Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався жовтень

ОЗ: експлуатація. ОЗ: вибуття

Ці тематичні номери — завершальні томи міні-трилогії про основні засоби, яку ми дещо раніше відкрили розповіддю про надходження ОЗ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 75). Такі активи є практично на кожному підприємстві (і навіть у фізосіб-підприємців), тому цілком виправдана наша увага до них.

У номері, присвяченому експлуатації основних засобів, — чтиво на будь-який смак. Есе про «амортизаційні» новинки 2015 року і повість про амортизаційні різниці, новела про ремонти/поліпшення власних ОЗ і сага про інвестнерухомість, інструкція, як змінити метод амортизації, і керівництво, як визначити строк корисного використання ОЗ. Ну й багато іншого.

Не поступається йому й номер, що оповідає про вибуття основних засобів. Традиційні в такому разі госпоперації (продаж за гроші, ліквідація, безоплатна передача тощо) описані з точки зору бухгалтерського обліку, а також обкладення податком на прибуток та ПДВ.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 79, № 81

Запізнілі ПН/РК: як їх обліковувати?

Поточний рік, без сумніву, має бути проголошений в Україні «роком ПДВ» — реформу правил адміністрування цього податку ми згадуватимемо ще довго…

Проте власне реформа — це ще півбіди. До неї помаленьку можна пристосуватися. Але ПДВшні зміни продовжують атакувати нас знову і знову, причому по всіх фронтах. Здавалося б, тільки звикли до обліку податкових накладних (ПН) «місяць у місяць», як знову зміни: для відображення податкового кредиту ввели «свій» строк — 365 днів. До того ж, змінилося дещо і в правилах коригування ПДВ — а це відбилося на розрахунках коригування (РК) до ПН.

Зорієнтуватися в усьому цьому коловороті новин не так уже й просто. Але якщо ви прочитаєте цю статтю, то хоча б точно знатимете, як наразі обліковувати запізнілі ПН/РК. А це вже щось!

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 80, с. 4

Нові зведені ПН — тепер двох видів…

Ось іще один ПДВ-сюрприз. Зведені податкові накладні, які досі вважалися екзотикою, тепер, не виключено, доведеться виписувати чи не кожному платнику ПДВ. Тож, усім рано чи пізно знадобляться ґрунтовні знання про них. Якщо дуже коротко, то вам поки що досить з’ясувати, що:

— колишні зведені ПН (які виписувалися при так званих ритмічних та/або безперервних постачаннях) залишилися й зараз, але підхід до їх складання дещо змінився;

— нові зведені ПН складаються при нарахуванні податкового зобов’язання для компенсації того раніше відображеного податкового кредиту, який втратив право називатися таким.

Інші подробиці — у статті.

О. Голенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 82, с. 6

Виправлення зарплатних помилок

Часом дріб’язкова помилка (та що там помилка, просто описка!) може загрожувати значними грошовими штрафами. Зазирніть у цей тематичний номер — і ви знайдете в ньому дієві замовляння від будь-яких помилок! ☺☺☺

Жарти жартами, але, виявивши в пенсійній або ЄСВ-звітності таких ось «красунь», бухгалтер повинен чітко знати, як йому діяти, щоб і вівці були цілі, і вовкам нічого не дісталося. І ось тут вам не обійтися без наших матеріалів. Які, до того ж, містять ще й безліч практичних прикладів. Якщо доведеться виправлятися, ви, без сумніву, переконаєтеся в їх корисності.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 83

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК

І знову стаття про ПДВ! Але не подумайте, що ми спеціально так склали добірку кращих статей місяця. Це — об’єктивна тенденція. Серед усіх запитань, що надходять на нашу «Гарячу лінію», ПДВ-запитання мають найбільшу питому вагу.

Так-от, ви напевно знаєте, що 1 жовтня закінчився строк дії мораторію на штрафи (10 %, 20 %, 30 % і 40 %) за прострочення реєстрації ПН і РК до них. На круги своя повернувся і звичний нам 15-денний строк для реєстрації ПН. Уже починаючи з жовтневих ПН/РК платнику потрібно чітко відстежувати граничні строки їх реєстрації.

А якщо раптом не угледіли? Кому, коли і в якій сумі загрожує штраф за прострочення? Дізнайтеся всі штрафонебезпечні подробиці з цієї статті — і тоді на практиці штрафи точно вас обминуть.

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 84, с. 6

Енциклопедія бухобліку (частина 1)

Ні для кого не новина, що сьогодні податковий облік по суті зійшов у небуття, а роль «першої скрипки» грає саме бухоблік. Саме час зайнятися його серйозним вивченням. Щоб допомогти вам у цьому, ми вирішили підготувати серію спецвипусків, присвячену бухгалтерському обліку. Цей — перший з них. Що в ньому?

Перш за все, нормативна база, якою кожен бухгалтер зобов’язаний керуватися у своїй роботі. Потім — розповідь про основні принципи бухобліку (куди ж без них?) і правила формування облікової політики (теж архіважлива штука!).

Також ви зможете прочитати про документальне оформлення госпоперацій. Крім того, тут ви знайдете зразки внутрішніх документів підприємства, що регулюють діяльність бухгалтера: наказів про облікову політику і про організацію бухгалтерського обліку, посадових інструкцій, положення про бухгалтерію тощо.

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 85

Негосподарські витрати на новий лад

Говорять, що найміцніша — генна пам’ять. Колишні принципи відображення негосподарських витрат проіснували так довго і в’їлися в пам’ять так міцно, що є побоювання: а не дісталися вони й до генів? Інакше як пояснити те, що незважаючи на скасування в поточному році драконівських «негосподарських» правил, бухгалтери досі бояться нових приписів законодавця?

А насправді боятися нічого! На сьогодні немає жодних застережень щодо заборони зменшувати на такі витрати об’єкт обкладення податком на прибуток. Хоча в ПДВ-обліку певні заморочки залишилися…

Які? Прочитайте цю статтю, відновіть у пам’яті всі прогалини і дійте сміливо. Адже де відвага, там і щастя!

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 86, с. 9

Працівник захворів

Не найприємніша тема для розмови, але бухгалтеру доводиться занурюватися в усе. Тож пориньте з головою в цей тематичний номер — кожна його сторінка насичена корисною інформацією. Тут теорія і практика призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, особливості оподаткування й обліку лікарняних, нюанси оплати хвороби відрядженого працівника, директора, засновника, інваліда, ФОП-єдиноподатника та багато іншого.

Читайте і пам’ятаєте: головне — це здоров’я, решту — купимо. ☺

«Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 87

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі