Теми статей
Обрати теми

Мобілізований працівник: запитання та відповіді

Кучерова Оксана, юрист
Зараз майже кожен роботодавець має у своєму штаті хоча б одного мобілізованого працівника. Відповідно і запитань щодо їх прав та гарантій у наших читачів виникає все більше. Для вашої зручності ми зібрали всі ці запитання і, звісно ж, відповіді на них в одному матеріалі. Тож нехай вся необхідна інформація буде завжди у вас під рукою.

Трохи теорії

Основна норма законодавства, яка стосується мобілізованих працівників, — це ч. 3 ст. 119 КЗпП. Нею встановлено:

за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зберігаються місце роботи і посада

Майте на увазі! Гарантії в частині збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в ОМС та строк повноважень яких закінчився, а також на осіб, які визнанні винними у вчиненні військових злочинів.

Як довго діють такі гарантії? На строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення працівника з військової служби.

На кого з роботодавців поширюються? Обов’язок зі збереження місця роботи та посади за мобілізованими працівниками поширюється на усіх роботодавців, як юросіб, так і ФОП, у яких мобілізовані працювали на час призову.

Нагадуємо, що з 19.07.2022 (дата набрання чинності Законом № 2352*) зберігати за мобілізованим працівником середній заробіток вже не потрібно. Простіше кажучи, із зазначеної дати

місце роботи та посаду за мобілізованим працівником зберігати потрібно, а ось середній заробіток — ні

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 № 2352-IX.

Проте ніхто не забороняє роботодавцю виплачувати середній заробіток добровільно. Право на це дає припис ст. 9-1 КЗпП. Детально — у статті «Середня» мобілізованому: як продовжити виплату?» // «ОП», 2022, № 16 та «Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

Ще один важливий нюанс. У питанні збереження середнього заробітку особливі правила діють для педагогів, які захищають Батьківщину, та працівників, які залучені до складу добровольчих формувань тероборони. Ознайомитися з ними можна у статтях «Середня педагогам, які воюють за контрактом: що кажуть Мінекономіки та МОН?» // «ОП», 2022, № 20 та «Працівник у теробороні: чи зберігати середню» // «ОП», 2022, № 15.

Переведення мобілізованого

Чи можна мобілізованого працівника перевести на іншу посаду?

Так, можна, якщо є відповідне бажання працівника.

Річ у тім, що за правилами ст. 119 КЗпП роботодавець має зберігати за мобілізованим працівником місце роботи та посаду. При цьому ні КЗпП, ні Закон № 2136* не забороняє переведення працівника, якого мобілізовано, на іншу посаду за його згодою. Простіше кажучи, справа роботодавця — зберегти за працівником його посаду, але якщо працівник не проти, то таку посаду можна змінити. В такому випадку ми радимо йти від працівника і отримувати від нього відповідну заяву. І нехай вас не турбує той факт, що працівник подасть таку заяву, будучи увільненим від роботи. Увільнення від роботи — це не звільнення, і працівник продовжує перебувати у трудових відносинах з роботодавцем, отже, має право і на подання таких заяв.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Аналогічна ситуація складається і з працівниками, які перебувають у відпустках. Адже законодавство не містить заборони на переведення працівника, який перебуває у відпустці.

Призупинення дії трудового договору з мобілізованим

Чи можна з мобілізованим працівником призупинити дію трудового договору?

На нашу думку, ні. Адже, по-перше, для роботодавця головною все ж залишається вимога ст. 119 КЗпП про збереження місця роботи і посади за таким працівником.

По-друге, у період військової служби працівника у роботодавця відсутній обов’язок забезпечувати його роботою. Тож не виконується головна умова для призупинення, а саме абсолютна неможливість надання і виконання роботи. Більш детально про це читайте у статті «Мобілізація та призупинення: шукаємо точки дотику» // «ОП», 2023, № 14.

Звільнення мобілізованого

Чи можна звільнити мобілізованого працівника?

З ініціативи роботодавця мобілізованого працівника звільнити не можна, оскільки за ним зберігається місце роботи та посада згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Проте такого працівника можна звільнити або за власним бажанням, або за угодою сторін. Головне, щоб ініціатива виходила саме від мобілізованого працівника (див. роз’яснення фахівців Держпраці у Фейсбуці).

Закінчення строкового трудового договору з мобілізованим

Чи можна звільнити мобілізованого працівника у зв’язку із закінченням строкового трудового договору?

Так, можна, але звільнення такого працівника має відбуватися вже після закінчення військової служби чи особливого періоду. Саме такої позиції дотримується Верховний Суд (постанова ВС від 13.06.2018 у справі № 813/782/17.

Основний аргумент — у роботодавця є обов’язок за ст. 119 КЗпП зберегти за працівником місце роботи і посаду саме до фактичного звільнення з військової служби чи до закінчення особливого періоду. І ця норма має пріоритетне значення.

Але не варто забувати про те, що є і ст. 39-1 КЗпП, яка перетворює строковий трудовий договір у безстроковий, якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення.

Тому щоб роботодавцю не попастися на цей гачок, радимо попередити «солдата підприємства» (наприклад, надіславши відповідного листа), що:

1) після закінчення строкового трудового договору такий працівник до роботи допущений не буде;

2) відповідно до ст. 119 КЗпП під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення з військової служби за працівником зберігатиметься місце роботи і посада;

3) працівник повинен буде з’явитися на підприємство після закінчення військової служби для отримання трудової книжки та остаточного розрахунку.

Компенсація за невикористану відпустку мобілізованому

Чи потрібно виплатити мобілізованому працівнику компенсацію за всі невикористані ним відпустки?

У законодавстві прописано лише 2 випадки, коли дозволяється виплата грошової компенсації за невикористані дні відпустки.

Перший і найпоширеніший випадок — це звільнення працівника. В такому разі йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також соцвідпустки на дітей (ч. 1 ст. 24 Закону про відпустки*). У тому числі відпускну компенсацію треба виплатити й у разі смерті працівника, але вже членам його сім’ї.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Другий випадок — це виплата грошової компенсації без звільнення. Але для того, щоб її виплатити, потрібно дотриматися таких умов:

1) отримати компенсацію за невикористані дні відпустки можуть тільки працівники старше 18 років. На це вказує ч. 5 ст. 24 Закону про відпустки;

2) тривалість наданих працівникові щорічної та додаткових відпусток має бути не менше 24 календарних днів. Тобто 24 календарних дні працівник «залізно» повинен використати для відпочинку у відпустці. А ось решту днів (якщо, звісно, такі є), за його бажанням, можна компенсувати грошима;

3) має бути бажання працівника, оформлене заявою, на відповідну грошову заміну відпустки.

Як бачимо, працівник, якого мобілізували, може підпасти тільки під другий випадок виплати компенсації. І то, якщо матиме на те право і відповідне бажання.

Просто так «на рівному місці» у разі увільнення працівника, якого було мобілізовано, виплачувати йому компенсацію не потрібно. Увільнення від роботи за ст. 119 КЗпП — це не звільнення.

Скоріш за все, така плутанина серед роботодавців була спричинена появою законопроєкту № 8164. Ним пропонувалося виплачувати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також соцвідпустки на дітей, не лише у випадку звільнення, але й у разі призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Проте цьому законопроєкту поки що не судилося стати законом і він вже рік «висить» у комітеті ВРУ на опрацюванні. Простіше кажучи, ніякого значення його норми для роботодавців наразі не мають.

Відпустка для мобілізованого

Чи можна мобілізованому працівнику надати відпустку?

З одного боку, прямої заборони в законодавстві щодо цього немає. Тим паче, мобілізований працівник, незважаючи на те, що є увільненим від роботи, все ж продовжує перебувати в трудових відносинах з роботодавцем. Відповідно такий працівник має такі ж права, як і усі інші працівники, зокрема й на звільнення, і на відпустку.

З іншого боку, і Держпраці, і Мінекономіки вважають недоцільним надання відпустки мобілізованому працівнику і пропонують надавати їх вже після демобілізації та повернення до виконання своїх повноважень. Детально з усіма аргументами профільних органів можна ознайомитися у статті «Відпустка мобілізованому: чи можна надати під час служби?» // «ОП», 2023, № 20.

Отже, працівник не може одночасно бути увільненим від виконання обов’язків та перебувати у відпустці. А от після звільнення з військової служби та повернення до роботи йому можна надати відпустку.

Оплата лікарняного листа мобілізованому

Чи можна оплатити електронний листок непрацездатності мобілізованого працівника?

Ні. Річ у тім, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання страхового випадку.

Але оскільки мобілізованим працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України, то у роботодавця немає підстав для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, як виплати, що компенсує втрату заробітної плати.

Тобто фактично виходить, що е-лікарняний оплатить військова частина, в якій такий працівник обліковується. Ось і виходить, що роботодавцю не потрібно оплачувати е-лікарняний на мобілізованого працівника. Такого ж висновку дійшло й Головне управління Держпраці у Дніпропетровській області у своєму роз’ясненні, розміщеному на офіційному сайті управління. Усі нюанси — у статті «Лікарняний для мобілізованого працівника: хто його має оплатити» // «ОП», 2023, № 14.

СКШП і мобілізований

Чи можна включити мобілізованого працівника до середньооблікової кількості штатних працівників при обчисленні нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю?

Так, за правилами Інструкції № 286* основні працівники (тобто особи, для яких це місце роботи є основним), які відсутні на роботі у зв’язку з виконанням державних чи громадських обов’язків, включаються до розрахунку показника СКШП. Сама ж ст. 119 КЗпП, яка містить гарантії для військовослужбовців, так і називається «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків». Звідси висновок, що мобілізованих працівників слід уключати до СКШП.

* Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286.

Ще один аргумент — вичерпний перелік осіб, які не включаються до облікової кількості штатних працівників, визначені у п. 2.6 Інструкції № 286. Серед них немає працівників, які проходять військову службу і за якими зберігається місце роботи і посада відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП (мобілізовані, строковики, контрактники тощо). Отже, якщо вони не вказані серед тих, кого треба НЕ включати, то логічно, що їх потрібно включати в облікову кількість штатних працівників і, як наслідок, у середньооблікову. Зручна табличка для розрахунку СКШП — у статті «Кількість штатних працівників: рахуємо правильно» // «ОП», 2022, № 21.

Бронювання мобілізованого

Чи можна забронювати мобілізованого працівника?

Якщо підприємство, установа, організація має право бронювати працівників, то, фактично, може забронювати будь-якого свого працівника. Проте фахівці Мінекономіки просять не включати до списків:

— військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543);

— військовозобов’язаних, які не перебувають на військовому обліку військовозобов’язаних (призовники, особи, які досягли граничного віку перебування в запасі; особи, які за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку тощо);

— осіб, які не перебувають у трудових відносинах з відповідним підприємством.

Також не радимо подавати на бронювання працівників, які мають дефіцитну для ЗСУ військово-облікову спеціальність (див. лист Генштабу ЗСУ від 20.04.2023 № 300/1/С/3886). Адже законодавство дозволяє забронювати лише деякі категорії працівників незалежно від їх ВОС. Детальніше — у статті «Бронювання працівників: нещодавні зміни та типові помилки» // «ОП», 2023, № 10.

Але з мобілізованими працівниками не все так просто. Фахівці Мінекономіки радять не включати їх у списки для бронювання (лист від 02.05.2023 №2704-20/19826-01). Адже факт наявності броні їм вже не допоможе у звільненні з військової служби. Це підтверджує і судова практика (див. статтю «Бронювання під час мобілізації: встигніть вчасно» // «ОП», 2023, № 12.

Висновки

  • Головний обов’язок роботодавця щодо мобілізованого працівника — зберегти за ним місце роботи і посаду. Окремі правила працюють для педагогів та працівників, які залучені до складу добровольчих формувань тероборони.
  • Мобілізованого працівника можна звільнити за власним бажанням або за угодою сторін, його можна перевести на іншу посаду за його згодою.
  • З мобілізованим працівником НЕ можна призупинити дію трудового договору, звільнити його за ініціативою роботодавця (крім випадків ліквідації), забронювати, оплатити йому лікарняний лист.
  • Мобілізованого працівника включаємо до СКШП для розрахунку виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі