Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався березень

Декларація з ПДВ

З 1 лютого для всіх платників ПДВ почалася нова епоха. А все тому, що із зазначеної дати стартувала система електронного адміністрування (СЕА) цього податку. Під неї довелося адаптувати і декларацію з ПДВ, а також порядок її заповнення.

Щоб ви, дорогі колеги, швидше пристосувалися до цих змін і завжди були готові до подання ПДВ-звітності, ми спеціально склали для вас «двотомний» путівник по ній.

Чому двотомний? Та тому, що зайняв він цілих два номери. У першому з них ви ознайомитеся з порядком заповнення самої декларації, а у другому — додатків до неї.

Сміливо в дорогу, друзі!

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 18
і 19

Декларація з «роздрібного» акцизу

«Роздрібний» акциз, схоже, ще одна «невдала дитинка» ☺ (після СЕА) законодавця. Тому й питань щодо нього не менше, ніж з ПДВ-звітності. А може, навіть і більше, оскільки це податок новий.

Стаття, присвячена декларації з «роздрібного» акцизу, не просто розповідає про заповнення звітної форми. Вона насправді переорює майже все «роздрібно-акцизне» поле. З неї ви не тільки дізнаєтеся, хто повинен подавати цю звітність, куди, за якою формою, з якою періодичністю, у які строки і що буде, якщо ви їх пропустите. У ній порушено значно гостріше питання про відображення «роздрібного» акцизу в чеку РРО, який, на перший погляд, начебто не має прямого відношення до теми складання декларації. Але це тільки на перший...

Загалом, прочитайте — і вам усе стане зрозуміло.

М. Казанова, І. Хмелевський,
  «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 20, с. 10

АТО

Будь-яка абревіатура — таємнича і зловісна, вам не здається? А вже ця так тим паче... ☹

Проблем, які асоціюються з нею, сила-силенна. Це й робота підприємства в зоні АТО, і переїзд суб’єкта господарювання на іншу територію України, і різні форс-мажори в зоні АТО, і працевлаштування переселенців, і мобілізація живої сили та техніки на боротьбу з темною силою, і чимало інших.

Тематичний номер, в якому ми проаналізували головні з них, на жаль, не вміщав у собі відповіді на всі запитання, поставлені вами, дорогі друзі. Тому вже в наступному номері ми запропонували вашій увазі статтю про благодійність і благодійників. Читайте в ній, які податки їм все ж таки доведеться сплатити і як законно зменшити податковий тягар, щоб примножувалось тому, хто дає нужденному.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 21

Я. Клиженко, К. Скрипкіна, І. Хмелевський,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 22, с. 16

Доля «старих» податкових накладних

У тому, що право на податковий кредит за «старими» податковими накладними «зразка» 2014 року має зберегтися, ми були впевнені завжди. На щастя, фіскали дали «добро» щодо такого ПК, та ще й уточнили, яким чином він може потрапити до ПДВ-обліку платника. Про те, як вчинити зі «старими» податковими накладними у світлі останніх роз’яснень контролерів, ви дізнаєтеся з цієї статті.

М. Ковенко,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 22, с. 4

Працюємо з фізособами

Будь-яке підприємство може укладати договори і здійснювати госпоперації не тільки з іншими підприємствами, установами та організаціями, а й з фізичними особами. У таких випадках слід ураховувати чимало особливостей. Пропонований вашій увазі спецвипуск допоможе в них розібратися.

Зокрема, ви дізнаєтеся про оренду та купівлю рухомого і нерухомого майна у фізосіб, про надання їм позик і безповоротної фінансової допомоги, про виплату пасивних доходів і винагород за цивільно-правовими договорами. Також він розповідає про нюанси роботи з ФОП і незалежними професіоналами, з фізособами-нерезидентами. Особливу увагу приділено питанням обкладення доходів ПДФО, ЄСВ і військовим збором.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 23

Податок на нерухомість: облікові проблеми

Якщо ви впоралися з поданням «нерухомої» звітності на поточний рік, усе одно ще рано спочивати на лаврах. Адже тільки тепер і починається буденна робота бухгалтера — відображення господарських операцій у бухобліку. Серед них — нарахування та сплата податку на нерухомість.

Думаєте, дрібниця? Ага, де там! Виявилось, що бухоблікових питань з податку на нерухоме майно теж вдосталь. І перш за все — у платників податку на прибуток. Їм законодавець дозволив зменшити його на суму нарахованого та сплаченого податку на нежитлову нерухомість. Але як це коректно зробити, щоб не задвоїти витрати, на жаль, не сказав.

Відповіді — в цій статті.

І. Хмелевський,
 «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 24, с. 15

Додатковий імпортний збір

Цей збір — чергове «тимчасове» творіння законодавців, що з’явилося завдяки «новорічній» податковій реформі. Справляється він з 25.02.2015 р. — дати офіційного опублікування розпорядження Кабміну, що дало дозвіл на його застосування.

Що це за збір, хто і коли його сплачує? Як його сплату показати в обліку? Про все це ви можете дізнатися, прочитавши цю статтю. До справи, друзі!

Н. Дзюба, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 24, с. 21

Декларуємо доходи за 2014 рік

Ні, не бійтеся, анонсоване урядом загальне декларування доходів громадян поки що не втілилося в реальність. Але й без цього ПКУ містить довжелезний список випадків, коли вам подання «цивільної» декларації про доходи ніяк не уникнути. Знайте: якщо спадщина від бабусі несподівано впаде на голову, чи подарунком тітонька ощасливить, чи благодійна допомога настигне, усе це не має пройти повз податківців. Ну й само собою, якщо ваші доходи від декількох податкових агентів перевищують за рік певну величину.

Але це ще не все. Адже є не менший список, коли задекларувати свої доходи можна добровільно. Та ще й отримати бонус з бюджету у вигляді податкової знижки!

Цікаво? Тоді читайте цей тематичний номер.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 25

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі