Теми статей
Обрати теми

Чим запам’ятався травень

Імпорт — експорт

Тема імпорту та експорту завжди була затребуваною. З одного боку, все більше тих, хто займається ЗЕД, з іншого — безліч неврегульованих питань. У цей тематичний номер уміщено статті про бухгалтерський облік, облік з податку на прибуток і ПДВ-облік імпортно-експортних операцій, а також про специфічні ситуації у ЗЕД, такі як повернення товарів, повернення авансу з «наваром» і списання безнадійної ЗЕД-кредиторки.

Окреме почесне ☺ місце займають в ньому публікації про ЗЕД-послуги. З них ви дізнаєтеся, як визначити місце постачання таких послуг (що прямо впливає на порядок їх оподаткування ПДВ), і тут же зможете вивчити «ПДВ-приколи» обліку послуг у ЗЕД.

А ось про особливості здійснення ЗЕД платниками єдиного податку читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 39, с. 9.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 35-36

Аванс + зарплата: не порушуємо

На перший погляд, тут нічого складного. Щоб не втрапити на штрафи, достатньо лише виплачувати заробітну плату (1) не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, (2) не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата, і (3) в робочі дні.

Насправді ж, нюансів, які треба враховувати бухгалтерові, що «сидить» на зарплаті, — добрий десяток. Щоб жоден з цих нюансів не пройшов повз вас, ми навели в цій статті бліцвідповіді на запитання щодо строків і періодичності виплати зарплати, а також щодо розміру зарплати (авансу).

Покладіть ці дві таблички на видне місце і періодично заглядайте в них. Тоді «драконівські» штрафи, якими загрожують контролери роботодавцям, зокрема за виплату зарплатного авансу у меншій сумі (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 33, с. 5), точно обійдуть вас стороною.

Л. Ушакова, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 37, с. 9

Фермерські господарства

Аграрний напрямок для України — один з найперспективніших і активно функціонуючих. Тому багато бізнесменів дивляться у бік сільського господарства. Формат роботи на цій ниві ☺ може бути різним: від знайомих усім ТОВ до фермерських господарств.

«Обмеженим» товариствам приділяють увагу досить часто, а ось створення фермерського господарства викликає запитання: як створити фермерське господарство, які форми оподаткування найдоцільніше використати, як обзавестися землею, необхідною для товарного виробництва сільгосппродукції, на які дотації/компенсації від держави може розраховувати фермер тощо. У цьому тематичному номері ви знайдете відповіді на усі з них. А заразом познайомитеся з нюансами бухгалтерського і податкового обліку у фермерських господарствах.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 38

Розрахунок коригування

Цей тематичний номер присвячений оновленим «негласним» правилам складання і реєстрації розрахунку коригування (РК) в ЄРПН. Їх суть — уніфікація причин коригування і нові алгоритми заповнення РК для кожної з причин.

Контролери вже встигли завалити своїми версіями «коректного» складання РК. І ми вже неодноразово доводили їх до вашого відома. Але єдиного документа, що пояснює усі ці «чудо-новинки», немає! Щоб хоч якось структурувати нові порядки РК-2018, ми зібрали в одне ціле останні версії від податківців.

Прочитавши цей тематичний номер, ви знатимете про РК усе: від моменту складання РК, відображення його в ПДВ-звітності, впливу РК на ΣПеревищ до штрафів за несвоєчасну реєстрацію РК. Не забули ми і про приклади складання РК в різних ситуаціях, що трапляються на практиці.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40

Шини для машини

Шини для автомобіля — це як взуття для людини. Будь-який автолюбитель чудово розуміє, що наявність у одного автомобіля як мінімум двох комплектів (зимового і літнього) якісного «взуття» — це зовсім не модна примха, а сувора необхідність. Адже не в останню чергу від стану автомобільних шин залежить безпека руху на дорогах. Тому питання придбання, обліку і своєчасного списання автомобільних шин має бути «на висоті». Про це — в другій з двох статей «шинно-машинного» ☺ циклу.

А в першій — про те, що треба знати бухгалтерові про експлуатацію шин. Тільки не думайте, що ця інформація для вас зайва.

Бухгалтер — професія універсальна! ☺

Н. Альошкіна, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 41, с. 7, 9

Службові відрядження

За умов активної конкурентної боротьби кожне підприємство прагне до найкращих, постійно прогресуючих результатів своєї діяльності. У зв’язку з цим суб’єкти господарювання шукають нові ринки збуту, нових контрагентів, опановують сучасні технології, покращують професійні навички своїх працівників. Дуже часто це пов’язано з відряджанням відповідних співробітників до різних міст України і за кордон.

У цьому спецвипуску розглянуті основні організаційно-облікові моменти, пов’язані з відрядженнями. Зокрема, з нього ви дізнаєтеся про законодавчо встановлені правила відряджання, гарантії, передбачені для працівників, що відряджаються, і обов’язки, які на них покладено.

А ще про те, які витрати, понесені у відрядженні, можна компенсувати і які документи при цьому повинен надати ваш співробітник. Ну і про податково-бухгалтерський облік витрат на відрядження. Куди ж без нього?

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 42

«Ритмічні» зведені ПН

Можливістю складання зведених податкових накладних (ПН) користується все більша кількість платників ПДВ. Воно і зрозуміло. Адже це дозволяє не лише значно скоротити кількість ПН, але і відстрочити момент їх реєстрації. Завдяки цьому вдається закумулювати необхідні для її здійснення кошти без зайвих поповнень електронного рахунку. А іноді можливість складання зведених ПН може ще й уберегти від штрафів за несвоєчасну реєстрацію.

Про ці та інші нюанси, що стосуються «ритмічних» зведених ПН, йде мова в статті.

О. Ольховик, «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 43, с. 4

Борги

Не помічали ніколи, що чим коротше слово, тим більше нюансів змісту у ньому приховано? Ось, наприклад, «борг».

Якщо відштовхнутися від теорії права, то борг — це зобов’язання, за яким одна сторона (боржник) зобов’язується виконати (утриматися від виконання) ті чи інші дії (передати товар, перерахувати певну суму грошових коштів тощо).

Разом з тим навіть у ЦКУ слово «борг» вживається в різних контекстах. Борг прирівнюється і до зобов’язання, і до обов’язку, і просто до певної грошової суми. Борг може виникати на підставі договору (наприклад, заборгованість з оплати за поставлений товар) або закону (наприклад, податковий борг)…

Прочитайте цей тематичний номер — і вам відкриється ще багато чого цікавого і корисного у вашій роботі.

«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 44

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі