15.05.2023

Якщо генератор здали в оренду

Як і будь-який інший об’єкт основних засобів (ОЗ), генератор можна передати в операційну оренду. Про специфіку бухгалтерського та податкового обліку таких орендних відносин зараз і поговоримо.

Загальні моменти оренди генератора

Аби передати в оренду генератор, орендодавець має укласти з наймачем (орендарем) договір найму (оренди). При цьому орієнтуються на правила укладення таких договорів, передбачені гл. 58 ЦКУ. Докладно про них див. у статті «Правові аспекти оперативної оренди» // «Податки & бухоблік», 2021, № 74.

Для укладання договору оренди достатньо простої письмової форми. Нотаріально посвідчувати його не обов’язково. Втім, якщо сторони договору оренди забажають, то, звісно, це можна зробити.

Договір оренди є платним і строковим. Тобто генератор передається в користування орендареві на певний строк (ч. 1 ст. 763 ЦКУ) і за це справляється встановлена договором оренди плата (ч. 1 ст. 762 ЦКУ).

Також доцільно передбачити в договорі оренди, хто (орендодавець чи орендар) нестиме витрати на ремонт генератора у разі виходу його з ладу. У загальному випадку провести поточний ремонт — обов’язок орендаря (ч. 1 ст. 776 ЦКУ). Тоді як капітальний ремонт лягає на плечі орендодавця (ч. 2 ст. 776 ЦКУ). Звісно, сторони можуть відхилитися від цього правила та інакше розподілити обов’язки в договорі.

Передають генератор в оренду (і повертають його з оренди) за актом приймання-передачі об’єкта оренди

Такий акт зазвичай складають у довільній формі, позаяк затвердженої форми наразі не встановлено. Але щоб акт приймання-передачі був первинним документом, він має містити всі обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік*.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Форма № 20-ОПП на зданий в оренду генератор

Про те, що генератор передано в оренду, орендодавцю слід проінформувати податківців шляхом подання ф. № 20-ОПП за основним місцем обліку як платника податків. Адже п. 8.4 Порядку № 1588* вимагає інформувати фіскалів не лише за власними, але й за орендованими або переданими в оренду об’єктами оподаткування.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Подають ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів з дати укладання договору оренди (див. статтю «Оренда і ф. № 20-ОПП в час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 44). Однак наразі щодо ф. № 20-ОПП діє воєнне призупинення строків (див. БЗ 116.12, статті «Призупинені строки: що досі потрапляє під заморозку!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29 і «Зупинення строків на воєнний 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29). Проте з 01.07.2023 перебіг усіх податкових строків планують відновити (див. статтю «Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29).

Заповнюючи ф. № 20-ОПП під час передання генератора в оренду, слід обов’язково вказати у графі 10 вид права на об’єкт — «1» (право власності), а у графі 9 — стан «9» (здається в оренду).

Крім того, у графі 3 ф. № 20-ОПП щодо генератора, переданого в оренду, слід проставити код типу об’єкта оподаткування, який виходячи із функціонального призначення найбільш відповідає такому об’єкту із довідника, запропонованого фіскалами. На вибір орендодавця це може бути або код «209» — «Електровузол», або код «712» — «Електростанція».

Щодо графи 2 «Код ознаки надання інформації» ф. № 20-ОПП, то тут зазначаєте код «1» (первинне надання інформації про об’єкти оподаткування). Позаяк за принципом укрупнення інформації, який використовується при поданні ф. № 20-ОПП, дані про генератор, напевно, були поглинені приміщенням, де він знаходився (див. БЗ 116.11, статтю «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83).

Бухоблік оренди генератора в орендодавця

Предмет оренди. Переданий в операційну оренду генератор орендодавець продовжує обліковувати у складі своїх необоротних активів (п. 7 розд. ІІІ НП(С)БО 14 «Оренда»). Передачу такого об’єкта ОЗ в оренду орендодавець відображає тільки в аналітичному обліку. Для цього до субрахунку, на якому обліковується генератор, має сенс відкрити окремий аналітичний рахунок третього порядку. Наприклад, це може бути субрахунок 1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи, передані в оренду» (якщо вартість генератора не перевищує 20000 грн*) або субрахунок 1042 «Машини та обладнання, передані в оренду» (для власне ОЗ). Докладно про обліково-податкові нюанси придбання генератора читайте у статтях «Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85 і «Придбали генератор: обліково-податкові нюанси» // «Податки & бухоблік», 2022, № 28.

* Або іншого вартісного критерію, встановленого для розмежування власне ОЗ і МНМА в наказі про облікову політику підприємства.

На переданий в оренду генератор орендодавець продовжує нараховувати амортизацію за тими ж правилами, що й до передачі його в операційну оренду

(п. 7 розд. ІІІ НП(С)БО 14). Суму амортизації за генератором, переданим в оренду, орендодавець відображає у складі витрат. А саме, якщо оренда:

основний вид діяльності підприємства, то суми нарахованої амортизації сформують собівартість орендних послуг (Дт 23);

не є основним видом діяльності, тоді нараховану на об’єкт оренди амортизацію орендодавець відображає у складі інших операційних витрат (Дт 949).

Орендна плата. Орендні платежі орендодавець має визнавати іншим операційним доходом відповідного звітного періоду (п. 8 розд. ІІІ НП(С)БО 14):

— на прямолінійній основі протягом строку оренди (тобто рівними частинами) або

— з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов’язаних з використанням об’єкта операційної оренди.

Відтак, якщо оренда:

основний вид діяльності, то дохід у вигляді орендної плати орендодавець має відображати за кредитом субрахунку 703;

не є основним видом діяльності, то такий дохід показують за кредитом субрахунку 713.

А от якщо орендар заплатить орендний платіж авансом за декілька місяців наперед, то відразу всю отриману суму доходом не визнають. Спочатку її відносять до складу доходів майбутніх періодів (кредит рахунка 69), а вже в тих періодах, за які орендну плату отримано, визнають дохід (Дт 69 — Кт 713 або 703).

Про облікові нюанси операційної оренди див. у статті «Облік операційної оренди в орендодавця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 23.

Податок на прибуток

Предмет оренди. Передання в оренду генератора та його повернення назад орендарем, жодним чином не впливає на прибутковий облік орендодавця. Тому за цими операціями і у високодохідників, і у малодохідників усе буде за правилами бухобліку.

А от щодо нарахованої амортизації, то високодохідники і малодохідники-добровольці мають розраховувати амортизаційні різниці за ст. 138 ПКУ. Тобто орендодавець фінрезультат до оподаткування (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ):

збільшує на суму нарахованої за бухгалтерськими правилами амортизації і одночасно

зменшує на суму розрахованої за податковими правилами амортизації.

Орендна плата. Отримання орендодавцем орендної плати до виникнення в податковому обліку якихось різниць не призводить. Тож і високодохідники, й усі малодохідники в цій частині повністю орієнтуються виключно на бухоблік.

ПДВ-облік

Предмет оренди. Операція з передання генератора в операційну оренду не є об’єктом оподаткування ПДВ. Це випливає з того, що:

1) передача об’єкта оренди в користування не є постачанням товару (п.п. 14.1.191 ПКУ);

2) необ’єктний статус цієї операції встановлений п.п. 196.1.2 ПКУ.

Отже, при переданні генератора в операційну оренду і поверненні його з оренди податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ в орендодавця не виникають.

Орендна плата. У разі постачання послуг оренди (п.п. 14.1.185 ПКУ) на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ) орендодавець — платник ПДВ повинен нарахувати ПЗ із цього податку за першою подією (п. 187.1 ПКУ).

На вартість орендних послуг орендодавець нараховує ПДВ за основною ставкою — 20 % виходячи з договірної вартості, але не нижче звичайних цін (п. 188.1 ПКУ)

На дату виникнення ПЗ орендодавець зобов’язаний скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі і надати орендарю за його вимогою (пп. 201.1 і 201.10 ПКУ).

Дозвіл на викиди

Орендодавець, який передав пересувний (портативний) генератор у користування іншій особі, взагалі не повинен отримувати дозвіл на викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин. Позаяк такий дозвіл знадобиться лише тим, хто використовує стаціонарний генератор. Тож на стаціонарний генератор, переданий в оренду, саме орендатор за звичайних умов має отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин. Подробиці — у БЗ 117.06, а також у статті «Установлюємо твердопаливний котел: організаційні питання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 81. Процедура отримання дозволу однакова як для опалювального котла, так і для генератора.

Водночас за воєнного часу діє послаблення (див. статтю «Генератори в законі: без імпортного ПДВ, екоподатку й пальної ліцензії» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99). Так, протягом дії воєнного стану (ВС) та 6 місяців після місяця, в якому ВС буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (п. 12 розд. IX Закону України від 16.10.92 № 2707-XII).

Ліцензія на зберігання пального

Оскільки генератор передано в оренду, то замислюватися про ліцензію на право зберігання пального має саме орендар генератора, а не орендодавець.

За мирного часу орендар таку ліцензію мав би отримати обов’язково. Водночас не слід отримувати ліцензію на зберігання пального, яке використовується тільки для власних цілей, якщо зберігати пальне (1) у баку генератора і (2) у споживчій тарі до 5 літрів (включно).

Проте під час війни можна зберігати пальне для генератора і без неї. Це право надає ст. 18 Закону України від 19.12.95 № 481/95-ВР (див. статтю «Зберігання пального для власних потреб» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33). За її вимогами на період ВС плюс 30 наступних днів дозволяється без ліцензії зберігати пальне для власних потреб для заправлення генератора в обсязі:

до 2000 л на кожному об’єкті, де є генератор;

понад 2000 л на кожному об’єкті, де є генератор, але з обов’язковим поданням декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

Пальний акциз

Орендодавцю, котрий передав генератор в оренду, також не потрібно перейматися про те, чи виникає у нього акцизний склад. Адже у воєнний час розширили перелік випадків, коли місце зберігання пального не є акцизним складом (п. 47 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ // «Пальне для генераторів: нові ліцензійні й акцизні цікавинки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Так, з 03.01.2023 тимчасово, на період дії ВС плюс ще 30 днів у доповнення до критеріїв, визначених п.п. 14.1.6 ПКУ, не вважатиметься акцизним складом приміщення або територія, де зберігається пальне, яке використовується виключно для заправлення генераторів, з загальною місткістю ємностей, що не перевищує 2000 л.

Екоподаток за забруднення атмосфери

Як пояснюють податківці, платником екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення у разі здачі його в оренду є орендар (див. БЗ 117.01). За мирних часів до стаціонарних джерел забруднення податківці відносили у тому числі й пересувні (портативні) генератори та міні-електростанції і змушували сплачувати екоподаток за них теж (див. БЗ 117.06, діяла до 03.01.2023). Наша думка категорична: екоподаток за ставками, установленими ст. 243 ПКУ, слід сплачувати, тільки якщо генератор є стаціонарним джерелом забруднення, заздалегідь визначивши перелік та обсяг забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу (див. статтю «Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85).

Втім на період дії ВС та протягом 30 наступних днів після його припинення згідно з п. 46 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ з метою сплати екоподатку не вважають стаціонарними джерелами забруднення електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 УКТ ЗЕД (див. БЗ 117.06).

Зазвичай генератори класифікують за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД. Тож

за воєнного часу такі генератори (з кодом 8502 УКТ ЗЕД) не є стаціонарними джерелами забруднення

Відтак орендар під час ВС і протягом 30 днів після його скасування не повинен сплачувати екоподаток за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у разі використання будь-якого генератора — і стаціонарного, і пересувного (див. статтю «Генератори в законі: без імпортного ПДВ, екоподатку й пальної ліцензії» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Висновки

  • Про те, що генератор передано в оренду, орендодавцю слід проінформувати податківців шляхом подання ф. № 20-ОПП за основним місцем обліку як платника податків.
  • Передачу генератора в оренду орендодавець відображає тільки в аналітичному обліку. Отримання орендодавцем орендної плати не призводить до виникнення в податковому обліку якихось різниць.
  • Протягом дії ВС та 6 місяців після місяця, в якому його буде припинено, дозволяється експлуатація генераторів без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Також на період ВС плюс 30 наступних днів не потрібна ліцензії на зберігання пального, а приміщення з пальним для генератора не є акцизним складом.
  • Під час ВС і протягом 30 днів після його скасування орендар не повинен сплачувати екоподаток за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у разі використання генератора з кодом 8502 УКТ ЗЕД.