№17

Бухгалтерський тиждень, квітень, 2015/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Гарантії для демобілізованих: про продовження гарантій для мобілізованих забули Закон України від 18.03.15 р. № 259-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації»
  • Валютні обмеження: чергова порція поправок Постанова Правління НБУ від 14.04.15 р. № 248 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»
  • «Безпечатковий» спосіб життя: Нацбанк «підганяє» нормативку Постанова Правління НБУ від 09.04.15 р. № 221 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»
  • Податковий борг спишуть з рахунка: Нацбанк надав нормативний дозвіл Постанова Правління НБУ від 15.04.15 р. № 257 «Про виконання інкасового доручення (розпорядження)»
  • Податкова накладна на послугу: «повторення — основа навчання» від ДФСУ Лист ДФСУ від 20.03.15 р. № 5834/6/99-99-19-03-02-15
  • ПН за щоденними підсумками: правила складання встановлює головне підприємство Лист ДФСУ від 03.03.15 р. № 4436/6/99-99-19-03-02-15
  • Перевірки та штрафи із соцстраху: ФТВП знову «на своїй хвилі» Листи Мінсоцполітики України від 30.03.15 р. № 4415/0/14-15/18, Мінекономрозвитку України від 19.03.15 р. № 4801-08/87/11-03, ФТВП від 09.04.15 р. № 2.4-17-705
  • За яким тарифом оплачувати освітлення стоянки? За електроенергію, спожиту балансоутримувачем багатоквартирного будинку на освітлення паркінгів і стоянок, розміщених у підвальних приміщеннях або на прибудинкових територіях, сплачують за тарифом для населення — 63 коп. за 1 кВт•год (з ПДВ).
  • «Лікарська» ставка ПДВ: головне — дотримуватись умов Податківці роз’яснили: для того щоб до постачання та ввезення на митну територію України лікарських засобів можна було застосувати ставку ПДВ 7 % (п.п. «в» п. 193.1 ПКУ), ліки мають бути: — дозволені для виробництва та застосування в Україні; — унесені до Держреєстру лікарських засобів.
  • Спадщина в зоні АТО та Криму: особливий порядок держреєстрації Кабмін затвердив Порядок реєстрації деяких спадкових справ у Спадковому реєстрі, який поширюється лише на випадки реєстрації спадщини із зони АТО та тимчасово окупованої території (ТОТ, вона ж Крим).
  • Календар тижня
  • Ремонти основних засобів: відображаємо в обліку До нових правил відображення в обліку з податку на прибуток ремонтів основних засобів «слід звикнути». Адже вони тепер повністю збігаються з бухгалтерським обліком, статус якого істотно зріс. Для того щоб ви скоріше освоїлися з обліковими новаціями, ми підготували зручні підказки.
  • ПДВ-декларація за І квартал: підказки для заповнення Початок 2015 року видався складним для платників ПДВ, особливо для «квартальників». Тут і зміни у формах декларації, і початок роботи СЕА в середині звітного періоду. «Місячним» платникам ПДВ податківці спустили свої роз’яснення щодо заповнення ПДВ-звітності, а ось до «квартальників» у них руки ще не дійшли. Тому сьогодні пропонуємо свій варіант заповнення ПДВ-декларації за І квартал 2015 року.
  • Трансфертне ціноутворення: Звіт за 2014 рік Реформи 2015 року зазирнули в кожний податковий куточок. Не обділили поправками й трансфертне ціноутворення. Закон № 72 переписав ст. 39 ПКУ у дусі принципу «витягнутої руки». Детальний матеріал про новації ви можете знайти у «БТ», 2015, № 7, с. 38. Однак переломним моментом у житті ТЦУ є саме 01.01.15 р. Тому законодавці чітко закріпили, що «закрити хвости» 2014 року потрібно за минулорічними правилами. Це насамперед стосується Звіту про контрольовані операції за 2014 рік, який потрібно подати до 1 травня 2015 року. Освіжити в пам’яті основні моменти подання Звіту вам допоможе наша стаття.
  • Календар на травень 2015 року
  • Благоустрій території: обліковуємо витрати правильно Будівля, в якій розташована ваша компанія, може привертати увагу сучасним оздобленням фасаду, яскравою вивіскою. Але якщо прилегла територія є недоглянутою та засміченою, про серйозні контакти можна забути — навряд чи до вас звертатимуться солідні клієнти. За традицією прибирання та облаштування прилеглої території проводять навесні. Із сьогоднішньої статті ви довідаєтеся, як відобразити витрати на благоустрій території в обліку.
  • Турзбір: звітуємо та обліковуємо без проблем! В останніх номерах нашої газети значну увагу було приділено правилам подання квартальної звітності. Таким чином, ми освіжили у вашій пам’яті правила подання звітності з найбільш розповсюджених податків і зборів, а саме: рентної плати, екоподатку, податку на прибуток, єдиного податку тощо. Крім цих всеохоплюючих податків і зборів, окремі категорії суб’єктів господарювання щокварталу звітують і щодо інших податків та зборів, зокрема з туристичного збору. Про те, як стягується цей збір за I квартал 2015 року, поговоримо далі.
  • Паркувальний збір, або Сплачуємо збір за стоянку «залізного коня» Останнім у циклі статей про подання квартальної звітності розглянемо збір за місця для паркування транспортних засобів. Про те, як саме відбувається сплата цього збору, поговоримо далі.
  • Сезонність — що це? Сезонні працівники — хто вони? Ні для кого не секрет, що в Україні є галузі народного господарства, які виробляють продукцію (надають послуги) нерівномірно протягом календарного року. Така нерівномірність (сезонність) полягає в поступовому збільшенні виробництва продукції (наданні послуг), стабілізації та подальшому скороченні або повному зупиненні виробництва в окремі періоди року (сезони). Яке виробництво відносять до сезонного? Як у цьому випадку вирішуються питання зайнятості працівників? Відповісти на ці запитання є метою сьогоднішньої статті.
  • Сезонні працівники: оплачуємо працю та не лише Займаючись пошуком любої серцю роботи, люди завжди цікавляться розміром її оплати. Тому, розповівши про сезонну роботу, ми не могли оминути «грошове питання». Як оплачують працю сезонного працівника? Чи має він право на відпустку? Чи буде такому працівнику оплачений період хвороби? Відповіді на ці запитання — у нашій статті.
  • Декларація ФОП-загальносистемника за I квартал: хто та навіщо її подає Якщо ФОП перебуває на загальній системі не перший рік, то про квартальні декларації йому можна й не згадувати. Інша річ — новостворені ФОП і ті, які перейшли на ЗС з нового року. Їм подати таку квартальну декларацію потрібно обов’язково. Про те, що слід при цьому мати на увазі, розповімо далі.
  • Мобілізованому працівнику підвищили оклад: чи коригувати середній заробіток Працівник був мобілізований з 08.09.14 р. З 1 квітня 2015 року на підприємстві було підвищено оклади працівникам, у тому числі і мобілізованому працівнику. Чи потрібно коригувати його середній заробіток на коефіцієнт підвищення згідно з п. 10 Порядку № 100?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі