Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався лютий

Податкова накладна: код послуг

Хоча кодувати послуги в податковій накладній (ПН) почали ще навесні 2017 року, питання щодо їх кодування виникають донині. Ось тільки деякі з цікавих ситуацій, що хвилюють читачів: простій транспорту при перевезеннях, інформаційно-консультаційні послуги, програмна продукція, компенсація комуналки при оренді, експедитори і послуги третіх осіб, переробка давальницької сировини, послуги у сфері громадського харчування, компенсація витрат на доставку…

Зрозуміло, усі хитрі випадки кодування в одній статті охопити не можна. Але вам цілком під силу і самим розібратися з цим. Визначити «послуговий» код вам допоможуть КВЕД, а також Методологічні основи і пояснення до позицій цього Класифікатора. Ну і ще така підказка: витрати, що компенсуються, кодують або тим же кодом, що й постачання за договором, або кодом діяльності з ЄДР — зважаючи на те, з чим більший зв’язок.

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 10, с. 4

Декларація з податку на прибуток за 2018 рік (ч. 2)

Традиційне двокнижжя на допомогу усім платникам податку на прибуток. У січні вийшла перша частина (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 9) — ми її вже анонсували. Зараз перед вами друга.

Отже, що ж увійшло до другої частини податковоприбуткової дилогії? Спершу — стаття про найбільший додаток до декларації — РI. Заповнювати його повинні платники податку на прибуток, у яких протягом звітного року виникли «різничні» операції.

Услід — стаття про додаток ЗП. Вона — для вузького кола платників, які здійснюють види діяльності, звільнені від оподаткування. Інші суб’єкти господарювання його не заповнюють. Ну і під кінець дві статті — про амортизаційний додаток АМ і ціннопаперовий ЦП (обидві — для високодохідних підприємств і малодохідників-добровольців).

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 11

Податкова пеня: можна не платити?

До теми пені ми звернулися не випадково. На те є як мінімум дві вагомі причини: останні ПКУ-зміни і революція в розрахунку пені, яка замилена практикою «від податківців».

Чому замилена? Та тому, що при донарахуваннях вони досі рахують пеню по-старому — за увесь період заниження. Тоді як законних підстав для такого підходу давно немає. Пеня за період заниження тепер нараховуватися не повинна — ні при донарахуванні зобов’язань фіскалами, ні при самовиправленні. І це встигли підтвердити суди. Ми ж, у свою чергу, не мали права про це умовчати.

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4

Виплачуємо дивіденди

Початок нового року — час не лише нових сподівань. Для більшості господарських товариств — це ще й чудова можливість підбити підсумки роботи за попередній рік. Якщо минулі 12 календарних місяців для підприємства були продуктивними, то чом би не виплатити дивіденди його учасникам? ТОВ у цьому випадку треба бути особливо уважними, адже діє Закон про ТОВ.

Загалом, цей тематичний номер цілком присвячений дивідендам. Почали ми його з азів — зі статті про юридичні нюанси нарахування і виплати частини прибутку в ТОВ і АТ. А ось наступні матеріали номера вже складніше — про дивіденди в обліку платника й одержувача, про виплату дивідендів фізичним особам, про погашення позики дивідендами і про багато що інше.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 13

Спецодяг

Узагалі-то, на будь-якій роботі можна отримати травму або іншим чином постраждати. Навіть звичайна робота, наприклад, у несприятливих погодних умовах може чинити негативний вплив на здоров’я людини. Що вже говорити про ті професії, які безпосередньо пов’язані з ризиками для здоров’я, а то й для життя.

Тому до обов’язків роботодавця входить захистити працівника від дії шкідливих і небезпечних умов праці. Один із методів такого захисту — забезпечення працівників засобами індивідуального захисту і, зокрема, спецодягом. Йому ми присвятили цілих дві статті.

У першій ідеться про основні вимоги до спецодягу і порядок забезпечення ним з урахуванням останніх змін у законодавстві. Питанням документального оформлення, а також відображення операцій із спецодягом у податковому і бухгалтерському обліку підприємства присвячена друга стаття.

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 14, с. 10, № 16, с. 10

Оплата праці

Ця тема ніколи не втратить своєї актуальності. Адже підприємства у своїй господарській діяльності не можуть обійтися без залучення найманих працівників. Досить часто найману працю використовують і фізособи-підприємці.

У зв’язку з цим надзвичайно важливо правильно нарахувати і виплатити заробітну плату працівникам з дотриманням усіх законодавчо встановлених гарантій в оплаті праці. Саме про це розповідає наш спецвипуск.

З нього ви дізнаєтеся, які документи регулюють питання оплати праці, в чому полягають зарплатні мінгарантії працюючим, з чого складається фонд оплати праці, які режими роботи можуть мати місце на підприємстві, як установлюються норми робочого часу в різних випадках, якими документами оформлюють працю працівників, як розрахувати основну й окремі складові додаткової заробітної плати, в якому порядку виплачують зарплату, а також знайдете відповіді на інші важливі зарплатні запитання.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 15

Зміни в касове Положення: третя спроба

Ви, ймовірно, пам’ятаєте, скільки нарікань на початку минулого року викликала перша редакція нового касового Положення. Тому незабаром Нацбанк був змушений нашвидкуруч його підправити, хоча так остаточно і не усунув внутрішні суперечності цього документа і його неузгодженість з іншими РРОшно-готівковими нормативами.

І ось маємо третю спробу регулятора привести своє касове дітище в порядок. Навряд чи вона буде останньою, але розібратися з черговими нововведеннями все одно потрібно.

Ця стаття присвячена постанові Правління НБУ від 12.02.2019 р. № 37, яка внесла низку принципових змін у касове Положення. Запрацювали такі зміни з 15 лютого. Серед них — нові правила оприбуткування готівки, скасування обмежень на виплату зарплати готівкою понад 50 тис. грн., врегулювання питання з оформленням документа на кожен товар, що продається ФОП.

І. Хмелевський, «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 16, с. 7

Реєстрація ПН і РК

Для правильної роботи СЕА складені ПН/РК треба реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Які терміни встановлені для реєстрації ПН/РК, як правильно «процедурно» зареєструвати ПН/РК і не прострочити з реєстрацією, як правильно зберігати зареєстровані ПН/РК? З цих основних моментів розпочинається наш тематичний номер.

На продовження «реєстраційної» розмови — статті про ПН/РК, що запізнилися і незареєстровані, про розблоковані ПН/РК, про штрафи за нереєстрацію ПН та про багато що інше.

«Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі