Теми статей
Обрати теми

Шукаємо джерела фінансування

Ольховик Ольга, податковий експерт
Карантин боляче вдарив по кишені більшості підприємств. Після відновлення роботи бізнес вимушений функціонувати в умовах гострого дефіциту коштів. Як працювати, якщо грошей немає? І як краще завести гроші на підприємство, якщо знайдені зовнішні джерела фінансування? Відповідям на ці запитання присвячений наш сьогоднішній тематичний номер.

Основою нормального функціонування підприємства є наявність достатнього обсягу фінансових ресурсів, що забезпечують можливість задоволення потреб підприємства для поточної діяльності та розвитку. Коли грошей не вистачає, про розвиток зазвичай не йдеться. Тут хоча б поточну діяльність забезпечити. Але й це в нинішніх кризових умовах виходить далеко не в усіх. Багато підприємств вимушені змінювати умови роботи (наприклад, здійснюють постачання тільки після передоплати). А це значно обмежує коло покупців (яким теж бракує грошей, щоб оплатити наперед), що заганяє в іще більш скрутне становище і тих, і інших (і всю економіку загалом).

Що ж робити? Шукати джерела фінансування. А там, де можна обійтися без грошей, — обходитися без них.

Де можна взяти гроші нужденному підприємству

Найзацікавленіші в допомозі особи — це, звичайно ж, засновники. Якщо в них є гроші (або майно, необхідне підприємству), можна внести їх (його) як внески, збільшивши таким чином статутний капітал (с. 3). Крім того, засновник може видати підприємству безвідсоткову позику або передати майно в безоплатне користування (позичку) (с. 16).

Утім, здійснити додаткові внески до статутного капіталу можуть не лише засновники, а й інші особи, яких товариство готове бачити у складі своїх учасників. Позику, так само як і позичку, теж можуть надати сторонні особи (с. 9).

Причому такою сторонньою особою може бути зовсім не стороння, а своя (наприклад, директор).

До речі, якщо директор має змогу та бажання поділитися грошима/майном з підприємством, то у такому разі можна піти іншим шляхом, зробити ще простіше. Нехай директор за свій рахунок придбає необхідні товари і відзвітує про такі витрати шляхом складання авансового звіту. Підприємство його затвердить, а коли ситуація дозволить, розрахується з кредитором (с. 20).

Крім того, засновник/директор (або інша особа) можуть виступити за будь-яким договором (укладеним між підприємством і його контрагентом) особою, яка виконує зобов’язання (с. 24).

Якщо в обліку підприємства значиться дебіторська заборгованість, можна відступити право вимоги цього боргу третій особі (тому ж засновникові, директорові або сторонній особі). А ця третя особа розрахується з вами відразу (с. 26).

З постачальниками можна спробувати домовитися про роботу за комісійною схемою (с. 22).

Нарешті, можна спробувати отримати кредит у банку. Якщо не дешевий (під 3, 5, 7 або 9 %), то хоча б звичайний (або овердрафт) (с. 6, 8).

Ще один варіант: придбати необхідне майно в кредит (або розстрочку) (с. 11).

А якщо раптом у вас значиться переплата з податків, повертайте її швидше (с. 28).

До яких методів вдаватися не варто? Наприклад, вигадувати фіктивні правочини або здійснювати продажі за вигаданими цінами. Наслідки можуть бути дуже поганими.

А тепер давайте детальніше розглянемо перелічені варіанти і визначимо їх переваги та недоліки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі