№75

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2014/№ 75 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • «Зернова» пільга: прийдешні та очікувані новації Як кажуть, яка пора— такі й питання. Судячи зі звернень до нашої редакції, після періоду масового збору зернових, у аграріїв-виробників, також у так званих покупців-посередників, дедалі частіше виникає потреба освіжити в пам’яті порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання таких культур як на митній території України, так і на експорт. А заразом і технічних культур, хоча пора збору їх ще попереду. Не дивно, що такі питання пов’язані з недавніми змінами в правилах застосування «зернової» пільги (звільнення від оподаткування), що вже настали та очікуються незабаром.
  • Податковий кредит у контексті «зернової» пільги Особливий порядок «зернового» оподаткування (про що йшлося в попередній статті) накладає відбиток і на порядок відображення податкового кредиту. Це питання детально висвітлювалось нами раніше (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 61, с. 25), але зі зміною законодавства потребує відповідного коригування.
  • Передаємо зерно на елеватор: що в обліку? Як відомо, Україна — один із лідеров експорту зерна. Тому не дивно, що одне з найбільш розповсюджених «сільськогосподарських» питань українських бухгалтерів — як обліковувати зерно, яке підприємство виростило й передало на елеватор для зберігання. Про можливі варіанти обліку у цьому випадку будемо говорити далі.
  • «Я знаю — саду цвесть…»: відображаємо в обліку витрати на закладення саду Наливні яблука, медові груші, соковита вишня, рубінова черешня, ніжні абрикоси, янтарний виноград, запашна малина, чорноока смородина. Усі ці фрукти та ягоди дарує нам прекрасна, щедра українська земля. Вони — джерело вітамінів та мінералів, необхідних для нормальної життєдіяльності і здоров’я людини. Увібравши в себе енергію сонця й літа, свіжі, яскраві, солодкі плоди радують нас своїм неповторним смаком та ароматом, а фруктові соки та пюре — одні з найулюбленіших ласощів наших малят. Але щоб ці корисні продукти потрапили на стіл споживача, садівникам потрібно докласти чимало сил, часу й коштів. Про те, як витрати на вирощування плодово-ягідних культур відображаються в обліку садівничого господарства, і йтиметься в цій статті.
  • Земля ФГ у заставі (іпотеці): чи можливо це? У періоди напружених польових робіт чимало сільгосппідприємств у разі недостатності власних грошових коштів вимушені звертатися до банків за отриманням кредитів. А оскільки банк не схильний до благодійності і хоче гарантій, то аграріям завжди доводитися думати, що ж запропонувати в заставу. Під низьколіквідні напівзруйновані будівлі пострадянського тваринництва кредиту, найімовірніше, не побачиш. Значно більше шансів отримати позикові кошти під заставу майбутнього урожаю. «А чи можна заставити власне землю, а не те, що на ній колись виросте?» — запитує фермер із Полтавської області.
  • Cільгоспаванси: ВАСУ — «за», ДФСУ «проти», слово за КСУ…
  • Послуги сільгосппідприємства: в якій декларації відображати ПЗ Сільгосппідприємство—суб’єкт спецрежиму оподаткування ПДВ на договірних засадах надає послуги (оранка поля) іншому сільгосптоваровиробнику. Чи залежить вибір форми декларації з ПДВ (загальна чи спеціальна) для відображення податкових зобов’язань (1) від факту застосування іншим сільгоспвиробником такого спецрежиму оподаткування та (2) від досягнення ним 75 % рівня так званої сільгосп-частки?
  • Оприбуткування зерна з нестачею (надлишком) у межах похибки зважування При отриманні підприємством партії зерна з’ясувалося, що його вага менше зазначеної в документах на 0,8 %. При цьому в паспорті до вагового обладнання зазначено, що погрішність при зважуванні становить 1 %. Якщо не враховувати вологість і засміченість, то як оприбуткувати в обліку партію зерна з такою нестачею? Як бути в тому випадку, якщо при оприбуткуванні зерна виявлено його надлишок, який, проте, не виходить за похибку вагів, установлену техдокументацією на них?
  • Дивіденди від платника ФСП не включаються до доходів Підприємство — платник податку на прибуток отримало дивіденди від платника ФСП. Чи потрібно такі дивіденди включати до доходів та враховувати для визначення об’єкта оподаткування?
  • Як урахувати проценти за депозитом та фінансову допомогу при розрахунку сільгосп-частки для ФСП Фермерське господарство — платник фіксованого сільськогосподарського податку отримує на поточний рахунок проценти за депозитними вкладами, суми поворотної й безповоротної фінансової допомоги. Чи враховуються ці надходження в загальній сумі доходу аграрія при визначенні частки сільськогосподарського товаровиробництва?
  • Вирощування грибів і ФСП Чи може перейти на сплату фіксованого сільськогосподарського податку підприємство, яке займається вирощуванням грибів? Який порядок отримання статусу платника ФСП?
  • Закупівля сільгосппродукції в населення за готівку Наше підприємство займається виробництвом фруктових соків і пюре. Для цього воно регулярно купує фрукти в населення. Як правильно здійснювати за них готівкові розрахунки? Якими документами необхідно оформляти закупівлю таких фруктів?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі