№10

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2015/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Звітуємо з екоподатку за старою формою ДФСУ у листі від 21.01.2015 р. № 1601/7/99-99- 15-04-02-17 нагадала, що з 1 січня 2015 року екологічний податок за викиди забруднюючих речовин в атмосферу пересувними джерелами забруднення не справляється.
  • «Металобрухтна» пільга знову не діє! Фахівці головного фіскального відомства у листі від 19.01.2015 р. № 1403/7/99-99-19-03-01-17 знову відстоюють фіскальну позицію щодо застосування «металобрухтної» пільги.
  • Уряд прийняв постанову про дерегуляцію За інформацією з Урядового порталу (http:// www.kmu.gov.ua/), на засіданні Кабміну 28 січня прийнято постанову, яка скасовує надмірне державне регулювання в харчовій, аграрній, нафтогазовій та ІТ-галузях.
  • Про забезпечення сплати акцизного податку з роздрібного продажу Лист ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17
  • Доля «старого» від’ємного ПДВ (що виник до 01.02.2015 р.) Запровадження спецрахунків викликає безліч запитань. Як бути зі «старим» від’ємним значенням з ПДВ? Чи можна «мінус» січня перенести в лютий? І що робити з іще не отриманим бюджетним відшкодуванням (БВ)? Давайте пошукаємо відповіді на них разом.
  • Податок на майно — триголове чудовисько податкової реформи У своєму показному прагненні до скорочення податків депутати перевершили самих себе. Адже фактично перелік податків скоротили не за рахунок їх скасування, а тільки за рахунок перейменування та об’єднання під одним дахом декількох, що існували раніше. А тому, яким вони пустили на світ Божий податок на майно, позаздрив би сам Франкенштейн! ☺ Узяли та до одного тулуба приставили дві старі голови (податок на нерухомість + плату за землю) і третю нову (податок на транспорт). Цікаво, як результати цієї вівісекції позначаться на платниках податків? Давайте розбиратися.
  • Глава* перша — нерухома (роздуми про податок на нерухомість) «Зараз я не стану про це думати. Подумаю завтра», — так любила казати Скарлетт О’Хара. Упевнені, більшість із вас, дорогі читачі, вирішили б за краще вчинити так само. Навіть коли з усіх боків на вас насувається дев’ятий вал податкової реформи. І це цілком правильне рішення. Адже зараз саме пік річної звітної кампанії. Тому цілком розумно спочатку закінчити старі справи, а потім братися за нові. Проте, як завжди, є одне «але». Так можна було вчинити й з податком на нерухомість, якби не одна його особливість. Як, утім, і двох його побратимів — транспортного податку і плати за землю (про них піде мова через тиждень). Відзвітувати за цими податками треба вже зараз, причому не за минулий, а за поточний рік. До того ж, за новими, «податковореформенними», правилами. Отже, нічого не залишається, як першу ж вільну часинку присвятити читанню цієї статті.
  • Лікарняні по-новому Передвиборне гасло нашого Президента «Жити по-новому» найточніше характеризує всі ті зміни, що відбуваються сьогодні у законодавстві. Зачепили вони й сферу соціального страхування. Результат: законодавець розпочав процес злиття ФТВП і ФНВ* в єдиний Фонд соціального страхування, який стане їх правонаступником. А доки йде процес, функції з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та профзахворюванням, виконуватиме ФТВП. Проте в цій нелегкій справі він керуватиметься не Законом № 2240, а Законом № 1105. Чому? Про цю та інші новинки, що стосуються виплати лікарняних, ми з вами й поговоримо.
  • Дивіденди, ПДФО і військовий збір: нові пісні про головне Якщо одержувач дивідендів — фізична особа, то у податкового агента закономірно виникають запитання: за якою ставкою утримувати ПДФО, коли сплачувати, як відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Мало того, що з 1 січня 2015 року змінилися ставки ПДФО*. Тепер головного болю стало ще більше — з дивідендів потрібно утримати військовий збір. Заінтриговані? Розплутуватимемо інтригу разом.
  • Складаємо консолідовану податковоприбуткову декларацію за 2014 рік Підприємства з філіями можуть сплачувати податок на прибуток консолідовано. І багатьом платникам, до речі, до душі саме такий спосіб. Про те, як у такому разі підприємству скласти податковоприбуткову декларацію, ми з вами, дорогі друзі, зараз і поговоримо. Тим більше, відзвітувати податківцям про результати за 2014 рік потрібно вже ось-ось. Зауважте: зробити це слід ще за старими правилами, які діяли до 1 січня 2015 року.
  • Сільгоспприбуткове оподаткування: що нового Без сумніву, ще довго тематику наших публікацій визначатимуть нові правила оподаткування. На жаль, доволі часто доводиться стикатись з туманністю їх формулювання та неоднозначністю сприйняття. Такі негаразди не обійшли стороною і сільгоспоподаткування. Утім, якщо згадати, з яким поспіхом депутати приймали рішення щодо податкової реформи, то це, швидше, не дивно, а закономірно. Не дарма ж кажуть: що швидко робиться, те криво родиться.☺
  • Послуга в податковій накладній: старий друг краще нових двох З 1 січня 2015 року податкові накладні (ПН) складають уже за новою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1129. З оновленою ПН ви вже знайомі (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 1 — 2, с. 13). Але у процесі її обкатки, поза сумнівом, виникають запитання. Цей матеріал присвятимо одному з них — постійному «гостю» нашої «гарячої лінії».
  • Повертаємо переплату авансів з податку на прибуток У 2014 році підприємство сплатило 860 тис. грн. щомісячних авансових внесків з податку на прибуток. Підсумки роботи у кризовий 2014 рік свідчать про те, що податкові зобов’язання становитимуть 470 тис. грн. (прогнозований податок на прибуток за декларацією за 2014 рік). Виходячи зі STEP*-аналізу, можна передбачити, що і в 2015, і в 2016 роках податкове навантаження, як і раніше, знижуватиметься. Як підприємству повернути переплачені до бюджету 390 тис. грн.? Як надалі обліковувати переплату з податку, яка постійно залишається, за попередній рік, «успішніший», з точки зору оподатковуваного прибутку, рік? Розберемося з цією проблемою.
  • ЄСВ з мінзарплати та лікарняні У звітному місяці працівник хворів, що підтверджено листком непрацездатності. Сума доходу, нарахованого за цей місяць, менше мінімальної заробітної плати, оскільки лікарняні розраховувалися виходячи з 60 % середньої зарплати. Як у цьому випадку виконати вимоги про «ЄСВ з мінімалки»?
  • ЄСВ: нараховуємо менше, а сплачуємо стільки ж Наше підприємство при нарахуванні ЄСВ на зарплату січня 2015 року застосує до ставки цього внеску коефіцієнт у розмірі 0,4. Чи не буде в нас проблем при отриманні коштів на оплату праці в банку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі