№73

Податки & бухоблік, вересень, 2023/№ 73 Інші номери журналу ›
  • Борги перед контрагентами: чи є якісь «пільги» під час війни? Повномасштабне вторгнення, окрім усього іншого, стало причиною виникнення боргів перед контрагентами. ФОП заборговують юрособам, юрособи — ФОП і т. д. Тож «Податки & бухоблік», 2023, № 73 присвячено боргам перед контрагентами. Поговоримо про безнадійні борги та те, чи можна їх зараз списати. Згадаємо про прощення боргу та те, до яких податкових наслідків це може призвести. Не забудемо і про борги перед нерезидентами. У цьому ж матеріалі ми розберемося з тим, чи є якісь фішки та послаблення для боржників при виконанні ними договірних зобов’язань.
  • Критерії визнання заборгованості безнадійною Визнання заборгованості безнадійною вимагає її списання з балансу підприємства і спричиняє певні наслідки у податковому обліку прибутківців-високодохідників і малодохідників-добровольців. Однак бухоблікові та податкові ознаки безнадійності різняться. Чим саме? Про це й поговоримо.
  • Списання безнадійного боргу за відвантаженими товарами Розглянемо ситуацію, коли були поставлені товари / надані послуги, проте покупець за них так і не розрахувався та є упевненість, що вже не розрахується (приміром, через форс-мажорні обставини, або покупець — банкрот, або ліквідується тощо). Тому прийнято рішення про визнання боргу безнадійним. Якими будуть наслідки списання безнадійної грошової заборгованості в обліку — розбираємося.
  • Списання безнадійної заборгованості за авансами виданими і одержаними Товарна заборгованість (коли був перерахований аванс, а товари/послуги не поставлені) набула статусу безнадійної. Про облікові і податкові наслідки списання такої безнадійної дебіторки у кредитора та кредиторки у боржника зараз розповімо.
  • Прощення боргу: облік у кредитора (дарувальника) А що як вирішили простити борг боржникові? Як операції відобразяться в обліку у сторін? Почнемо зі сторони, яка простила борг, — дарувальника.
  • Прощення боргу: облік у боржника (обдаровуваного) Тепер розглянемо, як операції прощення боргу відобразяться в обліку у боржника (обдаровуваного), якому простили борг.
  • Заборгованість перед нерезидентом: дисконтування, прощення, списання За яких умов та з якими особливостями слід дисконтувати заборгованість перед нерезидентом? Як відображати в бухгалтерському та податковому обліку операції з прощення нерезидентом боргів? Які облікові наслідки списання заборгованості внаслідок її безнадійності? Відповідаємо…
  • Прощення боргу фізособі: оподаткування Що винен — віддати повинен. Проте через війну платоспроможність громадян падає, тому чимало кредиторів вимушені прощати (анулювати) борги (кредити) фізособам до закінчення строку позовної давності. Якщо ви серед таких кредиторів, пропонуємо розібратися з оподаткуванням прощеного боргу та відображенням його суми у звітності. Списання безнадійної заборгованості залишимо поза увагою.
  • Дисконтування контрагентських заборгованостей Довгострокові заборгованості на кожну дату балансу слід оцінювати за теперішньою (дисконтованою) вартістю. Яка заборгованість потрапляє під дисконтування? Як саме дисконтувати і відображати в обліку? Зараз з’ясуємо.
  • Як запобігти дисконтуванню заборгованості Загальновідомо, що дисконтування заборгованості — процедура марудна, складна та ще й впливає на суму податку на прибуток. Потому податківці не втратять можливості насолити платникові, що не дисконтував заборгованість. А чи можна якось законно уникнути дисконтування? Давайте розбиратися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі