№12

Оплата праці, червень, 2023/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Відпустки під час простою: надаємо, табелюємо Надання відпусток під час перебування у простої — тема не нова, проте дискусій щодо цього менше не стає. Тож приєднаємося і висловимо свою думку щодо їх надання. А також нагадаємо про відображення відпусток під час простою у табелі обліку робочого часу та їх оплату.
  • Лікарняні та декретні під час простою: визначаємо пріоритетність У цій статті розглянемо, чи підлягає оплаті тимчасова непрацездатність і відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, якщо така подія припала на час перебування працівника у простої не з його вини.
  • Мобілізація та участь у теробороні під час простою Під час перебування у простої працівника можуть мобілізувати до ЗСУ або він піде до лав добровольчих формувань тероборони. Яка ситуація у кожному конкретному випадку буде в пріоритеті? З’ясуємо.
  • Донорство під час простою: як оплачувати? Працівник, перебуваючи у простої, який оплачується з розрахунку 2/3 окладу, здає кров. Чи оплачувати день донації за середнім заробітком? Як бути із наступним за донацією днем?
  • Трудові гарантії під час простою: яка переможе? До вашої уваги загальний довідничок ситуацій, які можуть виникати під час простою. В ньому ви знайдете інформацію про пріоритетність події, яка почалася і триває у період оплачуваного простою не з вини працівника, табелювання та оплату.
  • Неоплачений лікарняний суміснику: як бути з відпускним стажем? Рахуєте дні відпустки суміснику і побачили неоплачений лікарняний? Обережно! Він «з’їдає» відпускний стаж. Це актуально починаючи з 2023 року. Наша стаття допоможе вам розставити крапки над «і».
  • Соціальний педагог ЗСО: визначаємо оплатні умови Як оплачувати працю соціального педагога, який працює у закладі загальної середньої освіти (далі — ЗСО). Який тарифний розряд установлювати такому працівнику? На які доплати та надбавки він має право?
  • Коли вихідна допомога дорівнює окладу Працівник підприємства з 02.01.2023 по 31.05.2023 перебував у відпустці без збереження заробітної плати. 19.06.2023 його буде звільнено у зв’язку зі скороченням штату з виплатою вихідної допомоги. Як визначити розмір такої допомоги?
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у червні 2023 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Відрядження + неоплачувана відпустка: як обчислювати надбавку за ранг? Головний спеціаліст державного органу (6-й ранг держслужбовця) 1 та 2 червня 2023 року перебував у відрядженні. А 8 червня він був відсутній у зв’язку з відпусткою за свій рахунок. Як нараховувати йому надбавку за ранг у червні?
  • Заява-розрахунок: як перемогти розбіжності з даними ПФУ З 01.01.2023 страхувальники подають заяви-розрахунки через вебпортал Пенсійного фонду за допомогою екранних форм*. У цих формах ПФУ автоматично розраховує показники страхового стажу та середньої зарплати. Проте вони не завжди збігаються з тими даними, які розраховані самими страхувальниками. Що в такому випадку робити — розповімо далі.
  • Страховий стаж працівника: як отримати дані на вебпорталі ПФУ Щоб правильно розрахувати лікарняні/декретні, страхувальник повинен визначити страховий стаж працівника (загальний та за останні 12 місяців). Як отримати необхідні для цього дані на вебпорталі ПФУ, розповімо в сьогоднішній статті.
  • Відпускні суміснику & неоплачений лікарняний Рахуємо відпускні зовнішньому суміснику. Оп, він має неоплачений Пенсійним фондом лікарняний. Як бути з цими днями при розрахунку відпускних? Аргументована відповідь — у нашій статті.
  • Декрет сумісниці: обережно зі щорічною відпусткою! Поширена ситуація: молода матуся після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами бере щорічну відпустку. А далі йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Але якщо така працівниця є сумісницею, то тривалість щорічної основної відпустки може зменшитись. Чому? Детальне пояснення — у нашій статті.
  • Керівник гуртка + методист: педстаж для надбавки за вислугу років Керівник гуртка працює у закладі позашкільної освіти (далі — ЗПО) з 12 вересня 2022 року. Зазначений працівник також має дворічний досвід роботи на посаді методиста обласного центру соціальних служб. Чи зараховується цей період до стажу, що дає право на призначення надбавки за вислугу років?
  • Разова підтримка працівника: нецільова благодійна матдопомога Працівник просить у роботодавця надати фінансову підтримку. Роботодавець не проти, але хоче зекономити на податках та виплатити працівнику нецільову благодійну допомогу. За яких умов це можливо? Розглянемо у статті.
  • Періодична матдопомога працівникам: до відпустки і не тільки… Однією з форм фінансової підтримки працівників є матдопомога систематичного характеру. Найчастіше вона передбачена до відпустки, але її виплата також можлива і в інших життєвих ситуаціях. Нагадаємо, як її оформити, оподаткувати та відобразити у звітності.
  • Бронювання під час мобілізації: встигніть вчасно Чи можна звільнитися з військової служби, якщо є рішення про бронювання? Маємо офіційну відповідь Верховного Суду*. Тож давайте розбиратися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі