Важлива інформація!
На період воєнного стану передплатники будь-якого журналу отримують PRO-доступ до всіх видань!

Оплата праці

квітень, 2024/№ 8

  • Доплата за ведення вебсайту: чи можна встановити бухгалтеру? У закладі вищої освіти звільнився працівник, який був відповідальний за ведення вебсайту. З 01.04.2024 ці обов’язки були покладено на провідного бухгалтера. Чи можна йому встановити доплату за ведення вебсайту? Чи не стане на заваді той факт, що бухгалтеру вже встановлена надбавка за складність, напруженість у роботі у розмірі 50 % посадового окладу?
  • У розрахунковому періоді середня за вимушений прогул: нараховуємо лікарняні Поновлений працівник, якому була нарахована і виплачена середня зарплата за вимушений прогул, захворів. Як вплине середній заробіток за вимушений прогул на розрахунок лікарняних?
  • Розраховуємо відпускні поновленому працівнику Якщо звільненого працівника поновили на роботі за рішенням суду, то він має право піти у відпустку за загальними правилами*. Про те, як враховувати середній заробіток за час вимушеного прогулу при обчисленні відпускних, розкажемо у цій статті.
  • Працівник — учасник бойових дій: пільги та гарантії Ваш працівник має статус учасника бойових дій (далі — УБД)? Які гарантії та пільги йому належать від роботодавця? Про це важливо знати. Тож тримайте нашу статтю під рукою.
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у квітні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Зарплата працівника на картку дружини Працівник просить перераховувати його зарплату на банківський рахунок дружини. Чи можна так робити? Яку заяву має написати працівник? Чи є «підводні камені» в такій виплаті?
  • Паперова трудова книжка: загальні моменти Ще в далекому 2021 році роботодавці почали поступово переходити на електронні трудові книжки та передавати до ПФУ відомості, зазначені в паперових трудових книжках (далі — ТК). Проте цей процес ще не закінчений. А отже, забути про існування трудових книжок у паперовій формі поки що не вийде. Тому сьогодні не зайвим буде ще раз нагадати, як правильно вести та зберігати такі документи.
  • Заводимо трудову книжку та вносимо записи про прийняття, переведення, сумісництво Загальні правила заповнення трудових книжок (далі — ТК) ми розглянули у статті «Паперова трудова книжка: загальні моменти» // «Оплата праці», 2024, № 8. Тепер час переходити до конкретних прикладів. І почнемо ми з того, що розглянемо, як оформити ТК особі, що працевлаштовується вперше, які записи вносити до цього документа в процесі трудової діяльності працівника та в якому порядку.
  • Вносимо в трудову книжку записи про пільги, кваліфікацію та заохочення До трудової книжки працівника, крім записів про його прийняття на роботу, переведення чи звільнення, роботодавець має внести відомості про право такого працівника на пільгову пенсію, а також записи про його нагородження та заохочення. Як це зробити, читайте в нашій статті.
  • Заповнюємо трудову книжку в особливих випадках: громадські роботи та стажування Роботодавцю доводиться заповнювати трудові книжки не тільки в класичних випадках (наприклад, коли на підприємство працевлаштовується працівник за власним бажанням). Інколи до цього документа вносять записи про участь осіб у громадських роботах та про стажування студентів. Як це зробити правильно, розкажемо в сьогоднішній статті.
  • Відпустка при народженні дитини: зміни у порядку надання Відпустка при народженні дитини (як новий вид відпустки) з’явилася ще на початку 2021 року. Тоді ж Кабмін затвердив і порядок її надання. Водночас залишалися деякі питання щодо документального оформлення такої відпустки. Через це уряду довелося дещо підкоригувати деякі норми. Які саме? Розкажемо далі.
  • Звільняємо кочегара: як порахувати відпускну компенсацію? У квітні звільняємо працівника, якого прийняли на посаду кочегара на період опалювального сезону. Він заробив 12 календарних днів основної щорічної відпустки. Як порахувати відпускну компенсацію за ці дні?
  • Працівника прийняли в перший робочий день місяця: чи враховувати цей місяць при розрахунку лікарняних? Працівника прийняли на роботу 3 липня 2023 року (1 та 2 липня — вихідні дні). 26 березня 2024 року він захворів. Чи враховувати липень 2023 року при розрахунку лікарняних?
  • Працівник іде до ТЦК: як оформити відсутність? Працівникові необхідно відвідати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) для уточнення військово-облікових даних. Як оформити його відсутність на роботі?
  • Непрацездатна середня: чи включати премію, нараховану в «пустому» місяці? Ситуація. Працівник спочатку був на тривалому лікарняному, вийшов на роботу, а потім знов пішов на лікарняний. Під час перебування працівника на першому лікарняному йому була нарахована щомісячна премія у поточному місяці за попередній. І ось виникло питання: чи включати таку щомісячну премію у розрахунок другого лікарняного? Давайте розбиратися.
  • Доплата за вислугу років у музеях: стаж, розмір та порядок установлення До штату краєзнавчого музею (комунальний заклад) 08.04.2024 на посаду зберігача фондів прийнято працівника, який має досвід роботи на посаді екскурсовода у музеї. Чи зараховується цей період до стажу, що дає право на встановлення доплати за вислугу років?
  • «Оздоровчі» для працівників-ЄТСників Допомога на оздоровлення, як правило, виплачується працівникам при виході у щорічну відпустку. Сьогодні поговоримо про особливості надання такої допомоги працівникам з оплатою праці за ЄТС. З’ясуємо, хто має право на цю виплату, у якому розмірі та за яких умов.
  • Допомога на оздоровлення в ОМС У цій статті поговоримо про надання допомоги на оздоровлення працівникам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). З’ясуємо, в якому розмірі та за яких умов виплачуються «оздоровчі» посадовим особам, службовцям та робітникам ОМС.
  • Допомога на оздоровлення в держорганах У сьогоднішньому матеріалі розглянемо нюанси надання допомоги на оздоровлення працівникам державних органів. З’ясуємо, в якому розмірі та за яких умов виплачується така допомога держслужбовцям, працівникам патронату, робітникам держорганів та іншим.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі