№1

Держслужбовець, січень, 2021/№ 1 Інші номери журналу ›
  • Антикорупційний калейдоскоп: у новий рік з «новим старим» законодавством З назви статті читачі, напевно здогадалися, що мова у першому у 2021 році Антикорупційному калейдоскопі йтиме про норми антикорупційного законодавства, які Верховна Рада України у грудні минулого року відновила у зв’язку з Рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020. Крім того, ми не можемо не зупинитися на такій важливій і з 1 січня 2021 року актуальній для публічних службовців темі декларування. Отже, все по порядку.
  • Заповнення декларації: типові помилки* Завдяки підвищенню якості повних перевірок декларацій після законодавчого перезавантаження НАЗК відійшло від практики виявлення технічних помилок до виявлення реальних порушень. Водночас через технічні помилки автоматична система логічного арифметичного контролю може визначити декларацію як ризиковану. Тоді НАЗК буде мати підстави розпочати повну перевірку декларації. Аби декларанти не потрапили у халепу, НАЗК склало список поширених типових помилок. У цій статті давайте розберемо, як їх уникнути.
  • З ДС на службу в ОМС. Співвідношення рангів Запитання, яке все частіше ставлять кадровики органів місцевого самоврядування: «Який ранг присвоїти особі, що переводиться з посади державної служби до органу місцевого самоврядування, за умови, що класифікації категорій та рангів посад не збігаються?». Однозначної відповіді на нього ми й досі не знайшли, тому в цій статті висловимо свою позицію та проаналізуємо наявну судову практику.
  • Щодо оцінювання результатів службової діяльності державного службовця, призначеного на посаду з укладанням контракту про проходження державної служби на період дії карантину та визначення завдань відповідно до такого контракту Роз’яснення Національного агентства з питань державної служби від 23.12.2020 р. № 124
  • Оплата праці державних службовців* Питання оплати праці завжди актуальне. Заробітна плата є не тільки важливим мотивуючим чинником, а й джерелом існування. І не лише для державних службовців.
  • Інформаційна система управління людськими ресурсами: знайомство Постановою від 28 грудня 2020 р. № 1343 КМУ затвердив Положення про інформаційну систему управління людськими ресурсами в державних органах. Про нього та інформаційну систему і піде мова у цій статті.
  • Методи вивчення витрат робочого часу
  • Військовий облік: примірний план заходів
  • Цифрова грамотність і цифрова освіта: порядок денний розвитку інформаційного суспільства Розбудова інформаційного суспільства та цифрової економіки, глобальні процеси цифрової трансформації, які сьогодні активно відбуваються в багатьох країнах світу, відкривають в урядовому порядку денному питання цифрової грамотності публічних службовців та громадян України. Про це йдеться у Програмі діяльності уряду та постійних заявах топ-урядовців щодо «держави в смартфоні», «цифровізації економіки» та «цифрових трансформацій» в органах влади.
  • Кращі практики управління персоналом У 2020 році втретє відбувся Всеукраїнський конкурс «Кращі практики управління персоналом». Нові виклики сьогодення вимагають і нових підходів до управління персоналом на державній службі. Саме тому номінації, у рамках яких конкурсанти представляли свої практики, торкнулися питань віддаленої роботи, залученості персоналу та наставництва в державному органі. Участь у конкурсі взяли служби управління персоналом державних органів з усієї України. Національне агентство України з питань державної служби пропонує ознайомитися з практиками переможців 2020 року.
  • Щодо порядку обчислення середньої заробітної плати* Роз’яснення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 24.12.2020 р.
  • Оплата праці працівників ОМС: деякі питання* Витяг із листа Мінекономіки від 14.12.2020 р. № 3511-03/73774-01
  • Обмеження щодо сумісництва. Справи судові* Антикорупційне законодавство встановлює для держслужбовців ряд обмежень щодо отримання прибутку з інших джерел. Наслідки, які можуть настати для такої особи, досить обтяжливі. Може «прилетіти» не тільки штраф. Суд може вилучити отримані кошти, а також заборонити займати посади на держслужбі, що матиме наслідком звільнення. Сценарій не дуже оптимістичний, правда? Втім, є гарні новини, оскільки у деяких випадках закон таки дозволяє держслужбовцям отримувати прибуток з інших джерел. Що заборонено, а що дозволено та за яких умов — з’ясовуємо у цій статті.
  • Продовжуємо відпустку через хворобу: нова позиція Верховного Суду Зима — морозний і холодний час року, коли ризик захворіти значно підвищується. Звісно, хворіти — погано, а хворіти у відпустці — ще гірше. Ба більше, така ситуація породжує своєрідний конфлікт інтересів між роботодавцем і працівником. Адже конкретний строк «походу» у щорічну відпустку був погоджений із роботодавцем, тож він хоче, щоб працівник вийшов на роботу, як і домовлялися, за графіком. У свою чергу, працівник має законне право продовжити або перенести таку відпустку через хворобу. Чи обов’язково отримувати на це згоду роботодавця? Нещодавно Верховний Суд «розрубав» цей гордіїв вузол.
  • Із декрету під скорочення: як розпрощатись «полюбовно» Прийнято рішення про скорочення штату бюджетної установи з 01.11.2020 р. Працівницю, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, попередили про майбутнє скорочення 26.10.2020 р. Оскільки згідно з розпорядженням органу вищого рівня скорочення штату слід було здійснити саме з 01.11.2020 р., із цієї дати ввели в дію новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню). 19.11.2020 р. у працівниці закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3 років — і з 20.11.2020 р. вона вийшла на роботу. Але оскільки її посаду скорочено, фактично вона працювати не може. Чи потрібно платити їй середньомісячну зарплату до 26.12.2020 р.?
  • «Карантинні» відпустки: продовжуємо у 2021 році На жаль, в новий 2021 рік усе ж доводиться йти пліч-о-пліч з «карантинними» обмеженнями і новою «карантинною» постановою. Адже ні для кого вже не секрет, що в Україні продовжено дію карантину до 28 лютого. Що ж потрібно знати для правильного оформлення «карантинної» відпустки за свій рахунок у 2021 році? Давайте розбиратися.
  • Відпустка «авансом»: чи можуть вимагати повернення відпускних? Державний службовець у 2021 році планує взяти частину невикористаної відпустки за минулий 2020 рік та основну відпустку за 2021 рік, після чого звільнитись. Тож його бентежить питання щодо того, чи може установа зажадати від нього «відпрацювання» або ж повернення назад виплачених за наперед узяту відпустку за 2021 рік відпускних. З тим, що таке відпустка «авансом» та які правові наслідки чекають на державного службовця за використання наперед, тобто до закінчення робочого року, щорічної відпустки, за умови його звільнення, піде мова у нашій статті.
  • Радник голови: чи для кожної ради передбачена посада? Чи можлива в сільській громаді з кількістю населення до 10 тис. посада радника голови та чи може займати/претендувати на посаду радника голови особа, яка досягла 65-річного віку? Із такими запитаннями до редакції журналу звернулась кадрова служба одного з ОМС. Тож надаємо відповідь.
  • Чи має право обраний староста на повернення на попередню роботу чи компенсацію? Серед працівників органів місцевого самоврядування не вщухають дискусії з приводу отримання старостами, яких обрали на перших виборах, компенсації за рахунок місцевого бюджету в разі неможливості повернутися на попередню роботу після закінчення повноважень. Чи дійсно на старосту розповсюджуються такі гарантії? Давайте розбиратися разом.
  • Трудовий держконтроль — 2021: зміни та місцева практика діяльності Нелегкий високосний 2020-й рік вніс свої зміни у практичну роботу інспекторів праці місцевих рад. І це ще не фінал. Бо певні законодавчі зміни ще попереду. Отож, варто розглянути ці питання докладніше.
  • «Трудові» штрафи: нові розміри на 2021 рік Відповідальність за порушення законодавства про працю визначена ст. 265 КЗпП. Вона виражена у фінансових санкціях. Як вже було сказано, розміри «трудових» штрафів прямо пропорційно залежать від мінімальної зарплати (МЗП), встановленої законом на момент виявлення порушення. Тож у 2021 році маємо два варіанти фінсанкцій: один діє у січні — листопаді, другий — у грудні. Звичайно, якщо протягом року не буде незапланованого зростання МЗП. Далі у таблиці наведені конкретні цифри.
  • Важливі цифри — 2021
  • Норми тривалості робочого часу на 2021 рік для п’ятиденного робочого тижня
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі