№30

Податки & бухоблік, квітень, 2023/№ 30 Інші номери журналу ›
  • Неоподатковувана іноземна допомога — не привід для декларування У мільйонів українських біженців, які отримували за кордоном допомогу від іноземних держав та організацій, виник обов’язок її задекларувати. Необхідність подавати декларацію у зв’язку з отриманням неоподатковуваного доходу часто викликала здивування. Схоже, абсурдність ситуації зрозуміли й наші законотворці. Про те, які зміни в цьому питанні на нас чекають найближчим часом, читайте далі.
  • Резерв відпусток Законодавство вимагає, щоб підприємства створювали забезпечення на оплату відпусток своїх працівників (резерв відпусток). Що то за резерв? Навіщо він потрібен? Як створюється, використовується та обліковується? Відповімо на всі ці запитання.
  • ТОП-5 помилок при поданні податкової звітності: погляд податківців Нещодавно контролери узагальнили, які найпоширеніші помилки допускають платники податків при поданні податкової звітності (див. новину від 24.03.2023 // cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/663915.html). І натякали: мовляв, при таких помилках здана звітність узагалі може не вважатися декларацією. Проте чи так усе насправді? Давайте з’ясуємо, до яких наслідків реально ці помилки можуть призвести.
  • Декларація з податку на прибуток: звітуємо за І квартал 2023 року Мінфін виклав у новій редакції прибуткову декларацію та вніс зміни до її додатків наказом від 20.02.2023 № 101 (запрацював з 31.03.2023). Чи треба вже за І квартал 2023 року звітувати з податку на прибуток за оновленою формою? Хто саме з платників має подати прибуткову декларацію та в які строки? Нагадаємо основні звітні моменти.
  • Декларація з податку на прибуток: що змінилося після оновлення? Проаналізуємо докладно, як змінилася прибуткова декларація та додатки до неї після наказу Мінфіну від 20.02.2023 № 101 (запрацював з 31.03.2023). Також зупинимося на специфіці 50 % обмеження щодо перенесення минулорічних податкових збитків великими платниками податків.
  • Заповнення «бюджетних» платіжок по-новому Мінфін змінив порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» в платіжках на сплату податків/ЄСВ/митних та інших «бюджетних» платежів. Які зміни відбулися та «з коли» їх застосовувати — розберемося в статті.
  • Новий авансовий звіт: уже скоро Мінфін оприлюднив проєкт наказу про внесення змін до форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, а також до Порядку його складання. Хочете дізнатися, до яких нововведень готуватися? Тоді приєднуйтеся.
  • Відпустка за свій рахунок: яку можна надати? Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, мешкає за кордоном з березня 2022 року. Відпустка закінчується у квітні 2023 року. Чи можна після закінчення відпустки для догляду надати працівниці відпустку без збереження зарплати? Якщо так, то на який термін та які документи треба у неї запросити?
  • Вагітна у 2023-му: як ФОП розрахувати декретні та подати заяву-розрахунок до ПФУ? Процес отримання декретних для ФОП складається з багатьох кроків*, але найголовніші з них — два: 1) розрахувати суму декретних; 2) відправити заяву-розрахунок на отримання декретних до ПФУ. Ось про них ми сьогодні і поговоримо детально.
  • З 01.04.2023 сплачувати позитивне МПЗ слід на спеціальні рахунки Наказ Мінфіну від 27.03.2023 № 154
  • Що змінює Закон № 2654 (про е-резидентів) у роботі на спрощенці? З 1 квітня 2023 року в розділі «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» ПКУ з’явилися нові правила — щодо електронних резидентів (е-резидентів). Хто це такі, а головне, чи часом не змінили щось для звичайних платників єдиного податку та тих, хто з ними співпрацює? Зараз з’ясуємо.
  • Електронний квиток у громадському транспорті: коли потрібен РРО/ПРРО Запровадження безготівкової оплати за проїзд — веління часу. Для пасажирів це зручно, безпечно й вигідно. А от суб’єктам господарювання, причетним до здійснення пасажирських перевезень, часто завдає додаткових проблем. І насамперед із необхідністю застосовувати при такій формі оплати РРО/ПРРО. Та чи завжди таку необхідність диктує закон? Чи не перегинають подекуди палку податківці? Як дивляться на це суди?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі