Теми статей
Обрати теми

Пропущено строк судового оскарження, а податкові накладні не розблоковано

Солошенко Людмила, податковий експерт
Заблоковані податкові накладні (ПН) жовтня-2022, січня-2023 навіть після адміноскарження блокувань так і не вийшло розблокувати (скарги податківцями не задоволені). Строки судового оскарження (звернення до суду) вже минули. Податкові зобов’язання в жовтні-2022, січні-2023 за ними задекларували (з відображенням заблокованих ПН у таблиці 1.1 додатка Д1). Якщо наново подавати на реєстрацію ПН, як це вплине на декларації жовтня-2022, січня-2023? Чи не доведеться в таких періодах задвоювати податкові зобов’язання (ПЗ)?

Розблокувальні строки

Передусім, освіжимо в пам’яті строки при блокуванні ПН. А також нагадаємо, що на воєнному стані було відновлено перебіг:

— строків адміноскарження блокувань — з 03.01.2023 (після Закону України від 13.12.2022 № 2836-IX, що підкоригував п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це див. «Оскарження блокувань: строки побігли» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97, а також

— строків подання платником розблокувальних (і за необхідності — додаткових) документів та строків їх розгляду податківцями — з 01.08.2023 (після Закону України від 30.06.2023 № 3219-IX, що підкоригував п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це див. «Відновлення перебігу ПДВ-строків: розблокування ПН та інші ПДВ-строки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 64.

А ось строки судового оскарження у зв’язку з воєнним станом (ВС) не призупинялися.

Строки при розблокуванні ПН

№ з/п

Етапи розблокування

Строки

Подання розблокувальних документів

1

Подання платником розблокувальних документів податківцям (регіональній комісії)

протягом 365 календарних днів з дати виникнення ПЗ за заблокованою ПН/РК

2

Розгляд податківцями розблокувальних документів (податківці можуть запросити додаткові документи в платника)

протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання розблокувальних документів

3

Подання платником додаткових розблокувальних документів

протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання відповіді від податківців

4

Розгляд податківцями додаткових документів, поданих платником

протягом 5 робочих днів, що настають за днем отримання додаткових документів*

* Якщо регіональною комісією прийнято рішення про відмову в реєстрації ПН/РК, то воно може бути оскаржене платником в адміністративному або судовому порядку (п. 12 Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520).

Адміністративне оскарження рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

5

Подання скарги платником центральній комісії

протягом 10 робочих днів, що настають за днем прийняття рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

6

Розгляд податківцями скарги платника

під час ВС — протягом 10 робочих днів з дня отримання скарги*

* До кінця воєнного стану строк розгляду скарги податківцями становить 10 робочих (а не календарних) днів (п. 12 Порядку розгляду скарги.., затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165, п.п. 56.23.3, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Судове оскарження

7

Подання платником позову до суду (БЗ 101.18):

— якщо не було адміноскарження

(ч. 2 ст. 122 КАСУ)

протягом 6 місяців з дня отримання рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

— якщо було адміноскарження

(ч. 4 ст. 122 КАСУ)

протягом 3 місяців з дня отримання рішення за скаргою — якщо рішення за скаргою прийняте і вручене платникові

протягом 6 місяців з дня подання адмінскарги — якщо рішення за скаргою не прийняте/не вручене платникові*

* Хоча взагалі-то 6-місячний строк в умовах ПКУ тут не повинен був би застосовуватися, оскільки в цій ситуації повинні працювати принцип мовчазної згоди і скарга має вважатися повністю задоволеною (п. 16 Порядку розгляду скарги.., затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165).

Заблоковані ПН у декларації

ПЗ — у періоді першої події. Продавець повинен задекларувати ПЗ у періоді першої події (складання ПН), незалежно від блокування і нереєстрації ПН. Тому навіть якщо ПН не зареєстрована (заблокована / не розблокована / отримана відмова в реєстрації ПН або поки взагалі не реєструвалася), проте у звітному місяці мала місце реальна госпоперація (відвантаження/передоплата), то в періоді такої першої події продавцеві треба задекларувати ПЗ.

Заблоковані ПН — у таблиці 1.1 додатка Д1. Щодо не зареєстрованих, зокрема, заблокованих ПН треба врахувати один момент. Якщо на момент подання декларації ПН звітного періоду ще не розблоковані, то після подання за такий період декларації виникне ∑Перевищ (оскільки ПЗ за декларацією > ПЗ за ЄРПН) і зменшиться реєстраційний ліміт (∑Накл). Тому, щоб регліміт повторно не витратився при реєстрації ПН, передбачена можливість реєстрації ПН за рахунок ∑Перевищ, що виник (п. 2001.9 ПКУ). Для цього

дані про заблоковані ПН звітного періоду (які не розблоковані на момент подання декларації) треба відобразити в таблиці 1.1 додатка Д1 до декларації з ПДВ

Тоді при розблокуванні такі ПН повинні автоматично зареєструвати за рахунок ∑Перевищ, що виник.

Щоправда, якщо через незначні розбіжності ∑Перевищ для реєстрації ПН не вистачає на копійки, то можна додекларувати ПЗ, скажімо, подавши УР на 1 грн (і такі донараховані в 1 грн ПЗ при цьому сплатити), щоб таким чином збільшити ∑Перевищ, зробивши його достатнім для реєстрації ПН. Детальніше про цю ситуацію див. «Якщо для другого ліміту на копійки не вистачає суми ∑Перевищ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 96.

Якщо ПН (не) відправляти на реєстрацію повторно

Якими можуть бути наслідки у ситуації, що виникла? Розглянемо їх залежно від подальших дій продавця.

Якщо ПН не реєструвати повторно. Припустимо, продавець залишить усе як є і більше нічого робити не стане. Оскільки ПН жовтня-2022, січня-2023 не вийшло розблокувати (за результатами адміноскарження отримані відмовні рішення від податківців), виходить, що на жовтневі/січневі госпоперації в продавця не буде зареєстрованих ПН. І якщо це виявлять контролери при перевірці, то застосують штраф за нереєстрацію ПН за п. 1201.2 ПКУ. Детальніше про штрафи див. «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН: стан справ натепер» // «Податки & бухоблік», 2023, № 68 і «Штрафи за несвоєчасну реєстрацію розрахунків коригування» // «Податки & бухоблік», 2023, № 74.

Причому податківці говорять про штраф за нереєстрацію ПН і в тому випадку, якщо платник узагалі не подавав документи на розблокування протягом 365 календарних днів (БЗ 101.27). Детальніше про це див. «Не подали документи щодо заблокованої ПН? Отримайте штраф!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 76 (ср. ).

ПК у покупця. Покупцеві важливо отримати зареєстровану ПН від продавця. Тому якщо продавець не реєструватиме ПН, то без зареєстрованих ПН покупець залишається без податкового кредиту (ПК). І хоча в такому разі згідно з п. 201.10 ПКУ покупець може поскаржитися на продавця за нереєстрацію ПН (за допомогою додатка Д7, детальніше див. «Додаток Д7 до декларації з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 37, що для продавця, у свою чергу, може обернутися позаплановою перевіркою*), проте, така скарга не врятує ПК у покупця і не допоможе йому відобразити ПК.

* Нагадаємо, що з 01.08.2023 для позапланових документальних перевірок, що проводяться за скаргою покупця на нереєстрацію ПН або помилки в обов’язкових реквізитах ПН (п.п. 78.1.9 ПКУ), перевірочний мораторій більше не діє (п.п. 69.21 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше див. «Дозволені та заборонені податкові перевірки під час війни: що після 1 серпня» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63 і «Перевірка за скаргою про ненадання/помилки у ПН (п.п. 78.1.9 ПКУ)» // «Податки & бухоблік», 2023, № 63.

Якщо ПН реєструвати повторно. Оскільки заблоковані ПН не вийшло розблокувати, то продавець може відправляти ПН на реєстрацію повторно (реєструвати наново). Такі ПН слід скласти відповідно до жовтневої/січневої дати першої події. І оскільки ПН будуть зареєстровані із запізненням, то продавцеві загрожують штрафи за прострочення реєстрації ПН (несвоєчасну реєстрацію) за п. 1201.1 ПКУ (а для ПН з датою складання починаючи з 16 січня 2023 року — знижені штрафи за несвоєчасну реєстрацію за п. 90 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.27).

Декларація і повторні ПН: ПЗ не почнуть двоїтися. Хоча ПН і реєструватимуться повторно, проте при цьому

ПЗ за операціями мають бути задекларовані тільки раз — у періоді першої події

Як відзначається в питанні, ПЗ у жовтні-2022/січні-2023 платником уже задекларовані. Тому у зв’язку з повторною реєстрацією ПН повторно декларувати ПЗ (задвоювати їх і додавати ще раз) у жовтні-2022/січні-2023 платникові не треба. Оскільки ПЗ за операціями вже задекларовані! Тим паче, що колишні відмовні (так і нерозблоковані) ПН не врахуються в показнику ∑НаклВид (адже там враховують тільки зареєстровані ПН). А тому і вимагати, скажімо, повторного відображення в декларації ПЗ контролерам нема з чого. Тому жодного задвоєння ПЗ не відбудеться.

Що можна зробити?

Щоправда, декларації із задекларованими ПЗ за жовтень-2022/січень-2023 уже здані (і в таких періодах уже виникло ∑Перевищ). Тому щоб повторно не витрачати ліміт при новій реєстрації ПН (вони будуть з новими порядковими номерами), можна зробити таким чином. Перед повторною реєстрацією ПН можна уточнитисяподати уточнюючі розрахунки (УР) до жовтня-2022 і січня-2023 з уточнюючим додатком Д1 і таблицею 1.1. Навіщо? Щоб за допомогою УР змінити в таблиці 1.1 додатка Д1 дані щодо ПН, тобто замінити в таблиці 1.1 колишні дані про колишні заблоковані ПН на дані про ті нові ПН, які реєструватимемо (рядками «-»/«+»). Тоді після оновлення в таблиці 1.1 даних щодо ПН такі нові ПН, які відправляються на реєстрацію, повинні зареєструвати за рахунок ∑Перевищ.

Висновки

  • Якщо ПН заблоковані, то продавець повинен усе одно задекларувати ПЗ періодом першої події.
  • Дані про заблоковані ПН треба навести в таблиці 1.1 додатка Д1 (щоб такі ПН були зареєстровані за рахунок ∑Перевищ).
  • Якщо ПН не вийшло розблокувати, то перед повторною реєстрацією ПН можна уточнитися і змінити в таблиці 1.1 додатка Д1 старі дані щодо ПН на нові. Після цього ПН, що відправляються на реєстрацію, повинні зареєструвати за рахунок ∑Перевищ.
  • ПЗ слід задекларувати одноразово в періоді першої події (через повторну реєстрацію ПН повторно додавати ПЗ не треба).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі