Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався серпень

Послуги у ЗЕД: де місце постачання?

Зареєстровані платником ПДВ? Добре…

Займаєтеся зовнішньоекономічною діяльністю? Пречудово!..

Плутаєтеся, яку ЗЕД-операцію з надання/отримання послуг обкладати ПДВ, а яку ні? Кепсько… ☹☺

Але засмучуватися не варто! У цій статті ми зібрали воєдино і детально розтлумачили кожну норму ПКУ щодо того, як визначити місце постачання послуг. Адже від цього залежить їх оподаткування. А отже, і благополуччя вашого підприємства. А якщо поглянути ще далі — то й ваше особисте благополуччя.

Ну, тепер допетрали? ☺

Так-так, ви нас абсолютно правильно зрозуміли — ця стаття заслуговує на вашу найпильнішу увагу!

Л. Солошенко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 15

Реклама в обліку

Реклама — це імідж, престиж, конкурентоспроможність, майбутній прибуток і т. д. і т. п. Навіть якщо ви виробляєте найкращий товар чи послугу у світі, хто про це знає? У вас є бажання, щоб про ваш продукт говорило все місто, країна і купували тільки у вас? Тоді вам потрібна реклама! Фактично реклама сьогодні — це ціла наука! Ми не станемо її викладати вам прямо тут і зараз — не наша це справа…

Але тому, які потрібно підготувати документи для проведення рекламної акції, як краще оформити безоплатну роздачу товару, знижки та розпродажі, як провести рекламний розіграш призів, як правильно роздати зразки товарів і рекламні матеріали, що не мають самостійної цінності, як правильно залучити до цієї справи посередника, ми вас навчимо.

А заразом іще дечому. Але це «дещо» — бухгалтерський і податковий облік усіх вищеперелічених рекламних заходів — дасть вам таку конкурентну перевагу перед податківцями, які так і рвуться до вас на перевірку, що заради цього варто попрацювати! Прочитайте цей тематичний номер — та й по всьому.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 62

Результати перевірок в обліку та звітності

Кажете, прочитали весь попередній номер від А до Я, але ці ненависні перевіряючі ☺ усе одно щось знайшли? І донарахували податки? І застосували штрафи? Та ще й пеню з вас вимагають?!

Ну що ж, буває, буває…

Зате тепер точно є сенс прочитати обидві ці статті. З першої ви дізнаєтеся, як мають бути оформлені результати перевірки і як правильно відобразити їх в обліку підприємства. А з другої — як привести в порядок після перевірки податкову звітність. Чи потрібно переносити суми заниження/завищення показників звітності або уточнювати перевірені періоди, виправляючи помилки, знайдені перевіряючими? Чи й без цього можна обійтися, сплативши тільки донараховані суми податків, а також фінсанкції?

Глядіть же, не полінуйтеся хоч цього разу ☺ — прочитайте уважно!

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 63, с. 6

Н. Адамович, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 9

Азбука «тарного» обліку

«Тарна» трилогія — неперевершений шедевр податковобухгалтерського мистецтва, з яким просто зобов’язаний ознайомитися кожен професійний бухгалтер. Ну гаразд, якщо не в деталях, то хоча б поверхово. А то раптом вашому директору завтра спаде на думку замість надання юрпослуг продавати кегове пиво на розлив. ☺ А ви навіть не знаєте, як до цих кегів підступитися…

Зате коли прочитаєте, знатимете, як оприбутковувати тару, а також як врахувати її списання і вибуття. Ну і, зрозуміло, станете профі в податковому обліку операцій з тарою. Погодьтеся, є сенс попрацювати.

А. Свіріденко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 63, с. 17, № 65, с. 16 і 21

Умовний ПДВ

Згідно з чинними правилами весь «вхідний» ПДВ (незалежно від призначення покупки) уключається до податкового кредиту (ПК). Проте якщо придбані товари/послуги/необоротні активи будуть використані в неоподатковуваній або негосподарській діяльності, доведеться нарахувати умовні податкові зобов’язання(ПЗ), щоб компенсувати «вхідний» ПК.

Щоправда, ще можуть нараховуватися часткові компенсуючі ПЗ — при одночасному частковому використанні товарів/послуг/необоротних активів в оподатковуваній та неоподатковуваній діяльності.

А ще — при умовному продажу. А ще…

Стоп! Усі ці та інші «ще» зібрано в тематичному номері, присвяченому правилам нарахування умовного ПДВ. До речі, ПДВ хоч і умовний, та штрафи до бюджету за його ненарахування — реальні! Пам’ятайте про це, коли читатимете.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 64

ПДВ і податок на прибуток

У цьому спецвипуску ми зібрали для вас найцікавіші роз’яснення фіскалів з податку на додану вартість і податку на прибуток. Він підготовлений на підставі Бази знань, розміщеної на офіційному сайті ДФСУ. Тут ви зможете побачити не тільки висновки, а й аргументацію податківців. Керуватися їхніми рекомендаціями чи ні, кожен вирішує для себе сам. Але знати думку контролюючого органу, безумовно, корисно.

Водночас ні для кого не секрет, що вона не така вже й постійна. Тож коли ви вирішите скористатися сумнівним, з точки зору норм ПКУ, роз’ясненням, безпечніше буде отримати індивідуальну податкову консультацію. А досягти потрібного вам змісту якраз і допоможе викладене в Базі знань.

Зауважте: далеко не завжди думка редакції збігається з позицією фіскалів. У цьому ви зможете переконатися, прочитавши наші коментарі до деяких з наведених консультацій.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 66

Інваліди: праця, пільги, гарантії

За оцінками ООН, чи не кожна десята людина на планеті є інвалідом. Але весь цивілізований світ уже давно зрозумів, що такі люди для держави — не баласт, а ресурс. Досить хоча б трішки допомогти їм інтегруватися в суспільство, наприклад, створити для них спеціальні робочі місця — і ефект гарантовано.

Що є робочим місцем інваліда? Яким вимогам воно має відповідати? Чи можна при його створенні очікувати на підтримку держави? На які пільги може розраховувати підприємство, що надало робоче місце інваліду, і власне сам інвалід? Що таке «інвалідний» норматив і хто зобов’язаний його дотримуватися?

Відповіді на ці та інші запитання шукайте в цьому тематичному номері.

«Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 67 — 68

Туди і назад: перехід на ЄП та з ЄП

Пам’ятаєте відому книгу з однойменною назвою про відважного та сміливого гобіта Більбо Беґґінса, який переміг у своїй подорожі туди і назад не стільки грізного та могутнього Дракона, скільки свій власний страх перед ним?

Єдиноподатники — ті самі гобіти. ☺ Маленькі, але відважні! Бо ж не бояться пуститися у плавання бурхливим морем «спрощенки», з якого запросто може винести в безкраїй океан загальної системи (ЗС) оподаткування. А якщо раптом вітер повернеться у протилежний бік — їх знову може прибити до «спрощених» берегів єдиноподатництва. Мабуть, усі вони просто романтики…

Але інколи — якщо сильно притисне — бере гору життєвий прагматизм. Якщо такий час настав, радимо прочитати ці статті про проблемні моменти переходу із ЗС на ЄП: окремо для юросіб і для фізосіб-підприємців. Упевнені, після цього і ті й інші наб’ють ґуль значно менше, ніж раніше.

М. Нестеренко, «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 69, с. 16 і 32

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі