіть ні в один спецвипуск (останній, нагадаємо, був зовсім нещодавно — див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 24). До того ж, РРОшне законодавство змінюється з калейдоскопічною швидкістю — і майже завжди приносить якісь сюрпризи.

З останніх — фізособам-підприємцям на єдиному податку, які торгують технічно складними побутовими товарами (ТСПТ), віднедавна працювати без РРО вже не можна. Причому незалежно від групи ЄП і обсягу виручки.

І, як завжди, запитань щодо застосування цієї норми більше, ніж відповідей. Але з більшістю з них ми впоралися в цьому тематичному номері. А ще дали декілька рекомендацій ТСПТшникам, як уникнути РРО. Розглянули також «перевірочні» аспекти і багато чого іншого.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 44

Вирішили здати макулатуру?

У процесі господарської діяльності будь-якого підприємства цілком може утворитися макулатура (наприклад, використана паперова упаковка товару або старі бухгалтерські документи тощо). Скопивши певний обсяг макулатури, підприємство вирішує здати її на утилізацію — і тут же стикається з ПДВ-пільгою.

Які наслідки чекають платника, який здійснює виключно оподатковувані ПДВ операції, у зв’язку з таким неочікуваним «щастям»? Що відбувається у нього у ПДВ-обліку? Чи потрібно нараховувати «компенсаційні» та «розподільні» податкові зобов’язання з ПДВ?

Усі «макулатурна» таємниці — в цій статті.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 45, с. 14

Виправлення помилок у декларації з ПДВ

Помилки в ПДВ-деклараціях бувають різні, так само, як і причини їх виникнення. Десь сам не додивився, десь у «спадок» дісталася, а десь просто «допомогли» обставини.

Як свідчить приказка, не помиляється той, хто нічого не робить. А вже роботи у бухгалтера завжди предостатньо. Ось і недивно, що як би він не старався усе робити якісно і правильно, все одно рано чи пізно кожному бухгалтерові доведеться зіткнутися з помилкою. І, як правило, дешевше самостійно її виправити, ніж чекати, коли це зроблять контролери.

Ну а для того, щоб виправлення ПДВ-помилок пройшло у вас гладко, ми підготували цей тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 46

Приймаємо на роботу неповнолітніх

Юними кур’єрами, офіціантами, бариста тощо в нашій країні нікого не здивуєш. Молоді люди прагнуть стати фінансово незалежними від батьків, тому не проти заробити власну копійку, коли випадає така можливість.

До речі, декому з них вдається отримувати навіть більше своїх тат і мам. І це здорово!

На щастя, вітчизняне трудове законодавство дозволяє приймати на роботу неповнолітніх осіб, але (!) при дотриманні певних умов. Що це за умови, читайте в пропонованій статті. Крім того, з неї ви дізнаєтеся про гарантії працюючій молоді, а також про особливості звільнення цієї категорії осіб.

Одним словом, перед вами міні-енциклопедія для кадровика на тему «Як поводитися з неповнолітніми». ☺

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 47, с. 15

Ресторанний бізнес

Любов приходить і зникає, а їсти хочеться завжди. ☺ Тому ресторанне господарство — один із популярних напрямів госпдіяльності. Але щоб успішно вести такий бізнес, сучасним рестораторам доводиться як дотримуватися старих нормативів громадського харчування, так і не упустити нічого з нових. Важко устежити за усім цим…

Але тепер у вас є «свій» тематичний номер. А в ньому — відповіді практично на усі ваші запитання. Які дозвільні документи потрібні для початку роботи вашого закладу? На що треба звернути увагу при виборі приміщення? Які вимоги висуває законодавство до персоналу? Як правильно організувати технологічний документообіг між підрозділами? Які особливості формування цін і здійснення розрахунків у ресторанному господарстві? Ну і, звичайно, як вести бухгалтерський та податковий облік.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 48

Імпорт послуг

По суті, будь-яке придбання послуги у нерезидента, у тому числі у фізичної особи — нерезидента, можна назвати імпортом послуг. Для такого імпорту не потрібно використовувати митні режими і перетинати кордони. Проте при усій уявній простоті їх придбання здійснення цих операцій пов’язане з багатьма податковими нюансами.

Ми спеціально не стали заглиблюватися в подробиці правового аспекту і документального оформлення імпорту послуг, оскільки цим питанням свого часу був присвячений цілий тематичний номер (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 104). А зосередилися на бухгалтерському і податковому обліку таких операцій. У результаті вийшли дві статті: перша — про ПДВ, друга — про інші облікові «фішки» типу податкових різниць, податку на репатріацію тощо. Здається, вийшло непогано… ☺

Втім, ви можете переконатися в цьому самі.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 49, с. 6, № 51, с. 15

Договори (постачання, бартер, продаж у кредит)

Суб’єкти господарювання в процесі своєї діяльності здійснюють різноманітні операції. Для цього укладають різні види договорів. Безумовно, найпоширенішим серед них є договір постачання. Також досить часто зустрічається продаж товарів у кредит з відстроченням або розстрочкою платежу. Крім того, в наш непростий час суб’єктів підприємницької діяльності можуть зацікавити товарообмінні (бартерні) договори. Про ці види договорів і розповідає наш спецвипуск.

З нього ви дізнаєтеся, зокрема, про правові нюанси оформлення, укладення і виконання договорів постачання, міни і продажу товарів в кредит. Не залишиться обділеним увагою податковий і бухгалтерський облік операцій, пов’язаних з цими угодами. Причому як між контрагентами-резидентами, так і між українськими підприємствами/підприємцями та нерезидентами.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 50

Різниці з податку на прибуток

Податкові різниці виникають у результаті різних правил обліку одних і тих самих операцій згідно із бухстандартами і згідно з ПКУ. До 01.01.2015 р. різні правила обліку призводили до наявності двох паралельних видів обліку — бухгалтерського і податковоприбуткового. А ось після цієї дати податковоприбутковий облік як самостійне поняття зник і залишився тільки у вигляді різниць між фінансовим результатом за даними бухгалтерського обліку і прибутком для цілей обкладення податком на прибуток.

Таких різниць декілька: «амортизаційні», за забезпеченнями і резервом, за фінопераціями, за особливими операціями, у зв’язку з торішніми збитками, так звані перехідні різниці і різниці при зміні системи оподаткування. Кожній із них присвячена своя стаття у цьому тематичному номері. Прочитайте його від початку до кінця — і ви отримаєте цілісну «різничну» картину.

«Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 52

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі