Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався травень

(Не)робота в карантин. ЄСВ-питання

Карантин уніс корективи в роботу кожного підприємства. Частина роботодавців відправили працівників у відпустки. Є підприємства, які ввели простій. А є й такі, на яких працівники в цей непростий час працювали, але неповний робочий час.

Звичайно, відхід від звичного режиму роботи із звичними ситуаціями викликає питання щодо нарахування ЄСВ і відображення інформації про таку карантинну (не)роботу у звітності з ЄСВ. Дати вичерпні відповіді на більшість із них — мета цієї статті.

Л. Ушакова, «Податки & бухоблік», 2020, № 36, с. 3

Мораторій на штрафи і перевірки

Закони, прийняті під час карантину, внесли в податкову сферу низку штрафних послаблень. У цьому тематичному номері розглянуті усі тонкощі незастосування штрафів до платників податків, а також обмежень на проведення перевірок.

Отже, мораторієм передбачено, що за порушення податкового законодавства, здійснені в періоді з 1 березня по 31 травня 2020 року (а тепер і ще довше — до закінчення того місяця, в якому закінчиться оголошений у країні карантин), штрафні санкції не застосовуються. З цього мораторію є чотири види штрафних винятків, про них — окрема стаття номера.

«Податки & бухоблік», 2020, № 37

Продовження строків

Епідемія коронавірусу, як і належить, захопила усіх несподівано. Уряд був вимушений вживати негайних карантинних заходів. Та незважаючи на карантин, невблаганно наближаються строки, відведені суб’єктам господарювання на виконання визначених законодавством податкових та інших обов’язків. Розуміючи об’єктивну неможливість вчасно виконати ці обов’язки в умовах карантину, законодавець потурбувався про перенесення строків на їх виконання.

Цей тематичний номер розповість вам про перенесення строків подання звітності та сплати податкових зобов’язань за певними податками, оприлюднення фінансової звітності, проведення податкових і ЄСВ-перевірок, а також строків, протягом яких оскаржуються рішення податківців.

«Податки & бухоблік», 2020, № 38-39

Ліквідація ФОП

У зв’язку з уведенням на території України карантину багато фізичних осіб — підприємців (ФОП) вимушені були припинити свою діяльність. Така перерва в роботі болісно вдарила по їх фінансовому стану, а деяких навіть змусила взагалі ліквідуватися. Про те, які кроки слід зробити під час карантину для припинення ФОП, йде мова в першій статті.

Але це ще не все. Щоб остаточно ліквідувати ФОП, треба подати ліквідаційну звітність, розібратися із сплатою податків тощо. Про те, як це зробити, читайте в другій статті.

С. Децюра, «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 11, № 42, с. 21

Зберігання документів

Незважаючи на оголошений державою курс на діджиталізацію, суб’єкти господарювання продовжують у великому обсязі складати і накопичувати документи на папері. Про те, де, як і скільки слід зберігати такі документи, а також про те, коли і в якому порядку їх можна знищити, йде мова в цьому спецвипуску.

Крім того, ви зможете ознайомитися зі строками зберігання найбільш поширених видів документів, що утворюються в діяльності підприємств.

«Податки & бухоблік», 2020, № 41

Як виводять готівку

Необхідність у виведенні з підприємства готівки на практиці виникає досить часто, та й причин для цього, як і способів, чимало. Це, зокрема, виплата заробітної плати, матеріальної допомоги, виплати за цивільно-правовими договорами, компенсація за інструмент, дивіденди, виплати при виході зі складу засновників, поворотна фіндопомога, підзвіт, переведення у готівку через ФОП-єдинників, через офшори, через неприбуткові організації та інші.

Про переваги і недоліки кожного з таких способів розповідає ця стаття.

О. Павленко, «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 13

Дешеві продажі в умовах кризи

Услід за пандемією коронавірусу у світі почалася глибока економічна криза. Люди все більше затягують пояси. Бізнес перейшов у режим виживання. Щоб залишитися на плаву, багато суб’єктів господарювання знижують ціни на свої товари/послуги, часто до свідомо збиткового рівня.

Але чи вдасться заощадити на податках тим, хто вирішив заощадити на прибутку? І чи вплине таке здешевлення на бухгалтерський облік підприємства? Адже незважаючи на те, що суб’єкти господарювання мають повне право встановлювати на свою продукцію/товари/послуги будь-які (у тому числі й збиткові) ціни, продажі «в мінус» традиційно викликають пильну увагу податківців. Угледівши збитковість, фіскали донараховують не лише ПДВ і ПДФО, але й податок на прибуток.

Що цьому можна протиставити? Відповідь — у статті.

О. Ольховик, «Податки & бухоблік», 2020, № 42, с. 5

Оренда за МСФЗ

Міжнародні стандарти все упевненіше закріплюються в обліку українських підприємств. Відповідно розширюється коло осіб, яким потрібний глибший їх аналіз.

В об’єктив цього тематичного номера потрапив стандарт МСФЗ 16 «Оренда». Його впровадження, по суті, збільшує обсяг розкриваної інформації про операції оренди і, як наслідок, значно підвищує трудовитрати на етапах аналізу таких операцій і розробки методології їх обліку.

Хочете стати гуру в питаннях оренди за МСФЗ? Тоді прочитайте цей тематичний номер!

«Податки & бухоблік», 2020, № 43

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі