№54

Податки та бухгалтерський облік, липень, 2017/№ 54 Інші номери журналу ›
  • «Ну і запити у вас …», або Безпідставні письмові запити податківців Суть справи. Підприємству надійшов запит від головного управління ДФС в області про надання пояснень і документального підтвердження операцій з одним з контрагентів. Причиною суперечки став той факт, що податківці не спромоглися як слід обґрунтувати направлення свого запиту. Прямо не вказали на жодну з підстав, передбачених п. 73.3 ПКУ.
  • «Попереджений — значить озброєний…» (повідомлення про проведення невиїзної документальної податкової перевірки) Суть справи. У підприємства, яке не відповіло на запит податківців, була проведена документальна невиїзна перевірка. І все б нічого, але той, хто перевіряється, не отримав заздалегідь наказ про призначення цієї «радісної події» і направлення. При цьому обставини неотримання вельми цікаві. Відповідний лист просто повернувся в податкову внаслідок закінчення строку його зберігання. Крім того, суд першої інстанції, який підтримала апеляція, поставив під сумнів саме відправлення. Так, оригінал конверта і повідомлення про вручення не містили інформації про неможливість вручення означеного відправлення позивачеві і штемпеля відділення пошти, який проставляється при зворотному поверненні поштового відправлення. При цьому на повідомленні не було підпису працівника, який зробив позначку про вручення або неможливість вручення поштового відправлення адресатові. Після складання фіскалами акта про результати перевірки, коригування останніми ПЗ і ПК з ПДВ підприємство подало позов, у якому вимагало визнати дії податківців протиправними.
  • Ступінь деталізації операцій у первинних документах Суть спору. Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкові повідомлення-рішення*. Суди першої та апеляційної інстанції у задоволенні позову відмовили. Не погоджуючись із цим, підприємство звертається із касаційною скаргою до ВАСУ.
  • Технічна помилка в обов’язкових реквізитах декларації не позбавляє статусу податкової декларації Суть спору. Підприємство звернулося до суду з вимогою визнати протиправними дії податківців щодо невизнання поданого уточнюючого розрахунку податковою звітністю. Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову відмовили. Не погоджуючись із цим, підприємство звертається із касаційною скаргою до ВАСУ.
  • ПДВ-пільга для міжнародних перевезень вантажів Суть спору. Предметом спору між суб’єктами господарювання є вартість договору міжнародного вантажного перевезення морським транспортом. Вартість зазначеного договору сторони визначають по-різному. Спір виникає щодо послуг із забезпечення оператору доступу до причалу для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт з транзитними вантажами. Незважаючи на вузьку спрямованість питання, воно має значення для всіх суб’єктів господарювання, які пов’язані з транзитними перевезеннями*. Суди першої та вищої інстанцій позов відхилили. Не погоджуючись із цим, позивач звертається до Верховного Суду.
  • ПН за другою подією — не підстава для нарахування подвійних ПДВ-зобов’язань Суть спору. Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати податкове повідомлення-рішення. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Не погоджуючись із цим, податківці звертаються із касаційною скаргою до ВАСУ.
  • Як торгували пальним без «роздрібного» акцизу Суть спору. Податківці за підсумками камеральної перевірки донарахували ТОВ «В» «роздрібний» акциз (і штрафні санкції) за оптовими постачаннями пального, яке відпускалося через його АЗС. ТОВ «В» звернулося до місцевого адмінсуду і виграло справу. Апеляція фіскалів теж була відхилена, а тепер ВАСУ поставив у цій справі нефіскальну крапку. Як видно з ухвали ВАСУ від 15.05.2017 р. (див. витяги з неї на с. 27), ці події відбувалися у 2015 році, коли стягувався «роздрібний» акциз з реалізації пального, і стягувався він ще за тими, першими, правилами. Спірна ситуація з продажем пального мала приблизно такий вигляд: ТОВ «В» уклало договір на постачання пального з ТОВ «А», яке останнім було уТОВ «В» оптом викуплено. А відпускалося це пальне з АЗС ТОВ «В» за «довірчими документами покупця» (ТОВ «А»): паливними картками; скретч-картками, що пред’являлися на АЗС одержувачами пального.
  • Оренда приміщень — чи проводити через РРО? Суть спору. Підприємство звернулося до суду з вимогою скасувати надану податківцями консультацію щодо проведення через РРО оплати готівкою за оренду. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили частково. Не погоджуючись із цим, податківці звертаються із касаційною скаргою до ВАСУ.
  • Затверджено нову грошову оцінку землі: уносити чи ні зміни до договору оренди? Пропонуємо вашій увазі два господарських спори Харківської міської ради із суб’єктами господарювання. І обидва на тему справляння плати за землю. Це — перший. Безперечно, він вартий того, щоб стати надгробним каменем на могилі нашого правосуддя, яке, на жаль, не в змозі вирішити навіть простеньку справу.
  • Неоформлене землекористування? Готуйтесь відшкодувати збитки через суд Знайомлячи вас не так давно з листом ДФСУ від 09.09.2016 р. № 19397/6/99-99-12-02-03-15*, свій коментар до нього ми назвали «Ні! — платі за неоформлене землекористування». Дійсно, з точки зору податкового законодавства саме так і має бути. Суб’єкт господарювання стає платником земельного податку, лише якщо він — законний власник земельної ділянки або її постійний землекористувач ( п.п. 14.1.72 ПКУ). Якщо ж він набуде права користування земельною ділянкою державної або комунальної власності згідно з договором оренди, у нього виникне обов’язок сплачувати орендну плату ( п.п. 14.1.136 ПКУ). Третього, начебто, не дано.
  • Арешт майна платника податків за відсутності за місцезнаходженням: чи можливо? Суть справи. До суду звернулася податкова інспекція з вимогою підтвердити обґрунтованість повного адміністративного арешту майна підприємства. Причина в тому, що представників Головного управління ДФС в області нібито незаконно не допустили до планової виїзної документальної перевірки. Інспектори виїжджали за адресою реєстрації кілька разів. Перші два візити не увінчалися успіхом — ні директора, ні головного бухгалтера на місці не було (про що був складений акт про неможливість вручення направлення на перевірку). Під час же третього виїзду вдалося застати головного бухгалтера, але вона відмовилася від отримання направлення. Про що знову ж таки був складений відповідний акт. Потім Головне управління ДФС в області звернулося до районної податкової інспекції з проханням застосувати до підприємства арешт.
  • Стягуємо інфляційні за валютними грошовими зобов’язаннями Суть справи. Два підприємства уклали договір постачання. Ціну товарів, що постачаються, прив’язали до курсу долара США через низку формул. Покупець прострочив оплату чергової партії і постачальник подав на нього в суд. Рішення було на користь позивача. Стягнули основну суму боргу, пеню за несвоєчасні розрахунки, курсову різницю, відсотки річних і судовий збір. Потім постачальник вирішив витребувати в покупця ще й інфляційні за прострочення грошового зобов’язання. Для цього і подав новий позов, який і дійшов до ВГСУ.
  • Перелік основних документів, використаних у тематичному номері
  • Змінено методику розрахунку середньоринкової вартості легкових автомобілів Уряд постановою від 21.06.2017 р. № 428 змінив Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, затверджену постановою КМУ від 18.02.2016 р. № 66.
  • Нові Методрекомендації оформлення перевірки платників податків ДФСУ наказом від 01.06.2017 р. № 396 затвердила Методичні рекомендації щодо оформлення матеріалів документальних перевірок, а також Зразок форми акта (довідки) документальної планової/позапланової виїзної перевірки податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.
  • Усім установлять лічильники тепла та води Парламент прийняв Закон України «Про комерційний облік комунальних послуг» (базовий законопроект від 06.07.2016 р. № 4901), яким, зокрема, передбачено обов’язкове обладнання всіх будівель, які приєднані до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами обліку (лічильниками), відповідно, теплової енергії і води.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі