№12

Держслужбовець, грудень, 2015/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Новий Закон про державну службу: державний секретар і всі, всі, всі… Нарешті 10 грудня 2015 року Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому новий Закон України «Про державну службу». Чи стане цей день «червоним днем» календаря — ми зможемо зрозуміти ще не скоро, адже на повну силу цей Закон має запрацювати лише з 2017 року (подібне ми вже проходили, очікуючи Закон № 4050). У минулому випуску «Держслужбовця» ми розглянули основні положення нового Закону, але не торкнулися розділу «Прикінцеві і перехідні положення», нормами якого будуть внесені зміни до низки чинних законів. Тож пропонуємо у цій статті усунути білу пляму в частині змін до законів, які регламентують внутрішню структуру і діяльність апаратів центральних органів виконавчої влади.
  • Цяцянки-обіцянки… Звільнення при реорганізації: судова практика Ні для кого не є новиною, що відповідно до Основного Закону України кожна особа має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. При цьому держава повинна створювати умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантувати рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовувати програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Кожному громадянину гарантується захист від незаконного звільнення. Зазначені вище норми Конституції є досить дієвими, що і підтверджують Вищій адміністративний суд України та судова практика прийнятих рішень судами різних інстанцій. Деякі з них ми розглянемо і прокоментуємо.
  • Призначення на посаду з випробуванням Під час випробування при призначенні на посаду в державного службовця з’являється шанс якнайкраще проявити себе, а в керівника є час визначитися із тим, чи правильним було його рішення щодо призначення саме цієї особи на посаду. Тож немаловажними у даному випадку виступають механізми такого призначення та всі можливі наслідки.
  • Особові справи: вимоги Кадрове діловодство є важливим елементом у системі управління персоналом в органі державної влади. Окреме місце у роботі кадрової служби відведено особовим справам державних службовців. Про них і піде мова у цій статті.
  • Про конфлікт інтересів: історичний аспект та практичні поради Поняття конфлікту інтересів у сучасному українському законодавстві з’явилося досить недавно. Як свідчить аналіз, перше згадування про конфлікт інтересів є в Загальних правилах поведінки державного службовця, затверджених наказом Головного управління державної служби України від 23.10.2000 р. № 58. У пункті 21 цих Правил зазначалося, що державний службовець повинен на вимогу заявляти про наявність чи відсутність у нього конфлікту інтересів. При цьому встановлювалося, що конфлікт інтересів випливає із ситуації, коли державний службовець має приватний інтерес, тобто переваги для нього або його родини, близьких родичів, друзів чи осіб та організацій, з якими він має або мав спільні ділові чи політичні інтереси, що впливає або може впливати на неупереджене та об’єктивне виконання службових обов’язків.
  • Робота за сумісництвом: законодавчі аспекти та практичні ситуації (закінчення)
  • Додаткові підстави припинення трудового договору Крім загальних підстав розірвання трудового договору, законодавством про працю України передбачаються також додаткові підстави. Вони можуть бути застосовані лише до певних категорій працівників.
  • Формування кадрового резерву в органах місцевого самоврядування Працівниками кадрових служб органів місцевого самоврядування щороку переглядаються та формуються списки осіб, які зараховуються до кадрового резерву на відповідні посади. Резерв кадрів створюється для зайняття посад і просування по службі в органах місцевого самоврядування. Коли необхідно сформувати кадровий резерв? Кого можна включити до списків «резервістів»? Чи на всі посади формується кадровий резерв? Хто несе відповідальність за підготовку та використання кадрового резерву? Як, ким, коли та навіщо формувати кадровий резерв в органах місцевого самоврядування — поговоримо у цій статті.
  • Графік відпусток — розклад релаксу на 2016 рік Як упорядкувати час надання відпусток? Відповідь тільки одна — скласти графік відпусток. Це справжній помічник для кадрового спеца, адже він дає змогу розпланувати використання відпусток працівниками. Грамотно складений графік відпусток не допускає ситуацій, коли працівники одного фаху/відділу відпочивають «оптом» і виконувати їх обов’язки просто нікому. Традиційно графік відпусток на майбутній рік складають в останні місяці поточного року. Тож саме час подбати про релакс-розклад на 2016 рік! Скласти його за усіма правилами допоможе ця стаття.
  • «Стандартна» щорічна відпустка не використана за два роки: чи виплачувати компенсацію діючому працівнику Працівник установи має право на щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні. Він не реалізував право на таку відпустку за два робочі роки (з 29.10.2013 р. по 28.10.2014 р. і з 29.10.2014 р. по 28.10.2015 р.). Тобто цей працівник сукупно не скористався 48 календарними днями щорічної відпустки за вказані робочі роки. Він має намір скористатися днями щорічної відпустки за 2013/2014 робочий рік у повному обсязі, а за 24 календарних дні щорічної відпустки за 2014/2015 робочий рік він бажає отримати грошову компенсацію. Відповідні заяви від працівника є. При цьому трудові відносини між ним і нашою установою не припиняються. Чи маємо ми задовольнити вимогу працівника про виплату йому грошової компенсації?
  • Як призначити заступника міського голови Яким розпорядчим документом призначається та звільняється з посади заступник міського голови: рішенням ради чи розпорядженням міського голови?
  • Відпустка з подальшим припиненням строкового трудового договору: чи може роботодавець відмовити Строк дії трудового договору із працівником закінчується 30.11.2015 р. Цей працівник не скористався 5 календарними днями щорічної відпустки. Він бажає реалізувати право на щорічну відпустку днями відпочинку саме з 30.11.2015 р. і звільнитися в останній день цієї відпустки. Адміністрація установи наполягає на виплаті грошової компенсації за невикористані 5 календарних днів щорічної відпустки. Чи має право роботодавець відмовити у задоволенні бажання працівника? Чи відіграє тут роль, про який трудовий договір іде мова: строковий або безстроковий?
  • Працівник призваний на строкову військову службу в листопаді 2015 року: зберігаємо за ним місце роботи Працівника нашої установи з 18.11.2015 р. призвали на строкову військову службу. Чи повинні ми зберігати за ним місце роботи або можемо його звільнити, адже у вказаному місяці мобілізація не проводилась?
  • Пенсіонер за віком + інвалід III групи: відпустка «за свій рахунок» за однією чи двома підставами Бухгалтеру установи у квітні 2015 року призначили пенсію за віком. При цьому він продовжує працювати. У травні 2015 року йому установили III групу інвалідності. Чи може він скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати за двома підставами (як пенсіонер і як інвалід III групи) загальною тривалістю 60 календарних днів на рік?
  • Працівниця стала до роботи після відпустки для догляду за дитиною до 6 років: що із соцвідпусткою на дітей Працівниця приступила до роботи після відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років 29.12.2014 р. При цьому 6 років її дитині виповниться тільки у 2016 році. У листопаді 2015 року працівниця надала за місцем роботи нову медичну довідку, на підставі якої їй знову оформлюватимуть відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6 років. Перед виходом у цю відпустку вона бажає скористатися соцвідпусткою на дітей як мати двох дітей віком до 15 років тривалістю 20 календарних днів. Чи дійсно їй може бути надана соцвідпустка на дітей вказаної тривалості?
  • Оцінка персоналу як складова управління людськими ресурсами Процес оцінки персоналу HR-фахівці називають найбільш кропітким, складним та тривалим аспектом своєї роботи. Помилка в такій справі може не просто коштувати невдоволення однієї людини, а позначитися певною низкою проблем на стабільному функціонуванні цілої установи. Актуальним це є у період кризи, коли робочі місця цінуються майже на вагу золота, а сам службовець є об’єктом інвестування, від якого держава в майбутньому хоче отримувати неабияку користь.
  • Про застосування постанови Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 р. № 911 Лист Міністерства соціальної політики України від 12.11.2015 р. № 17211/0/14-15/13
  • Про індексацію грошових доходів Лист Міністерства соціальної політики України від 20.11.2015 р. № 308/10/136-15
  • Щодо надання роз’яснення про заміну довідок закладів охорони здоров’я, які було видано на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей* Лист Міністерства охорони здоров’я України від 22.10.2015 р. № 16.02-16/2223-15/33633
  • Про відпустки без збереження заробітної плати Лист Міністерства соціальної політики України від 14.09.2015 р. № 520/18/99-15
  • Про виплату вихідної допомоги у разі звільнення працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП до закінчення строку попередження Лист Міністерства соціальної політики України від 07.10.2015 р. № 420/06/186-15
  • Щодо питань обчислення середньої заробітної плати відповідно до Порядку № 1266 Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.08.2015 р. № 5.2-32-1380
  • Щодо нарахування матеріального забезпечення Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 06.10.2015 р. № 5.2-32-1577
  • Щодо обчислення середньої заробітної плати Лист Міністерства соціальної політики України від 16.09.2015 р. № 526/18/99-15
  • Актуальні питання проходження служби в органах місцевого самоврядування* Спільний лист Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», «Асоціація міст України», «Асоціація сільських та селищних рад» від 27.11.2015 р. № с02-122/389, 1-237, 386/015
  • Мистецтво планування та контролю — управлінський навик Ми вже розглянули багато управлінських функцій з питань організації діяльності: особливості підбору працівників, формування ефективної дієвої команди з колективу професіоналів, феномени мотиваційних процесів, моделі ефективності, важливість коректної управлінської комунікації та ефективного спілкування. На завершення року, коли приходить час підводити підсумки року, що минув, та планувати заходи на наступний рік, розглянемо деякі важливі питання таких функцій управління, як планування та контроль.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі