Теми статей
Обрати теми

ЄСВ: що рік 2022 приніс?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Ні сніг, ні дощ, ні вітер, ні початок повномасштабної війни не може відбити у наших законодавців бажання змінювати. Тож пропонуємо вам пригадати, які зміни відбувалися протягом 2022 року в ЄСВшному законодавстві.

Дія Сіті

З 01.01.2022 запрацювали положення п. 141 ч. 14 ст. 8 Закону № 2464*. Ними надано право резиденту Дія Сіті нараховувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску на суму:

— нарахованої найманим працівникам заробітної плати. До заробітної плати слід відносити основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР;

— винагороди гіг-спеціалістам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Проте скористатися таким правом резидент Дія Сіті може за умови, якщо буде дотримано наступні 3 критерії:

1) середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістам має бути не менше 1200 євро;

2) середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів — не менше 9 осіб;

3) такий резидент Дія Сіті не має податкового боргу, загальна сума якого протягом більш як 30 днів становить понад 10 мінімальних заробітних плат (виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного календарного року).

До уваги ФОП та незалежних професіоналів, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті. Такі платники ЄСВ звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено ЄСВ за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Разом з тим, за бажання, вони можуть самостійно визначити базу нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок у розмірі менше мінімального страхового внеску, та сплатити з такої бази ЄСВ. Ця, самостійно визначена база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ, а ось сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок — це сума ЄСВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір ЄСВ. У 2022 році мінімальний страховий внесок за ставкою 22 % складав у січні — вересні — 1430 грн, у жовтні — грудні — 1474 грн.

Максимальна величина бази нарахування ЄСВ — це також розрахункова сума, що дорівнює 15 розмірам мінімальної заробітної плати. У 2022 році ця величина складала в січні — вересні — 97500 грн, у жовтні — грудні — 100500 грн.

До ручі, про особливості сплати ЄСВ резидентами Дія Сіті читайте в статті «Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74.

Солдати підприємства

З 17.03.2022 запрацював новий п. 920 розд. VIII Закону № 2464. Він надав право роботодавцям — платникам єдиного податку — ФОП груп 2 та 3 та юрособам, які належать до групи 3, під час періоду мобілізації за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Про всі перипетії такого звільнення можна прочитати в статтях «ЄСВ-реформа» // «Податки & бухоблік», 2022, № 19-20, «ЄСВ за мобілізованих: податкова передумала» // «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

Проте однією з основних перепон для реалізації роботодавцями прийнятого рішення щодо несплати була відсутність можливості адекватного відображення у звітності такого рішення. Пів року чекали змін і… дочекалися (див. статтю «Об’єднаний звіт: а ось і зміни…» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61). Першим звітним періодом, за який подаватимемо Податковий розрахунок за новою формою, яка дозволяє виокремити працівників, щодо яких прийнято рішення не сплачувати ЄСВ, буде ІV квартал 2022 року. Супер? Ні, бо останній звітний період, у якому нараховувався середній заробіток мобілізованим працівникам, їх роботодавцями — платниками єдиного податку груп 2 та 3 — це був липень ІІІ кварталу 2022 року. Тож зміни запізнилися.

Звісно, у п. 920 розд. VIII Закону № 2464 не зазначено, що він стосується лише середнього заробітку, який сплачувався згідно з ч. 3 ст. 119 КЗпП. Тому якщо підходити формально, згадана пільга має поширюватися й на добровільні виплати мобілізованим працівникам. Проте, вважаємо, ДПСУ такий підхід може не сподобатися. Тому перш ніж відмовитися від сплати ЄСВ, є сенс отримати відповідну консультацію податківців. При цьому зауважте, що нарахувати та відобразити у звітності ЄСВ від добровільних виплат у будь-якому разі потрібно. Про це ми писали у статті «Добровільні виплати солдатам підприємства: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59.

Вимога про сплату ЄСВ з мінімалки

Вимогу про сплату ЄСВ з мінімальної заробітної плати зобов’язаний виконувати роботодавець за основним місцем роботи працівника, на доходи якого нараховує ЄСВ за ставкою 22 % (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464). Та

навіть якщо працівник основний і ставка ЄСВ 22 %, таку вимогу не виконуємо за працівниками, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом

Тобто за такими працівниками ЄСВ сплачуємо з фактичної бази нарахування ЄСВ незалежно від її розміру. Це прямо передбачено ч. 5 ст. 8 Закону № 2464.

Зауважимо, що зазначені звільняючі норми запрацювали з 10.08.2022 одночасно з запровадженням такої нової форми організації праці. Детально про неї читайте в статтях «Робота за викликом, або Трудовий договір з нефіксованим робочим часом» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59, «Нефіксований час очима Мінекономіки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65, «Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: форму затверджено» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83.

Електронні відомості про трудову діяльність

З 06.11.2022 запрацювала в новій редакції ч. 2 ст. 20 Закону № 2464. Оновлена норма зобов’язує роботодавця подавати відомості про працівника щодо:

— переведення на іншу роботу (посаду);

— звільнення;

— поновлення на роботі;

— призупинення/поновлення дії трудового договору;

— присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії;

— складення присяги;

— належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам;

— належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок.

Про це ми писали в статті «е-Трудова книжка: Закон зобов’язує подати» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85.

Зазначені

відомості подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення

Крім того, було визначено, що у разі смерті роботодавця — фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою відомості про припинення трудового договору подаються Державною службою зайнятості. Про порядок припинення трудового договору в такому випадку говорили в статті «Звільнення у зв’язку зі смертю роботодавця: процедура затверджена» // «Податки & бухоблік», 2022, № 81.

Увага! Порядок та строки подання зазначених відомостей (і роботодавцями, і Державною службою зайнятості) повинен встановити Пенсійний фонд за погодженням із Мінекономіки. Наразі його немає. Чекаємо.

Штрафи та мораторій

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону № 2464, не застосовують (п. 920 розд. VIII Закону № 2464). Про які штрафи йде мова? Про штрафні санкції:

1) у разі ухилення від взяття на облік або несвоєчасного подання заяви про взяття на облік платниками єдиного внеску, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»;

2) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

3) за донарахування податковим органом або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ;

4) за неналежне ведення бухгалтерської документації, на підставі якої нараховується єдиний внесок, накладається штраф у розмірі від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

5) за несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄСВ (авансових платежів).

А ось від адмінштрафів звільнення немає.

Крім того, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (п. 922 розд. VIII Закону № 2464).

Ну й вишенька на тортик. Пунктом 923 розд. VIII Закону № 2464 установлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, розпочаті до 24.02.2022 та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.

Зауважимо, що податківці також знають про наявність мораторію, що підтверджується їх роз’ясненням в категорії 201.09 БЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі