Теми статей
Обрати теми

ПДФО у 2022 році

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У цій статті пропонуємо вам освіжити в пам’яті основні зміни, що відбулися в оподаткуванні доходів фізичних осіб у 2022 році. Що ж, відкриваємо ПКУ…

Допомога постраждалим від збройної агресії РФ

Законодавець доповнив п.п. 170.7.2 ПКУ підпунктом «в», який виводить з-під оподаткування цільову та нецільову благодійну допомогу, що надається платнику податків, який постраждав внаслідок збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану.

Згодом також з’явилася вимога щодо необхідності підтвердження статусу постраждалого внаслідок збройної агресії РФ у період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану для цілей цього підпункту. Порядок такого підтвердження повинен розробити КМУ.

До появи порядку під час дії воєнного стану статус постраждалого надавачам цільової або нецільової благодійної допомоги слід визначати самостійно

Нагадаємо, що благодійна допомога, яка надається на зазначені цілі, повинна розподілятися через державний чи місцевий бюджет або через банківські рахунки благодійних організацій, Товариства Червоного Хреста України, внесених до Реєстру неприбуткових організацій та установ.

Увага! Норми п.п. «в» п.п. 170.7.2 ПКУ застосовуються до податкових (звітних) періодів починаючи з 01.01.2022.

Допомога у зв’язку з війною

Протягом 2022 року законодавець постійно вносив зміни до пп. 165.1.54 та 170.7.8 ПКУ. Ці норми Кодексу працюють у парі та виводять з-під оподаткування суми (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) певним категоріям фізосіб протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану благодійниками, у тому числі через волонтерів.

Про нюанси виплати такої допомоги напряму фізособам-отримувачам ми розповідали в статті «Надаємо благодійну допомогу у зв’язку з війною» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

Щодо виплати допомоги волонтерам читайте в статті «Волонтери та благодійна допомога» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85. Проте, врахуйте, що 11.12.2022 набрав чинності Закон України від 16.11.2022 № 2747-IX, який виключив з п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ норму про те, що положення цього підпункту застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої волонтерами у звітному податковому році, що передує року їх внесення до Реєстру волонтерів. Натомість підрозд. 1 розд. XX ПКУ доповнили п. 31, в якому прописали що положення п.п. «б» п.п. 165.1.54 ПКУ застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої благодійниками-волонтерами, які до 1 січня 2023 року включені до Реєстру волонтерів, у період з 24 лютого 2022 року до дати їх включення до зазначеного Реєстру.

Закордонна допомога біженцям

Про проблему з декларуванням виплат (у грошовій та натуральній формі), отриманих біженцями за кордоном, ми розповідали в статті «Закордонні доходи біженців» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43. І, здається, нас почули!

Підрозділ І розд. ХХ ПКУ доповнено п. 27, в якому зазначено, що до складу загального оподатковуваного доходу платника податку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), що надані за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їх державних фондів такому платнику податків та членам його сім’ї першого ступеня споріднення як особам, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ проти України і скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави.

Зазначені положення п. 27 підрозд. І розд. ХХ ПКУ поширюються на всі форми надання такої допомоги, у тому числі у разі її одержання як додаткове благо, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.

Добровільне страхування

Законодавець вивів з оподатковуваних доходів, визначених п.п. 164.2.16 ПКУ, страхові платежі (страхові внески, страхові премії), що сплачується:

— роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30 % нарахованої заробітної плати такому працівнику (див. також статтю «Медичне страхування працівників: ПДФО та ВЗ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 13);

— резидентом Дія Сіті за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку — гіг-спеціаліста в межах 30 % нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту.

Продаж майна

Продаж (обмін) нерухомості. З 2022 року оновлено порядок оподаткування доходів від продажу (обміну) об’єктів нерухомості.

Так, не оподатковують на підставі п. 172.1 ПКУ дохід від першого продажу протягом звітного податкового року, за умови перебування у власності фізособи більше 3 років та/або отримання у спадщину таких пільгових об’єктів нерухомості:

— житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об’єкт незавершеного будівництва таких об’єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці);

— земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення;

— земельної ділянки сільськогосподарського призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

За ставкою ПДФО 5 % та ВЗ 1,5 % оподатковують дохід від продажу протягом поточного календарного року (див. п. 172.2 ПКУ):

— другого з пільгових об’єктів нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті);

— першого з об’єктів нерухомості, що не є пільговим (наприклад, квартира, що придбана у власність протягом останніх 3 років або нежитлове приміщення);

— третього та наступних об’єктів нерухомості, що отримані у спадщину.

За ставкою ПДФО 18 % та ВЗ 1,5 % оподатковується дохід від продажу об’єктів нерухомості (крім успадкованого майна, про яке йшла мова вище), якщо платник податку протягом поточного календарного року продає (див. п. 172.2 ПКУ):

— третій та наступні пільгові об’єкти нерухомості (крім операцій з відчуження житлової нерухомості банками в порядку звернення стягнення за договорами іпотеки, що забезпечують кредит, наданий в іноземній валюті);

— другий та наступні об’єкти нерухомості, які не є пільговими.

Увага! Отриманий від продажу об’єкта нерухомості, розташованого на території України,

дохід, що оподатковується за ставкою ПДФО 18 %, можна зменшити на документально підтверджені витрати на придбання цього об’єкта нерухомості

Вичерпний перелік витрат, які можна врахувати у зменшення, наведений у п. 172.2 ПКУ.

Продаж майбутньої нерухомості. У ст. 173 ПКУ встановили порядок оподаткування операцій з:

— продажу (обміну) об’єктів неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, подільного об’єкта незавершеного будівництва;

— відступлення прав за договором купівлі-продажу неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, щодо якого сплачено частково ціну та зареєстровано обтяження речових прав на користь покупця.

За загальним правилом, дохід (а якщо бути точнішими, то прибуток — див. статтю «Продаж майбутньої нерухомості: а що там з ПДФО?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 81), отриманий фізособою від продажу протягом звітного року таких об’єктів, підлягає оподаткуванню за ставкою 18 %. Виняток із цього правила — ситуація, за якої таке майно / майнові права були отримані у спадщину. У такому випадку дохід від продажу успадкованого майна/майнових прав оподатковують за ставкою 5 %.

Продаж рухомого майна. Порядок оподаткування доходів від продажу (обміну) легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів не змінюється.

Проте в п. 173.2 ПКУ з’являється «урізане витратне» доповнення. Стосується воно тільки осіб, які задекларували в порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозд. 94 розд. ХХ ПКУ рухоме майно у вигляді легкового автомобіля, та/або мотоцикла, та/або мопеда чи іншого транспортного засобу, який зараз продається і потрапляє під оподаткування ПДФО за ставкою 18 %. Дохід від продажу такого майна можна зменшити на вартість такого об’єкта, яку було задекларовано.

Оподаткування окремих видів доходів

Інвестприбуток. Підкориговано п.п. 170.2.2 ПКУ, що визначає порядок розрахунку інвестприбутку. Пропонується визначати його як позитивну різницю між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестактиву з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу, або вартістю інвестиційного активу, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Іноземні доходи. Визначено, що якщо особа отримувала іноземні доходи у вигляді виплат у грошовій чи негрошовій формі у зв’язку з розподілом прибутку або його частини, джерелом яких є утворення без статусу юридичної особи, створене на підставі правочину або зареєстроване відповідно до законодавства іноземної держави (території) без створення юридичної особи, то такі виплати оподатковуються в порядку, визначеному п. 170.111 ПКУ.

Виплати від утворення без статусу юрособи. Статтю 170 ПКУ доповнено новим п. 170.111, який встановлює порядок оподаткування виплат від утворення без статусу юридичної особи.

Мінімальне податкове зобов’язання. Законодавець додав в ст. 170 ПКУ новий п. 170.14 ПКУ, в якому прописав особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Детально читайте в статті «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94.

Доходи спеціалістів Дія Сіті. З початку 2022 року запрацював п. 170.141 ПКУ, що визначає особливості оподаткування ПДФО доходів спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Детально читайте в статті «Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74.

Дивіденди. Пункт 170.5 ПКУ, яким встановлені особливості оподаткування дивідендів, доповнили п.п. 170.5.5. Він виключає з розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дивіденди, які нараховують на його користь емітентом корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті — платником податку на особливих умовах, за умови що таким резидентом Дія Сіті не здійснювалася виплата дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами протягом двох календарних років поспіль.

Продаж власної сільгосппродукції

З початку 2022 року п.п. 165.1.24 ПКУ було оновлено в частині продажу сільгосппродукції (крім продукції тваринництва). В результаті розмір земельних ділянок, наданих фізособі (до 2 га або більше), перестав грати першу скрипку. Натомість ПДФО-звільнення запрацювало у прив’язці до суми отриманого фізособою доходу.

Було встановлено, що при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не оподатковуються, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році — 78000 грн). При цьому власник такої продукції, як і раніше, мав надавати покупцю — податковому агентові копію довідки про наявність у нього земельних ділянок, виданої сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаної територіальної громади.

Що стосується правил оподаткування доходу від продажу власної продукції тваринництва, то їх тоді не чіпали.

Згодом, а саме у квітні, законотворці знову повернулися до п.п. 165.1.24 ПКУ. Навіщо? Щоб все «спростити». Ні, вони прямо не вносили зміни до зазначеного підпункту Кодексу, а доповнили підрозд. І розд. ХХ ПКУ новим п. 23, який працював у тандемі з профільним п.п. 165.1.24 ПКУ. Та текст цього нового пункту був так «гарно» виписаний, що пояснювати, що ж там хотіли «спростити», довелося Мінфіну.

Міністерство у роз’ясненні від 20.06.2022 зазначило, що з 01.04.2022 та протягом періоду дії воєнного стану податкові агенти утримують ПДФО та ВЗ з доходів фізособи від продажу власної сільгосппродукції, якщо така фізособа-продавець не надала копії довідки про наявність у неї земельних ділянок та/або довідки про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва або документів, що ідентифікують особу (паспорт та податковий номер). Проте до закінчення дії воєнного стану ці правила не протрималися. 19.08.2022 було виключено п. 23 із підрозд. І розд. ХХ ПКУ. Тож у результаті з 19.08.2022 із оподаткуванням сільгоспдоходів все стало так, як було до 01.04.2022.

Про всі перипетії читайте в статтях «Сільгосппродукція, ПДФО, ВЗ та роз’яснення Мінфіну» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45, «Закупівля сільгосппродукції у фізосіб: 4ДФ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 81.

Неоподатковувані доходи +

У 2022 році коло неоподатковуваних доходів поповнили:

— кошти або вартість майна (послуг), що надаються фізособі-волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI (див. п.п. 165.1.64 ПКУ, діє з 03.09.2022);

— відшкодування неприбутковою організацією фізособі-волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені ст. 11 Закону України «Про волонтерську діяльність» від 19.04.2011 № 3236-VI (див. п.п. 165.1.65 ПКУ, діє з 03.09.2022);

— сума доходу, отриманого фізособою — платником податку у вигляді підтримки, наданої Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту (п.п. 165.1.62 ПКУ, діє з 01.01.2022);

— суми доходів, отриманих фізособою у вигляді часткової або повної компенсації процентних ставок, яка виплачується у рамках бюджетної програми «Забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва» і держпрограми впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом на умовах, визначених КМУ, а також суми коштів, отриманих фізичною особою на безповоротній основі від Фонду розвитку інновацій (п. 18 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ);

— сума винагороди за добровільно передану ЗСУ придатну для застосування бойову техніку держави-агресора відповідно до Закону України від 01.04.2022 № 2172-IX (п.п. 165.1.63 ПКУ, діє з 07.05.2022);

— сума (вартість) благодійної допомоги, яка виплачена (надана) міжнародними благодійними організаціями (їх філіями, представництвами), перелік яких визначається КМУ, на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) у населених пунктах, на території яких проводяться (проводилися) бойові дії під час дії воєнного, надзвичайного стану, та/або вимушено покинули місце проживання (тимчасово переміщені особи), у зв’язку з форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили), у тому числі у зв’язку із введенням воєнного, надзвичайного стану, підтвердженими у встановленому законом порядку (абзац четвертий п.п. 165.1.56 ПКУ, діє з 01.01.2022 відповідно до п. 24 підрозд. 1 розд. XX ПКУ).

Також із 03.09.2022 не оподатковуються суми коштів, наданих фізособам — учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, конференцій, пленумів, з’їздів, фестивалів, виставок, концертів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів, конкурсів, тренінгів та семінарів, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та у зворотному напрямку, при одночасному виконанні двох наведених нижче умов.

1 умова: надавачами коштів є благодійні організації, громадські об’єднання, включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, всеукраїнські громадські об’єднання осіб з інвалідністю та їх спілки, які проводять зазначений захід.

2 умова: кошти на зазначені потреби надані в межах норм відшкодування витрат на відрядження, встановлених постановою КМУ від 02.02.2011 № 98 (п.п. 165.1.42 ПКУ).

Податкова знижка

З початку 2022 року запрацювали норми, згідно з якими опікуни, піклувальники, прийомні батьки, прийомні матері, батьки-вихователі і матері-вихователі отримали право включити до податкової знижки вартість навчання і вартість лікування осіб, над якими встановлено опіку або піклування, або яких влаштовано у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу (пп. 166.3.3 і 166.3.4 ПКУ).

А ще до податкової знижки 2022 року можна буде включити суми витрат на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юрособа-резидент Дія Сіті. Але лише за умови, що такі витрати були понесені фізособою до набуття емітентом статусу резидента Дія Сіті або протягом періоду, коли такий резидент Дія Сіті відповідав вимозі, встановленій п. 3 ч. 3 ст. 5 Закону України від 15.07.2021 № 1667-IX (див. п.п. 166.3.10 ПКУ).

Альтернативні джерела енергії

З 01.01.2022 суми ПДФО, нараховані податковим агентом з доходів від продажу електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії генеруючими установками, які належать фізособам, сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких генеруючих установок. Підстава — п.п. 168.4.10 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі