Теми статей
Обрати теми

Як розблокувати податкову накладну на перевезення?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Заблоковано податкову накладну (ПН) на транспортні перевезення. Які розблокувальні документи подавати?

При блокуванні ПН, передусім, важливо з’ясувати причину блокування (вона буде зазначена у квитанції). Адже якщо ПН заблоковано через те, що платник — ризиковий, то, швидше за все, доведеться одночасно займатися і зняттям ризикового статусу, і розблокуванням ПН (детальніше див. «Блокування: послідовність дій» // «Податки & бухоблік», 2021, № 30; «Ризиковий платник — нещастя для ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46).

Утім, при наданні послуг ПН найчастіше блокуються через різні коди на вході/виході. Хоча врятувати від блокування може подана платником і врахована (!) фіскалами Таблиця даних платника податку — оскільки ПН з кодами з прийнятої фіскалами Таблиці не блокуються (п.п. 4 п. 3 Порядку № 1165*). Проте отримати від податківців рішення про те, що Таблиця прийнята, на практиці непросто. Детальніше див. «Таблиця даних: як заповнити та подати, щоб було більше шансів на її прийняття?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46, а також «Не врахували Таблицю даних з кодом транспортних послуг» // «Податки & бухоблік», 2022, № 42. Тому щодо послужних ПН, на жаль, залишається ризик потрапити під блокування.

Строк на подання документів. Для розблокування ПН платник може подати розблокувальні документи з поясненнями протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкових зобов’язань, відображених у заблокованій ПН (п. 6 Порядку № 520**). Причому через призупинення строків на воєнному стані (ВС) (п.п 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) такий 365-денний строк продовжується на весь період дії ВС (БЗ 101.18)***.

* Порядок зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

** Порядок прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

*** Сподіваємося, що програмне забезпечення врахує воєнне продовження й у платника жодних перешкод при поданні розблокувальних документів не виникне.

Які документи подавати? Щоб здійснити розблокування, необхідно подати копії документів та письмові пояснення для підтвердження інформації, зазначеної в ПН (п. 4 Порядку № 520). Тобто

важливо надати документи, що підтверджують факт здійснення операції із заблокованої ПН

Орієнтовний перелік розблокувальних документів приведений у п. 5 Порядку № 520. Причому самих тільки документів на постачання недостатньо. Необхідно підтвердити весь ланцюжок: від створення/придбання товару/послуги — до реалізації. До того ж у розблокувальному пакеті документів податківці бажають бачити пояснення і щодо господарської діяльності платника.

Тому для розблокування ПН на перевезення можна, зокрема, подати:

— документи на придбання:

— договори з постачальниками;

— вхідні накладні, акти, рахунки (на придбання ГСМ, запчастин, оренду автотранспорту, проведення техобслуговування, ремонтів та інші покупки, необхідні для надання транспортних послуг);

— розрахункові документи та/або банківські виписки, що підтверджують розрахунки з постачальниками;

— документи на реалізацію:

— договір із замовником на перевезення вантажу;

— ТТН (СМR) на перевезення, акти, рахунки на оплату наданих послуг;

— платіжні документи (банківські виписки), що підтверджують оплату замовником транспортних послуг;

— пояснення щодо діяльності платника (дані про матеріально-технічну базу, трудові ресурси, необхідні для здійснення господарської діяльності) — тобто інформацію про:

— наявність транспортних засобів (власних, орендованих). У разі оренди автотранспорту — договори оренди, акти оренди, платіжні документи про оплату орендних послуг;

— наявність приміщень АТП (власних, орендованих), необхідного обладнання;

— кількість працівників, їх кваліфікацію, середню заробітну плату, штатний розпис;

— дохід від транспортної діяльності за попередній період;

а також треба навести

загальні відомості про підприємство, зазначити особливості його діяльності й описати хронологію подій щодо операції із заблокованою ПН.

Загалом, для проведення успішного розблокування ПН податківці радили скористатися підходом «звідки, хто, де, кому» (див. консультацію ГУ ДПС у Полтавській обл.) і за допомогою розблокувальних документів щодо заблокованої ПН по ланцюжку пояснити:

— звідки отримані товар (послуга), сировина (тобто відносини з постачальниками);

— хто безпосередньо задіяний у господарській діяльності (тобто наявність трудових ресурсів і підрядників);

— де здійснюється господарська діяльність (тобто наявність виробничих ресурсів, обладнання, приміщень);

— кому реалізовано товар (послугу) (тобто відносини з покупцями).

Для цього платник повинен подати письмові пояснення та копії необхідних документів.

Ще врахуйте: оскільки ПН складають за першою подією (постачанням/передоплатою), то якщо, наприклад, заблоковано ПН, складену на аванс (постачання послуг ще не відбулося), зрозуміло, що з об’єктивних причин зібрати повний комплект розблокувальних документів не вийде. Тому в такому разі платникові варто подати податківцям пояснення про неможливість подання документа про другу подію — постачання (приклад його заповнення див. у статті «Заповнюємо Повідомлення та пояснення на розблокування ПН/РК: зразки» // «Податки & бухоблік», 2021, № 13). Аналогічні пояснення варто направити й у тому випадку, якщо заблоковано ПН, складену за першою подією — постачанням, і оплата від покупця (замовника) ще не надійшла. Або можна почекати другої події (постачання/оплати) і вже тоді подавати повний пакет документів на розблокування.

Також перш ніж подавати розблокувальні документи, перевірте, щоб на всі власні й орендовані об’єкти оподаткування (зазначені в поясненнях) була подана ф. № 20-ОПП. Оскільки в разі неподання ф. № 20-ОПП на якісь об’єкти оподаткування платника можуть зарахувати в ризикові. Детальніше про форму № 20-ОПП див. «Форма № 20-ОПП як причина блокування ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46; «Транспорт у ф. № 20-ОПП і його укрупнення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 11; «Податки & бухоблік», 2020, № 75 (ср. ).

Як подавати розблокувальні документи? Пакет розблокувальних документів подають регіональним податківцям в електронній формі у вигляді (п. 7 Порядку № 520):

Повідомлення J(F)1312603 разом

з додатками «Документ довільного формату» J(F)1360102 (для подання сканкопій підтвердних документів). Тобто до повідомлення окремими додатками (J(F)1360102) прикріплюють копії документів (у сканованому вигля у форматі PDF, PNG або JPG). Посвідчувати копії документів платникові не потрібно (БЗ 101.18). Кількість таких додатків, що подаються з Повідомленням, не повинна перевищувати 100 од., а розмір кожного додатка (у форматі PDF, PNG або JPG) — не більше 2 Мб (хоча один додаток при цьому може містити копії декількох документів, БЗ 101.18).

Відповідь податківців. Згідно з п. 3 Порядку № 520 подані розблокувальні документи регіональна комісія повинна розглянути протягом 5 робочих днів, що настають за отриманням документів від платника, і прийняти рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН. Проте через призупинення строків на воєнному стані податківці такі документи можуть розглянути і пізніше, але по можливості оперативно, дотримуючись максимально стислих строків (БЗ 101.18). А тому доведеться почекати результатів розгляду документів та рішення комісії. Детальніше про розблокування ПН див. «Податки & бухоблік», 2022, № 46.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі