№30

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2015/№ 30 Інші номери журналу ›
  • Індекс інфляції за березень 2015 року — 110,8 %
  • ОСББ та ЖБК відновили «неприбутковий» статус Законом України від 18.03.2015 р. № 263-VIII внесено зміни до п.п. 133.1.1 Податкового кодексу України, якими відновлено «неприбутковий» статус об ’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), асоціаціям власників жилих будинків, житлово-будівельним кооперативам (ЖБК).
  • Допомога по безробіттю виплачується два рази на місяць Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» щодо періодичності, строків виплати допомоги по безробіттю» (базовий законопроект від 27.11.2014 р. № 1046).
  • ФОП — єдинники групи 3 подають декларацію за старою формою! Ураховуючи п. 46.6 Податкового кодексу України, податківці зауважують, що фізичні особи — платники єдиного податку 3 групи подають декларацію ЄП за І квартал 2015 року за старою формою, затвердженою наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. № 1688.
  • Про податковий контроль за трансфертним ціноутворенням ДФСУ у листі від 23.03.2015 р. № 9853/7/99-99-22-01-02-17 роз’яснила окремі норми податкового законодавства щодо контролю за трансфертним ціноутворенням.
  • Переоцінка об’єктів ОЗ: рекомендації від ДФСУ ДФСУ в листі від 02.03.2015 р. № 4307/6/99-99-19-02-02-15 розповіла про особливості проведення переоцінки об’єктів основних засобів (ОЗ) станом на 31.12.2014 р. на індекс інфляції за 2014 рік та про нарахування амортизації на переоцінену вартість починаючи з 01.01.2015 р.
  • Чи можна анулювати ПН (якщо помилилися в даті, номері чи укладачі) Сьогодні знову поговоримо про ПН-помилки (деякі «помилкові» ситуації вже розглядалися в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 24, с. 5). Цього разу вирішимо, як бути, якщо в ПН неправильно зазначили дату, номер або укладача. Поглянемо, що ж можна зробити в подібних випадках.
  • Сплачуємо ПДВ через спецрахунок: як відобразити в обліку? Уперше через електронний спецрахунок ПДВ-зобов’язання погашали за лютий*. Виникло запитання: як ці операції відобразити в обліку (тобто яким чином обліковувати рух грошових коштів через спецрахунок)? Давайте пошукаємо відповідь на нього разом.
  • Як перераховувати валюту з 31 березня? І знову новини у валютному регулюванні. Цього разу НБУ переглянув правила про те, як установлювати валютний курс. Давайте ознайомимося з нововведеннями і з’ясуємо, як це вплинуло на облік валютних операцій.
  • Поворотна фіндопомога: обліковуємо за новими правилами Ні для кого не секрет, що економіка нашої країни нині переживає не найкращі часи. Тому утримати бізнес на плаву в таких складних умовах для багатьох стає завданням не з легких. Чудово, коли є друзі та партнери, які можуть прийти на поміч і надати підприємству фінансову допомогу, хоч і на поворотних умовах. Вас турбує, як обліковувати цю допомогу з 1 січня 2015 року? Ми вам зараз про все розповімо.
  • Відлуння демобілізації: коли чекати працівника на робочому місці 18 березня сплив рівно рік з дати початку першої хвилі мобілізації. Для роботодавців це також важлива дата. Адже саме протягом цього строку за мобілізованими працівниками слід зберігати місце роботи і середній заробіток*. Тому у кадровиків виникають цілком обґрунтовані запитання: коли демобілізований працівник повинен розпочати виконувати свої трудові обов’язки за місцем роботи? Чи можна звільнити такого працівника, якщо він так і не приступить до роботи після закінчення одного року з дати його мобілізації? Ми цінуємо ваш час — відповіді на усі запитання, які вас хвилюють, зібрані у цій статті.
  • Немає «роздрібного» акцизу в чеку РРО? Ну то й що?!! З проблемою (не)відображення «роздрібного» акцизу в чеку РРО ви, звісно, знайомі. І навряд чи вперше почули про неї від нас, хоча й ми зовсім не замовчуємо її*. Ви — роздрібний торговець тютюновими виробами, пивом, алкоголем, нафтопродуктами? Тоді напевно б’єтеся над цією проблемою вже цілий квартал… Ви просто допитливий споживач? Тоді купіть що-небудь із цих підакцизних товарів і зазирніть у чек РРО. Ну як? Побачили там акцизний податок? Отож-бо!.. А якщо ви купили за готівку підакцизні ПММ для заправки службового автомобіля і теж не виявили в чеку акциз? Але ж податківці стовідсотково впевнені, що у всіх цих випадках він там має бути. Не переконуватимемо їх у зворотному. Краще наведемо наші міркування, які дозволять вам самостійно зрозуміти, чи загрожує чим-небудь серйозним відсутність акцизного податку в касовому чеку.
  • Про бухоблік «роздрібного» акцизного податку Ви вже знаєте, що з 1 січня при роздрібній реалізації підакцизних товарів сплачується спеціальний акцизний податок. Із загальною концепцією цього акцизу ви могли ознайомитися у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 4, с. 16. Сьогодні поговоримо про бухоблік нового акцизу.
  • Прив’язуємо ціну до інвалюти у внутрішньоукраїнських договорах Останні декілька місяців гривня перебуває у крутому піке. Тому про прив’язку ціни на товари/послуги до іноземної валюти навіть у внутрішньоукраїнських договорах не замислюється хіба що лінивий. Подібна прив’язка дозволяє захистити підприємство від значних втрат, причиною яких стала різка девальвація гривні. Наскільки законним є такий спосіб самозахисту, з’ясуємо прямо зараз. Крім того, уточнимо, як «стрибки» курсу позначаться на податково-бухгалтерському обліку подібних операцій.
  • Пенсії працюючим пенсіонерам Новина про зменшення розміру пенсії, належної працюючому пенсіонеру, без перебільшень, вибухнула в інформ просторі. І як не говорити про це, адже у багатьох суб’єктів господарювання працюють пенсіонери. Але чи всі чутки про пенсійні обмеження достовірні? Давайте дивитися на нормативку і робити виключно обґрунтовані висновки!
  • «Приходи на чаек, выпьем водочки…», або Як реагувати на запрошення до ДПІ? З місцевої податкової прийшло повідомлення із запрошенням з’явитися до них для перевірки правильності нарахування та сплати податків і зборів. Підкажіть, як реагувати? Чи можемо ми не відповідати на нього і що в такому разі нам загрожує? Ось таке запитання нещодавно надійшло до редакції. І хоча, узагалі-то, ситуація, коли податківці запрошують головбухів/керівників до інспекції для «розбору польотів», не нова, ми вирішили не залишати його без уваги. Одразу заспокоїмо — на щастя, у цьому випадку вас таке запрошення ні до чого не зобов’язує. У цьому ви переконаєтеся далі.
  • «Хочу бюджетне відшкодування! За рахунок основних засобів! І без введення в експлуатацію!» Судове рішення, що його ми зараз коментуємо*, має величезне значення. Воно надає платникам вагомий аргумент у багаторічних суперечках з податківцями щодо права на бюджетне відшкодування ПДВ. Зокрема, якщо це відшкодування сформувалося за рахунок будівництва (чи придбання) основних засобів (ОЗ), але до введення їх в експлуатацію.
  • Індексація заробітної плати за травень 2015 року Індексацію заробітної плати мають проводити всі роботодавці. Індекси для проведення індексації грошових доходів за квітень 2015 року ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 22, с. 29. Тобто щоб проіндексувати зарплату поточного місяця — квітня, зверніться до відповідної таблиці того номера.
  • Доходи за 2002 — 2015 рр. виплачено у квітні 2015 року: розраховуємо компенсацію Величини приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати зарплати в разі погашення боргів у березні 2015 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 22, с. 30. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими у 2002 — 2015 роках, якщо вони виплачуються у квітні 2015 року.
  • Понижуючий коефіцієнт для ЄСВ: уточнюємо умови застосування На практиці у роботодавців, які бажають скоротити витрати на ЄСВ за допомогою понижуючого коефіцієнта, виникає низка запитань. Значна їх частина стосується визначення показників, які розраховуються, щоб зрозуміти, виконані необхідні умови чи ні. З проханням пролити світло на неясні моменти ми звернулися до фахівця ДФСУ.
  • SOS! Помилка в ІПН — механізм виправлення не працює Бухгалтер під час реєстрації податкової накладної в ЄРПН припустилася помилки в ІПН покупця. Однак ЄРПН не пропускає на реєстрацію другий РК, який ми повинні доставити реальному покупцю. Як бути?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі