Теми статей
Обрати теми

Якщо генератор здали в оренду

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Як і будь-який інший об’єкт основних засобів (ОЗ), генератор можна передати в операційну оренду. Про специфіку бухгалтерського та податкового обліку таких орендних відносин зараз і поговоримо.

Загальні моменти оренди генератора

Аби передати в оренду генератор, орендодавець має укласти з наймачем (орендарем) договір найму (оренди). При цьому орієнтуються на правила укладення таких договорів, передбачені гл. 58 ЦКУ. Докладно про них див. у статті «Правові аспекти оперативної оренди» // «Податки & бухоблік», 2021, № 74.

Для укладання договору оренди достатньо простої письмової форми. Нотаріально посвідчувати його не обов’язково. Втім, якщо сторони договору оренди забажають, то, звісно, це можна зробити.

Договір оренди є платним і строковим. Тобто генератор передається в користування орендареві на певний строк (ч. 1 ст. 763 ЦКУ) і за це справляється встановлена договором оренди плата (ч. 1 ст. 762 ЦКУ).

Також доцільно передбачити в договорі оренди, хто (орендодавець чи орендар) нестиме витрати на ремонт генератора у разі виходу його з ладу. У загальному випадку провести поточний ремонт — обов’язок орендаря (ч. 1 ст. 776 ЦКУ). Тоді як капітальний ремонт лягає на плечі орендодавця (ч. 2 ст. 776 ЦКУ). Звісно, сторони можуть відхилитися від цього правила та інакше розподілити обов’язки в договорі.

Передають генератор в оренду (і повертають його з оренди) за актом приймання-передачі об’єкта оренди

Такий акт зазвичай складають у довільній формі, позаяк затвердженої форми наразі не встановлено. Але щоб акт приймання-передачі був первинним документом, він має містити всі обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік*.

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

Форма № 20-ОПП на зданий в оренду генератор

Про те, що генератор передано в оренду, орендодавцю слід проінформувати податківців шляхом подання ф. № 20-ОПП за основним місцем обліку як платника податків. Адже п. 8.4 Порядку № 1588* вимагає інформувати фіскалів не лише за власними, але й за орендованими або переданими в оренду об’єктами оподаткування.

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588.

Подають ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів з дати укладання договору оренди (див. статтю «Оренда і ф. № 20-ОПП в час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 44). Однак наразі щодо ф. № 20-ОПП діє воєнне призупинення строків (див. БЗ 116.12, статті «Призупинені строки: що досі потрапляє під заморозку!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29 і «Зупинення строків на воєнний 2023 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29). Проте з 01.07.2023 перебіг усіх податкових строків планують відновити (див. статтю «Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29).

Заповнюючи ф. № 20-ОПП під час передання генератора в оренду, слід обов’язково вказати у графі 10 вид права на об’єкт — «1» (право власності), а у графі 9 — стан «9» (здається в оренду).

Крім того, у графі 3 ф. № 20-ОПП щодо генератора, переданого в оренду, слід проставити код типу об’єкта оподаткування, який виходячи із функціонального призначення найбільш відповідає такому об’єкту із довідника, запропонованого фіскалами. На вибір орендодавця це може бути або код «209» — «Електровузол», або код «712» — «Електростанція».

Щодо графи 2 «Код ознаки надання інформації» ф. № 20-ОПП, то тут зазначаєте код «1» (первинне надання інформації про об’єкти оподаткування). Позаяк за принципом укрупнення інформації, який використовується при поданні ф. № 20-ОПП, дані про генератор, напевно, були поглинені приміщенням, де він знаходився (див. БЗ 116.11, статтю «Перебої з електрикою? Купіть генератор, не пошкодуєте!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83).

Бухоблік оренди генератора в орендодавця

Предмет оренди. Переданий в операційну оренду генератор орендодавець продовжує обліковувати у складі своїх необоротних активів (п. 7 розд. ІІІ НП(С)БО 14 «Оренда»). Передачу такого об’єкта ОЗ в оренду орендодавець відображає тільки в аналітичному обліку. Для цього до субрахунку, на якому обліковується генератор, має сенс відкрити окремий аналітичний рахунок третього порядку. Наприклад, це може бути субрахунок 1122 «Малоцінні необоротні матеріальні активи, передані в оренду» (якщо вартість генератора не перевищує 20000 грн*) або субрахунок 1042 «Машини та обладнання, передані в оренду» (для власне ОЗ). Докладно про обліково-податкові нюанси придбання генератора читайте у статтях «Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85 і «Придбали генератор: обліково-податкові нюанси» // «Податки & бухоблік», 2022, № 28.

* Або іншого вартісного критерію, встановленого для розмежування власне ОЗ і МНМА в наказі про облікову політику підприємства.

На переданий в оренду генератор орендодавець продовжує нараховувати амортизацію за тими ж правилами, що й до передачі його в операційну оренду

(п. 7 розд. ІІІ НП(С)БО 14). Суму амортизації за генератором, переданим в оренду, орендодавець відображає у складі витрат. А саме, якщо оренда:

основний вид діяльності підприємства, то суми нарахованої амортизації сформують собівартість орендних послуг (Дт 23);

не є основним видом діяльності, тоді нараховану на об’єкт оренди амортизацію орендодавець відображає у складі інших операційних витрат (Дт 949).

Орендна плата. Орендні платежі орендодавець має визнавати іншим операційним доходом відповідного звітного періоду (п. 8 розд. ІІІ НП(С)БО 14):

— на прямолінійній основі протягом строку оренди (тобто рівними частинами) або

— з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов’язаних з використанням об’єкта операційної оренди.

Відтак, якщо оренда:

основний вид діяльності, то дохід у вигляді орендної плати орендодавець має відображати за кредитом субрахунку 703;

не є основним видом діяльності, то такий дохід показують за кредитом субрахунку 713.

А от якщо орендар заплатить орендний платіж авансом за декілька місяців наперед, то відразу всю отриману суму доходом не визнають. Спочатку її відносять до складу доходів майбутніх періодів (кредит рахунка 69), а вже в тих періодах, за які орендну плату отримано, визнають дохід (Дт 69 — Кт 713 або 703).

Про облікові нюанси операційної оренди див. у статті «Облік операційної оренди в орендодавця» // «Податки & бухоблік», 2023, № 23.

Податок на прибуток

Предмет оренди. Передання в оренду генератора та його повернення назад орендарем, жодним чином не впливає на прибутковий облік орендодавця. Тому за цими операціями і у високодохідників, і у малодохідників усе буде за правилами бухобліку.

А от щодо нарахованої амортизації, то високодохідники і малодохідники-добровольці мають розраховувати амортизаційні різниці за ст. 138 ПКУ. Тобто орендодавець фінрезультат до оподаткування (пп. 138.1 і 138.2 ПКУ):

збільшує на суму нарахованої за бухгалтерськими правилами амортизації і одночасно

зменшує на суму розрахованої за податковими правилами амортизації.

Орендна плата. Отримання орендодавцем орендної плати до виникнення в податковому обліку якихось різниць не призводить. Тож і високодохідники, й усі малодохідники в цій частині повністю орієнтуються виключно на бухоблік.

ПДВ-облік

Предмет оренди. Операція з передання генератора в операційну оренду не є об’єктом оподаткування ПДВ. Це випливає з того, що:

1) передача об’єкта оренди в користування не є постачанням товару (п.п. 14.1.191 ПКУ);

2) необ’єктний статус цієї операції встановлений п.п. 196.1.2 ПКУ.

Отже, при переданні генератора в операційну оренду і поверненні його з оренди податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ в орендодавця не виникають.

Орендна плата. У разі постачання послуг оренди (п.п. 14.1.185 ПКУ) на митній території України (п.п. «б» п. 185.1 ПКУ) орендодавець — платник ПДВ повинен нарахувати ПЗ із цього податку за першою подією (п. 187.1 ПКУ).

На вартість орендних послуг орендодавець нараховує ПДВ за основною ставкою — 20 % виходячи з договірної вартості, але не нижче звичайних цін (п. 188.1 ПКУ)

На дату виникнення ПЗ орендодавець зобов’язаний скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі і надати орендарю за його вимогою (пп. 201.1 і 201.10 ПКУ).

Дозвіл на викиди

Орендодавець, який передав пересувний (портативний) генератор у користування іншій особі, взагалі не повинен отримувати дозвіл на викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин. Позаяк такий дозвіл знадобиться лише тим, хто використовує стаціонарний генератор. Тож на стаціонарний генератор, переданий в оренду, саме орендатор за звичайних умов має отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин. Подробиці — у БЗ 117.06, а також у статті «Установлюємо твердопаливний котел: організаційні питання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 81. Процедура отримання дозволу однакова як для опалювального котла, так і для генератора.

Водночас за воєнного часу діє послаблення (див. статтю «Генератори в законі: без імпортного ПДВ, екоподатку й пальної ліцензії» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99). Так, протягом дії воєнного стану (ВС) та 6 місяців після місяця, в якому ВС буде припинено або скасовано, дозволяється експлуатація генераторів без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (п. 12 розд. IX Закону України від 16.10.92 № 2707-XII).

Ліцензія на зберігання пального

Оскільки генератор передано в оренду, то замислюватися про ліцензію на право зберігання пального має саме орендар генератора, а не орендодавець.

За мирного часу орендар таку ліцензію мав би отримати обов’язково. Водночас не слід отримувати ліцензію на зберігання пального, яке використовується тільки для власних цілей, якщо зберігати пальне (1) у баку генератора і (2) у споживчій тарі до 5 літрів (включно).

Проте під час війни можна зберігати пальне для генератора і без неї. Це право надає ст. 18 Закону України від 19.12.95 № 481/95-ВР (див. статтю «Зберігання пального для власних потреб» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33). За її вимогами на період ВС плюс 30 наступних днів дозволяється без ліцензії зберігати пальне для власних потреб для заправлення генератора в обсязі:

до 2000 л на кожному об’єкті, де є генератор;

понад 2000 л на кожному об’єкті, де є генератор, але з обов’язковим поданням декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

Пальний акциз

Орендодавцю, котрий передав генератор в оренду, також не потрібно перейматися про те, чи виникає у нього акцизний склад. Адже у воєнний час розширили перелік випадків, коли місце зберігання пального не є акцизним складом (п. 47 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ // «Пальне для генераторів: нові ліцензійні й акцизні цікавинки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Так, з 03.01.2023 тимчасово, на період дії ВС плюс ще 30 днів у доповнення до критеріїв, визначених п.п. 14.1.6 ПКУ, не вважатиметься акцизним складом приміщення або територія, де зберігається пальне, яке використовується виключно для заправлення генераторів, з загальною місткістю ємностей, що не перевищує 2000 л.

Екоподаток за забруднення атмосфери

Як пояснюють податківці, платником екологічного податку за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення у разі здачі його в оренду є орендар (див. БЗ 117.01). За мирних часів до стаціонарних джерел забруднення податківці відносили у тому числі й пересувні (портативні) генератори та міні-електростанції і змушували сплачувати екоподаток за них теж (див. БЗ 117.06, діяла до 03.01.2023). Наша думка категорична: екоподаток за ставками, установленими ст. 243 ПКУ, слід сплачувати, тільки якщо генератор є стаціонарним джерелом забруднення, заздалегідь визначивши перелік та обсяг забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферу (див. статтю «Купили генератор? Оподатковуємо й обліковуємо покупку» // «Податки & бухоблік», 2022, № 85).

Втім на період дії ВС та протягом 30 наступних днів після його припинення згідно з п. 46 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ з метою сплати екоподатку не вважають стаціонарними джерелами забруднення електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 УКТ ЗЕД (див. БЗ 117.06).

Зазвичай генератори класифікують за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД. Тож

за воєнного часу такі генератори (з кодом 8502 УКТ ЗЕД) не є стаціонарними джерелами забруднення

Відтак орендар під час ВС і протягом 30 днів після його скасування не повинен сплачувати екоподаток за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у разі використання будь-якого генератора — і стаціонарного, і пересувного (див. статтю «Генератори в законі: без імпортного ПДВ, екоподатку й пальної ліцензії» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99).

Висновки

  • Про те, що генератор передано в оренду, орендодавцю слід проінформувати податківців шляхом подання ф. № 20-ОПП за основним місцем обліку як платника податків.
  • Передачу генератора в оренду орендодавець відображає тільки в аналітичному обліку. Отримання орендодавцем орендної плати не призводить до виникнення в податковому обліку якихось різниць.
  • Протягом дії ВС та 6 місяців після місяця, в якому його буде припинено, дозволяється експлуатація генераторів без отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Також на період ВС плюс 30 наступних днів не потрібна ліцензії на зберігання пального, а приміщення з пальним для генератора не є акцизним складом.
  • Під час ВС і протягом 30 днів після його скасування орендар не повинен сплачувати екоподаток за здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у разі використання генератора з кодом 8502 УКТ ЗЕД.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі