Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався травень

Зарплата за першу половину місяця

Соціологи запевняють, що коротенькі слова «аванс» та «получка» вживають переважно низькооплачувані працівники. А ось ті, хто отримує хоча б трохи більше середнього, і говорять солідніше: «зарплата за першу половину місяця» і «зарплата за другу половину місяця».

Звісно, це жарт. Але все інше, написане у статті про виплату авансу (тобто «зарплати за першу половину місяця») — серйозно. Які строки виплати першої і другої частин зарплати встановлено на законодавчому рівні? Які податки/внески/збори утримують з авансу? Що загрожує роботодавцеві, який порушив порядок і строки виплати зарплати? Навіть якщо ви знаєте відповіді на ці запитання, освіжіть їх у пам’яті. Знань багато не буває. Так само як і грошей. ☺

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 36 — 37, с. 17

Ліцензування-NEW

Процес дерегулювання підприємницької діяльності сам стає все «дерегулювальнішим». ☺ Ніколи не вгадаєш, яке чергове колінце викине законодавець. На цей раз дісталося ліцензуванню — маємо на увазі Закон України від 02.03.2015 р. № 222-VIII. Зміни тут досить істотні.

Які види госпдіяльності ліцензуватимуться за новим законом, а які ні? Чи підлягають переоформленню старі ліцензії і якщо так, то в який строк? Скільки коштуватиме видача нової ліцензії? Які документи подають для її оформлення? Яка відповідальність за здійснення діяльності без ліцензії? Відповіді на ці та інші організаційно-документальні запитання читайте в першій статті.

Другу статтю присвячено порядку обліку ліцензій — як новоотриманих, так і старих. Повірте, проблем тут теж немало — одні ліцензії стали безстроковими, інші зовсім втратили свою чинність… Але будьте спокійні: жодні проблеми вам не страшні, доки ми з вами.

О. Павленко, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 36 — 37, с. 22

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 38, с. 20

Імпортні операції: обліковуємо по-новому

Постійні курсові кульбіти, що здійснює національна валюта, змушують нас знову розбиратися у хитросплетіннях обліку імпортних операцій. Який же порядок їх відображення діє зараз? І який наразі застосовують курс НБУ? А як, цікаво, бути з курсовими різницями?

Одразу запам’ятайте головне: немає більше жодного окремого податковоприбуткового обліку витрат при імпорті та податкових курсових різниць! Діємо тільки так, як вимагають бухгалтерські правила. Про інші подробиці читайте у статті.

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 38, с. 8

Працівник-сумісник

Сьогодні чимало працівників, намагаючись поліпшити свій матеріальний стан, займаються пошуком додаткової роботи сумісником. Але чи завжди це допускається законом? І що це взагалі таке — робота за сумісництвом? Чим вона відрізняється від суміщення? Що потрібно знати, приймаючи на роботу сумісника або звільняючи його? Як повинна оплачуватися праця сумісника і як оподатковується його зарплата? Чи належить йому відпустка? А як бути, якщо він раптом захворіє?..

Як бачите, запитань сила-силенна. Але всі вони плюс ділові відповіді на них помістилися в цьому тематичному номері. Упевнені, він стане в нагоді багатьом із вас.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 39

Контрагент не реєструє ПН/РК: вживаємо заходи

З важливістю ЄРПН-реєстрації ПН/РК ви напевно знайомі не з чуток. Для покупця ПН, зареєстрована постачальником в ЄРПН, — єдиний пропуск суми ПДВ за нею до складу ПК.

Заходи впливу на постачальника, які пропонує законодавство, націлені виключно на те, щоб покарати постачальника. Але для нас з вами головне запитання: чи може покупець якось попередити/компенсувати свою «втрату» податкового кредиту і ліміту реєстрації? Наш рецепт — у цій статті.

Але це ще не все. Трапляється, що примушувати до здійснення реєстраційних дій доводиться вже покупця. Адже без зареєстрованого в ЄРПН РК, що зменшує суму компенсації, постачальнику заборонено зменшувати суму ПЗ. І тут ми теж поспішаємо вам на допомогу.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 40, с. 14

Реєстратори розрахункових операцій

Традиційно контролюючі органи пильно стежать за розрахунками, що здійснюються у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Допомагає їм у цьому закон, що зобов’язує суб’єктів господарювання застосовувати при здійсненні таких розрахунків реєстратори розрахункових операцій. Вони ж-бо і є головними героями цього спецвипуску.

З нього ви дізнаєтеся, зокрема, хто і коли повинен застосовувати у своїй діяльності РРО, а хто звільнений від такої долі. Ми допоможемо вам обрати РРО потрібної моделі, розповімо, як його зареєструвати і підготувати до використання. Тут розглянуто і тонкощі використання РРО, а також порядок реєстрації, ведення та зберігання КОРО і РК. Крім того, ви познайомитеся з платіжними терміналами. І, звичайно ж, ми не могли промовчати про відповідальність за РРОшні порушення.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 41

Робота над бухпомилками

Аж три статті присвячено цій важливій сьогодні темі. Адже якщо досі помилки в бухобліку не мали на податковоприбутковий облік великого впливу, то з 1 січня 2015 року вони безпосередньо можуть позначитися на розмірі оподатковуваного прибутку. Щоб не поплатитися за бухгалтерські неточності «податковими» штрафами, потрібно своєчасно і правильно їх відкоригувати. Про те, як це зробити, читайте в першій статті.

Друга стаття є покроковою інструкцією з виправлення помилок минулих років. І нарешті, третя відповідає на запитання, як бути, якщо бухогріхи зачепили й об’єкт обкладення податком на прибуток.

Тепер вам не страшно нічого! Головне, не переймайтеся — не помиляється тільки той, хто нічого не робить.

Н. Білова, «Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 42, с. 26
, 30 і 35

Відрядження

Ще одна одвічна тема. Говорити про неї можна без упину. Ми ж обмежені 48 сторінками тематичного номера. А отже, кожне слово в ньому — на вагу золота.

З нього ви дізнаєтеся як загальні відомості про відрядження, так і відповіді на найбільш нагальні запитання: про видачу авансу, розрахунок та виплату добових, подання звіту про відрядження, його продовження у разі необхідності тощо. Ну і звичайно ж, про облік витрат на відрядження по Україні та на закордонні відрядження.

«Податки та бухгалтерський облік»,
 2015, № 43

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі