Теми статей
Обрати теми

Забули про ФОП: що робити?

Амброзяк Наталя, юрист
У цьому номері ми розглянули найбільш поширений випадок: коли підприємець вирішує сам «закритися». Але бувають ситуації, коли ФОП реєструється, а потім забуває про свій статус. Людина вважає, що вона нібито «закрилася». Але насправді вона перебуває на обліку в податковій і в ЄДР* теж «висить». А іноді навіть не знаходить себе в цьому реєстрі. Загалом, ситуація виходить неоднозначна. Як усе-таки легалізувати припинення ФОП у цьому випадку? Давайте розбиратися.

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

— Навіщо легалізувати ліквідацію? — запитаєте ви. — Адже усе повинно бути і так зрозуміло!

Насправді, до тих пір, поки необхідні процедури із «закриття» ФОП не будуть пройдені, контролюючим органам нічого не буде зрозуміло.

Чим це загрожує? Донарахуваннями та штрафними санкціями за неподання звітності, а також несплату податків і зборів. Хоча тут є нюанси. Усе залежить від системи оподаткування, тривалості «покинутості» і того, коли був зареєстрований підприємець.

Ситуації

Недоліквідований ФОП. Можливо, наші читачі пам’ятають часи, коли підприємець міг отримати заповітний запис «припинено» в ЄДР тільки після проходження перевірок. Так от, трапляються ситуації, коли люди просто не до кінця проходили усю процедуру. Тобто починали процедуру ліквідації ФОП в ЄДР, але залишалися на обліку як підприємці в податковій. Тобто людина думає, що вона ліквідувала ФОП, а податкова вважає, що ні.

Потім ексФОП міг зіткнутися з раптовими боргами, що утворилися, наприклад, з ЄСВ. Звісно, виникає бажання «легалізуватися». У цій ситуації з податківцями сперечатися украй складно. Зазвичай справи вирішуються тільки в суді. Також є вдалі приклади відміни податкових вимог з ЄСВ через Раду бізнес-омбудсмена (див. за посиланням: boi.org.ua/case-studies/345-nejmovirna-istoriya-pro-nedozakritij-fop/).

Зареєстрували ФОП і забули. Бувають ситуації, коли ФОП залишають без закриття (тобто процедуру навіть не починають), але й інших дій не виконують.

Уявимо, що ФОП перебував на єдиному податку, проте через якийсь час закинув підприємницьку діяльність, але і не пройшов процедуру припинення. Хоча,

як правило, в таких ситуаціях опиняються ФОП, які переходять на загальну систему і зависають там

З когорти єдинників може зависнути хіба що єдинник на групі 3. Єдиний податок у його випадку сплачується з обороту, а борг з ЄСВ, який міг би виникнути, не є підставою для скидання зі спрощенки. Щоправда, складності там виникають з неподанням декларацій (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 101, с. 11). Щодо єдинників груп 1 і 2 все ще складніше. Рано чи пізно вони опиняються на загальній системі через несплату єдиного податку. Причина: борг на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів (п.п. 8 п.п. 298.2.3, п.п. 3 п. 299.10 ПКУ).

Якщо «зависає» ФОП-загальносистемник, то питань із поданням декларації не виникає. А ось щодо ЄСВ проблеми виникнути можуть.

1. Податки. У цілому, податківці можуть охопити увесь період діяльності ФОП, за який підприємець не подавав звітність (просто «забив» і не вів діяльності, будучи, припустимо, на загальній системі). У цьому випадку можливі запитання з боку контролерів. Але щоб щось донарахувати з ПДФО і ВЗ, їм потрібні хоч якісь зачіпки, адже треба якось визначити суму донарахувань. Вигадані суми ж не «намалюєш» (хоча на практиці трапляється всяке...). І все-таки потрібні підтвердження для розрахунків донарахувань. Інакше такі висновки можна спростувати, оскаржуючи рішення фіскалів.

2. ЄСВ. Нагадаємо: у період з 01.01.2017 р. по 01.01.2021 р. ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску треба було платити навіть у тих випадках, коли дохід ФОП не отримував. Тобто якщо підприємець не здійснював діяльність, але й не закрився, то ЄСВ за цей період він повинен був платити і, відповідно, подавати Звіт з ЄСВ. Хоча за цей період у ФОП була можливість списати недоїмку з ЄСВ і штрафи за період з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р. Щоправда, щоб це зробити, треба було звернутися в певний строк із заявою про списання і припинитися в ЄДР (про це див. нижче). Швидше за все, він цей момент пропустив.

Примусова ліквідація. По «завислих» ФОП можливий ще один варіант розвитку подій — примусова ліквідація. Суть у тому, що згідно з п.п. 20.1.37 ПКУ

податківці мають право звертатися до суду щодо припинення ФОП підприємницької діяльності

Процедура виглядає таким чином: звернення до суду, потім — рішення суду спрямовується до державного реєстратора. Після отримання такого рішення держреєстратор вносить запис про припинення ФОП. Далі триває звичайна процедура припинення з перевірками, донарахуваннями і штрафними санкції (якщо такі є).

Проте в останні декілька років податківці все рідше вдаються до такого методу. Реєстр судових рішень тому свідок. Причина банальна — за кожен такий позов доведеться сплатити судовий збір. Крім того, раніше серед підстав для звернення податківців до суду з приводу ліквідації було неподання протягом року звітності (п. 10.30 Порядку № 1588 в редакції наказу Мінфіну від 31.08.2015 р. № 747). Але в 2016 році увесь цей пункт із Порядку № 1588 виключили, і в законодавстві залишилися тільки специфічні підстави. Наприклад, фіктивне підприємництво (ст. 551 ГКУ).

ФОП, зареєстрований до 01.07.2004 р. Йдеться про підприємців, які свого часу (коли вводився ЄДР) не подали держреєстратору заяву про включення їх у цей самий ЄДР. Деякі ФОП вважали себе «закритим» і усвідомлювали проблему тільки тоді, коли до них із претензіями щодо ЄСВ зверталася податкова.

Тривалий час відбитися від ЄСВ-боргів у цій ситуації було складно.

Але нещодавно Велика Палата Верховного Суду дійшла цікавих висновків у частині донарахувань ЄСВ і ФОП, зареєстрованих до 01.07.2004 р., але які так і не потрапили в ЄДР.

Говоримо про постанову ВП ВС від 01.07.2020 р. у справі № 260/81/19*. Нагадаємо (а може, хтось уперше дізнається): при створенні ЄДР усім юрособам і ФОП, зареєстрованим до 01.07.2004 р., треба було подати інформацію про себе для внесення даних у цей реєстр до 03.03.2012 р.

* Див. за посиланням: reyestr.court.gov.ua/Review/90458921

При цьому перехідні норми для цього періоду говорять, по суті: не подав заяву про включення в ЄДР — свідоцтво про держреєстрацію анулюється (п. 2 розд. VIII Закону № 755 у редакції від 01.07.2004 р., пп. 2 — 4 розд. ІІ Закону України від 01.07.2010 р. № 2390-VI у редакції від 10.02.2011 р.). Попри те, що потім, у 2014 році, відповідні норми були виключені, Верховний Суд дійшов таких висновків: неподання заяви у встановлені строки говорить про те, що ФОП не хоче продовжувати свою підприємницьку діяльність. Норми, які були у 2014 році виключені із законодавства, на цей висновок не повинні впливати, оскільки ці зміни викликані коригуванням процедури наповнення ЄДР.

Більше того, ВП ВС вважає, що якщо ФОП був зареєстрований до 01.07.2004 р. і не подав заяву про включення даних про нього до ЄДР, то він не має права здійснювати підприємницьку діяльність і отримувати підприємницький дохід. А раз дохід отримувати не може, то і брати участь у системі загальнообов’язкового держсоцстрахування з відповідним статусом теж не може. Простіше кажучи, такий ФОП не зобов’язаний сплачувати ЄСВ надалі. Спроби донарахувати його підприємцеві будуть незаконними.

Що робити з ЄСВ?

Якщо ви не готові сперечатися, використовуючи позицію Великої Палати Верховного Суду або ви не належите до категорії «доЄДРних» ФОП, то можна викрутитися і в результаті заплатити менше (але, швидше за все, домагатися деяких «знижок» доведеться через суд).

По-перше, нагадаємо: у зв’язку з карантином за березень, квітень і травень 2020 року можна було не сплачувати ЄСВ (п. 910 розд. VIII Закону № 2464, подробиці в «Податки & бухоблік», 2020, № 40, с. 2). Актуально як для загальносистемників, так і для єдинників.

По-друге, є позиція ВС про те, що підприємці мають право не платити ЄСВ, якщо за них це робив роботодавець (звісно, у розмірі мінімального страхового внеску). Тобто ФОП був паралельно ще й найманим працівником (див. постанову ВС від 04.10.2019 р. у справі № 440/2149/19 // «Податки & бухоблік», 2020, № 4, с. 8).

Проте тут є нюанс: у цій ситуації треба було все одно подавати Звіт з ЄСВ (як його треба було заповнювати, див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 4, с. 21). До речі, з 01.01.2021 р. така умова для звільнення закріплена на рівні Закону № 2464 (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 1-2, с. 27).

А ось списати недоїмку і штрафи ФОП-загальносистемнику за період з 01.01.2017 р. по 03.06.2020 р. не вдасться. Такий «кинутий» підприємець не потрапить під необхідні критерії. Адже заяву на списання можна було подати тільки до 01.03.2021 р. (див. «Податки & бухоблік», 2020, № 63, с. 27 і 2020, № 102, с. 29).

Як зрозуміти, на «якому світі» ФОП?

Алгоритм такий.

1. Перевірте дані про ФОП в ЄДР за допомогою ідентифікаційного коду або П. І. Б.

Якщо дані про ФОП знайдуться в реєстрі і там немає запису «припинено», то доведеться пройти процедуру припинення підприємницького статусу (див. «Покроковий алгоритм припинення фізособи-підприємця» цього номера).

Якщо в ЄДР дані про ФОП відсутні, але є свідоцтво про держреєстрацію і ФОП був зареєстрований до 01.07.2004 р., то тут два варіанти:

а) використати висновки ВП ВС, про які ми сказали вище, і не сплачувати ЄСВ. Тільки в цьому випадку треба оскаржити дії податківців із донарахувань (детально про строки див. «Податки & бухоблік», 2021, № 38, с. 22). Інакше справу можуть передати виконавцеві;

б) перед ліквідацією внести дані про ФОП в ЄДР. Для цього треба подати держреєстратору або нотаріусу, який може проводити держреєстраційні дії, заяву за формою № 1 (затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5). Заповнюєте 1 і 2 сторінки. На 1-й сторінці:

— ставите галочку в полі «Включення відомостей про фізичну особу — підприємця»;

— заповнюєте блок «Відомості про реєстрацію до 1 липня 2004 року» (дату і найменування органу можна знайти в реєстраційних документах ФОП або ці дані може підказати безпосередньо держреєстратор);

— заповнюєте блок «Відомості про фізичну особу — підприємця».

Сторінку 2 заповнюємо повністю. Будьте уважні при зазначенні кодів КВЕД. По-перше, використовувати треба КВЕД-2010. По-друге, пам’ятайте: ФОП усе-таки колись міг здійснювати підприємницьку діяльність.

2. Пошукайте дані про ФОП у реєстрах податківців. У цій ситуації вам згодяться:

— ресурс «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера»: tax.gov.ua/businesspartner;

— Реєстр платників єдиного податку: cabinet.tax.gov.ua/registers/edpod;

— дані про прийняття на облік платників податків: cabinet.tax.gov.ua/registers/registration.

3. Якщо ви внесли дані про ФОП, зареєстрованого до 01.07.2004 р., за процедурою, про яку ми розповіли вище (п. 1), то відразу ж другою можна подавати ще одну заяву за формою 1 (тільки першу сторінку). Зразок заповнення заяви можна подивитися за посиланням: minjust.gov.ua/m/zrazki-zapovnennya-zayav-za-naybilsh-populyarnimi-reestratsiynimi-diyami.

А далі відбувається стандартна процедура припинення ФОП (див. на с.2 цього номера).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі