Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

Відпустка за свій рахунок. Розкриваємо секрети

Відпустка без збереження заробітної плати — чудовий спосіб для працівника вирішити особисті проблеми, коли оплачувані відпустки використані. Але неправильне надання такої відпустки, на жаль, може обернутися для роботодавця штрафами. І що прикро, про ваші помилки при наданні відпустки за свій рахунок легко можуть дізнатися інспектори праці, навіть не навідуючись на підприємство.

Яким чином? Ви самі їм про це скажете! За допомогою Звіту з ЄСВ. Згадайте: в таблиці 6 цього Звіту є графа 14, в якій у разі надання працівникові у звітному місяці відпустки без збереження заробітної плати наводять кількість календарних днів такої відпустки? Якщо її тривалість за якимось із працівників більше 15 календарних днів, Пенсійний фонд, як правило, інформує про це Держпраці.

Так от, ця стаття допоможе вам уникнути спілкування з «трудовиками». Прочитайте і переконайтеся в цьому самі.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 18, с. 15

Єдиний податок: порушення

Спрощена система тому так і називається, що покликана спростити життя платника податків. Єдинник веде спрощений облік, і правила оподаткування для нього досить прозорі. Водночас для нього діє чимало обмежень. І тут йому слід бути максимально пильним. Адже порушення цих обмежень може спричинити дуже неприємні наслідки.

Про те, які ж порушення може вчинити єдинник і яке йому за це загрожує покарання, йде мова в цьому тематичному номері. Щоб ви заздалегідь знали, чого варто боятися як вогню, перерахуємо їх. Це і перевищення обсягу доходу, і ведення заборонених видів діяльності або діяльності, не зазначеної в реєстрі платників ЄП, і здійснення негрошових розрахунків, і наявність податкового боргу протягом двох кварталів підряд, і перевищення чисельності працівників, і невідповідність вимогам до організаційно-правової форми єдинника. Інші подробиці — усередині журналу.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 19

Декларація про доходи фізичної особи — 2018

Озирнутися не встигнете, як настане велика п’ятірка вихідних: пасхальні свята, що плавно перетікають у травневі. А щоб у бочку веселощів не потрапила ложка дьогтю, краще заздалегідь потурбуватися про обов’язкову програму. Маємо на увазі декларування доходів фізичних осіб.

Щоб розібратися, чи повинні ви подавати цю форму звітності, в які терміни треба встигнути укластися і що треба врахувати при її заповненні, читайте першу статтю.

Може виявитися, що ви не зобов’язані подавати декларацію про доходи, але маєте право подати її заради отримання податкової знижки. Що це таке? Дивіться: якщо у вас є зарплатний дохід і при цьому ви протягом року понесли певні витрати, які можуть бути включені в податкову знижку, то ви можете повернути частину ПДФО, сплаченого раніше із зарплатних доходів. Як це зробити, читайте в другій статті.

О. Савченко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 20, с. 11, 15

Валюта. Нове

Із 7 лютого почав діяти Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII, через що припинили дію багато старих валютних нормативів. На початку цього року НБУ видав низку нових нормативно-правових актів на виконання норм Закону про валюту. Чи змінилося щось у правилах валютного регулювання після зазначеної дати? Про це вам належить дізнатися з нашого тематичного номера.

Терміни розрахунків за експорт-імпорт, пеня у ЗЕД, розрахункові обмеження, купівля-продаж валюти, придбання ТМЦ за готівкову валюту, валютна лібералізація для фізичних осіб і валютні штрафні санкції — ось тільки частина тем цього номера.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 21

Книгу скарг — на звалище: зміни в правила торгівлі

Своєю постановою від 06.03.2019 р. № 168 уряд вніс низку поправок у Порядок здійснення торгової діяльності і правила торгового обслуговування на ринку споживчих товарів. Скажемо тут лише про одну: Кабмін відмінив обов’язок суб’єктів господарювання забезпечити наявність в куточку покупця книги відгуків і пропозицій.

Кого саме торкається ця приємна новина? На сьогодні можуть зітхнути з полегшенням усі підприємства (одиниці) роздрібної торгівлі і заклади ресторанного господарства незалежно від форм власності.

Водночас згадана постанова не відміняє вимогу про наявність на видному і доступному місці самого куточка покупця. Як і раніше, в ньому має бути наведена інформація про найменування власника або уповноваженого ним органу, а також адреси і номери телефонів органів, які забезпечують захист прав споживачів.

Про інші поправки до правил торгівлі ви можете дізнатися із статті.

І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 22, с. 5

Реєстратори розрахункових операцій

РРО — три «чарівні» букви, добре відомі суб’єктам господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг. Адже для багатьох із них використання РРО при здійсненні розрахункових операцій — неминуче.

Хто потрапляє до кола таких «щасливчиків»? Як вибрати касовий апарат потрібної моделі, а потім його зареєструвати і підготувати до використання? Який порядок використання РРО? Що загрожує за порушення у сфері застосування РРО та електронних платіжних засобів?

Відповіді на ці й не лише РРОшні запитання ви знайдете в спецвипуску. Також цей номер буде корисний тим, хто використовує КОРО і РК.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 23

Підводні камені реорганізації: ПДВ

Реорганізація (на відміну від ліквідації) передбачає появу правонаступників. Втім, в оподаткуванні відносин правонаступників з попередниками залишається багато білих плям, що породжує складнощі.

У статті розглянуті найпоширеніші питання, що супроводжують реорганізацію юросіб. І насамперед ті, що стосуються ПДВ.

Вас напевно зацікавить, чи можна передати правонаступникові «мінус» і реєстраційний ліміт, як відобразити в обліку передачу майна правонаступникам і чи треба реорганізовуваному підприємству при цьому нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ, чи вимагає реорганізація нарахування компенсуючих ПЗ або ПЗ при анулюванні ПДВ-реєстрації (тобто визнання так званого умовного продажу), чи може правонаступник відкоригувати ПЗ/ПК при поверненнях товарів і багато що інше.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 24, с. 6

Виправлення помилок з податку на прибуток

Як випливає з його назви, в цьому тематичному номері піде мова про виправлення помилок у податковоприбутковому обліку. Оскільки бухгалтерський облік слугує основою для податкового обліку, то, безумовно, бухгалтерська помилка безпосередньо впливає на формування об’єкта оподаткування податком на прибуток. А раз так, то, говорячи про помилки «прибуткові», слід розпочинати з помилок бухгалтерських. Що розуміти під бухпомилкою і якими вони бувають? Відповіді на ці запитання дає стартова стаття номера.

З другої ви дізнаєтеся алгоритм виправлення бухгалтерських помилок. А далі пішло-поїхало! ☺ Як виправити податковоприбуткові помилки через уточнюючу і поточну декларації, як заповнити декларацію після самовиправлення, чи треба подавати фінансову звітність при виправленні помилок, чи можна виправитися, якщо забули, що не визначаємо різниці…

Устигай тільки читати!

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 25

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі