№49

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2015/№ 49 спецвипуск Інші номери журналу ›
  • Перелік використаних документів «Стратити не можна помилувати» — фраза відома багатьом з дитинства. Якщо ви пам’ятаєте, щоб урятувати себе від страти, казковому герою потрібно було всього лише поставити кому у правильному місці. У реальному житті єдиний певний спосіб уникнути покарання — не порушувати законодавство. Інакше відплата за скоєне не змусить на себе довго чекати. Причому закон не щадить нікого: ані суб’єктів господарювання, ані фізичних осіб. А спектр різноманітних штрафів та інших санкцій просто неосяжний. У цьому спецвипуску ми розповімо про те, яка відповідальність може загрожувати суб’єктам господарювання та їх працівникам за порушення у сфері господарювання. Як ДФСУ штрафує за порушення податкового законодавства і законодавства про ЄСВ? Яке покарання очікувати за неподання фінансової або статзвітності? Як карають фонди соцстрахування та Держпраці? Чим загрожує недотримання законодавства про зайнятість населення і про захист прав споживачів? Це далеко не всі запитання, відповіді на які ви знайдете на сторінках цього спецвипуску. Його для вас підготували редактор Наталія Вороная, податкові експерти Наталія Чернишова, Віталій Смердов, Олена Савченко, Оксана Хмелевська.
  • Кодекс відповідальності. 1. Види санкцій за порушення у сфері господарювання Санкції за порушення у сфері господарювання можуть накладатися як на суб’єктів господарювання, так і на фізичних осіб. При цьому види санкцій, що застосовуються до них, приголомшують своїм розмаїттям. Про основні з них ми розповімо у цьому розділі спецвипуску.
  • Кодекс відповідальності. 2. Загальні правила застосування санкцій Ситуація, коли за одне порушення накладається штраф і на підприємство, і на когось з його працівників, знайома багатьом. Наприклад, порушення строків сплати податкових зобов’язань для посадових осіб підприємства буде кваліфіковано як ненадання або несвоєчасне надання платіжних доручень на перерахування податків і зборів (обов’язкових платежів), що підлягають сплаті. За це їх можуть покарати згідно зі ст. 163 КУпАП. Для самого підприємства таке порушення загрожує санкціями, передбаченими ПКУ. Про розміри цих санкцій ми поговоримо в розділі 3 спецвипуску (див. с. 15), а зараз зупинимося на тому, як їх застосовують.
  • Кодекс відповідальності. 3. Санкції, що накладаються органами ДФСУ (ч. 1) Сплачувати податки та збори — доля кожного суб’єкта господарювання. Спроби ухилитися від неї караються законом. За дотриманням норм податкового законодавства стежить ДФСУ. Вона ж накладає й санкції за виявлені правопорушення. Про застосування санкцій органами ДФСУ ви дізнаєтеся із цього розділу спецвипуску.
  • Кодекс відповідальності. 3. Санкції, що накладаються органами ДФСУ (ч. 2)
  • Кодекс відповідальності. 3. Санкції, що накладаються органами ДФСУ (ч. 3)
  • Кодекс відповідальності. 3. Санкції, що накладаються органами ДФСУ (ч. 4)
  • Кодекс відповідальності. 4. Відповідальність за порушення законодавства про ЄСВ Відтоді як у 2013 році відбувся глобальний переділ ЄСВ-повноважень між податківцями і ПФУ, жодних помітних контрольно-перевірочних змін у частині цього платежу не було. Водночас, запитань ця тема, як і раніше, містить чимало. Цьому сприяє, зокрема, і те, що адміністрування ЄСВ зав’язане як на профільному Законі № 2464, так і на ПКУ. Але не турбуйтеся: після прочитання цього матеріалу ви будете готові практично до будь-якого сюрпризу від податківців.
  • Кодекс відповідальності. 5. Відповідальність за порушення порядку використання коштів соцфондів У 2015 році з’явився новий Фонд соціального страхування України (принаймні, на рівні закону). Це не могло не породити запитання, пов’язані з проведенням ним контрольних заходів у перехідному періоді (тобто до утворення його територіальних органів і затвердження підзаконної нормативно-правової бази). Про це й поговоримо. Також у цьому розділі ми торкнемося повноважень Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Ну і звичайно ж, ви дізнаєтеся, за які порушення сьогодні можуть притягувати до відповідальності фонди соціального страхування.
  • Кодекс відповідальності. 6. Застосування санкцій за порушення законодавства про працю Законодавство України, як і чимало міжнародних договорів, захищає трудові права працівників. Але, на жаль, не завжди ефективно, адже порушення з боку роботодавців зустрічаються досить часто. Присікати подібні дії та карати за них покликаний спеціальний орган, з діяльністю якого ми зараз і ознайомимося. Крім того, у цьому розділі ви зможете дізнатися про санкції, які застосовують до роботодавців та їх посадових осіб за порушення трудового законодавства.
  • Кодекс відповідальності. 7. Відповідальність за недотримання законодавства про зайнятість населення Звичайно, кожен роботодавець бажає мати в себе працівників, які максимально відповідають усім його вимогам. Тому при пошуку гідних кандидатів на ту чи іншу посаду йому нерідко доводиться відмовляти «недосконалим» претендентам.
  • Кодекс відповідальності. 8. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці У процесі трудової діяльності працівник стикається з масою факторів, які можуть завдати шкоди здоров’ю та довкіллю. І, як правило, чим складніше техніка, на якій виконується робота, тим більший ризик нанесення подібної шкоди. Звести його до нуля неможливо, а ось максимально понизити та/або зменшити потенційну шкоду — завдання цілком здійсненне. Саме для цього і служить законодавство про охорону праці. Контролює його низка держорганів, ознайомитися з якими ви зможете тут.
  • Кодекс відповідальності. 9. Як покарають за неподання фінансової або статзвітності Як ви могли переконатися з попередніх розділів спецвипуску, законодавець заготував чимало «санкційних пасток», у які через необережність, неуважність чи недбалість може потрапити кожен суб’єкт господарювання та/або його працівники. Своя загроза криється і в неподанні фінансової та статистичної звітності. Про неї й поговоримо.
  • Кодекс відповідальності. 10. Захист прав споживачів: порушення та відповідальність Законодавство України традиційно розглядає споживача як слабкішого суб’єкта (порівняно з суб’єктом господарювання). Тому й передбачає для нього підвищений захист. У цьому розділі ви зможете дізнатися про те, хто уповноважений проводити перевірки в цій сфері та застосовувати відповідні санкції. Безумовно, не залишаться без уваги і способи впливу на несумлінних продавців товарів і виконавців робіт (послуг).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі