Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток: що приніс 2022 воєнний рік?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Податковоприбуткових новацій у 2022 році було не дуже густо. Переважна більшість з них обумовлена воєнним станом (ВС), в якому зараз перебуває наша країна. Давайте разом пригадаємо, що конкретно змінилося щодо податку на прибуток.

Допомога армії — не реалізація

Під час війни для цілей оподаткування не вважаються операціями з реалізації добровільна безоплатна передача (відчуження, вилучення) товарів, у тому числі підакцизних, або надання послуг (п.п. 69.5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

армії (ЗСУ), Нацгвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Державній прикордонній службі, МВС, ДСНС та іншим силовим структурам, а також військовим формуванням, іх з’єднанням, військовим частинам, добровольчим формуванням територіальних громад, установам та організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету, та іншим одержувачам, переліченим у п.п. 69.5;

— органам місцевого самоврядування;

закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних/міських держадміністрацій.

А отже, як у малодохідників, так і у високодохідників вартість таких безоплатно переданих товарів/послуг залишиться в податкових витратах і на загальних підставах зменшує фінрезультат (об’єкт оподаткування). Жодних податковоприбуткових різниць за такими операціями не виникає. Тому не потрібно відображати ні благодійну різницю (за п.п. 140.5.9 ПКУ), ні продажні різниці (за пп. 138.1, 138.2 ПКУ) — у разі передачі основних засобів (див. статтю «Пільги з податку на прибуток під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84). Звільнення від благодійної різниці прописане також ще й у п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Благодійна допомога ЗСУ — без благодійної різниці

У період ВС допомогу, надану армії, лікарням та іншим одержувачам, дозволено облікувати в податкових витратах у повній сумі (без обмежень 4 % лімітом). Така можливість надана п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Він звільняє платників-високодохідників і малоходідників-добровольців від збільшуючої різниці за п.п. 140.5.9 ПКУ.

Але щоб не застосовувати благодійну різницю, потрібно дотримуватися певних вимог:

1) надавати у вигляді благодійної допомоги кошти чи товари, що перелічені у п.п. 69.6 підрозд. 10 розд. XX ПКУ;

2) набувачами такої допомоги мають бути лише конкретні організації. А саме добровільне перерахування (передача) має бути:

— армії (ЗСУ, військовим частинам, Нацгвардії, СБУ, МВС, іншим силовим структурам і одержувачам, переліченим у п.п. 69.6);

— установам та організаціям, що утримуються за рахунок коштів держбюджету;

— закладам охорони здоров’я державної/комунальної власності, а також

— суми коштів, перераховані на спецрахунки, відкриті НБУ для збору коштів.

Докладно читайте у статтях «Благодійна (гуманітарна) допомога під час війни: податок на прибуток» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87, «Обдаровуємо ЗСУ через благодійний фонд: витрати без різниць» // «Податки & бухоблік», 2022, № 63.

Допомога армії — не порушення НПО-умов

Під час ВС неприбуткові організації (НПО) можуть надавати допомогу армії, лікарням, переселенцям та для забезпечення оборони країни без обмежень. І фінансувати такі витрати, не пов’язані зі статутними цілями і напрямами діяльності, навіть якщо цього не передбачено статутом НПО. Така можливість передбачена п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Тому така допомога не вважається порушенням НПО-умов з п. 133.4 ПКУ і не може спричинити втрату неприбуткового статусу. За умови, що отримувачами допомоги будуть структури, перелічені у п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Детально див. статті «Благодійна (гуманітарна) допомога під час війни: неприбуткові організації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89 і «Пільги з податку на прибуток під час війни» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84.

Перший продаж майбутнього житла — добровільні різниці

Замовники та девелопери будівництва житлової нерухомості отримали нові різниці щодо першого продажу майбутнього житла (п. 141.12 ПКУ). Втім застосування таких особливих різниць — справа добровільна.

Наразі форма прибуткової декларації не містить відповідних рядків для відображення цих коригувань. Тому податківці радять відобразити нові особливі різниці в будь-яких рядках додатка РІ, якими передбачено зменшення (збільшення) фінрезультату та які не застосовуються платником для відображення інших різниць.

Водночас фіскали рекомендують проставити позначку (х) у спеціальному полі декларації (графа «Наявність доповнення») і зазначити коди використаних рядків додатка РІ та посилання на відповідні норми ПКУ у графі «Зміст доповнення».

Доходи від продажу чи іншого відчуження майбутньої нерухомості, що належить нерезиденту, оподатковують податком на репатріацію.

Своєю чергою, доходи, отримані ІСІ від здійснення операцій з об’єктами незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості, звільнятимуть від оподаткування податком на прибуток у разі, якщо такі об’єкти сформовані за рахунок коштів спільного інвестування.

Докладно читайте у статті «Перше постачання майбутнього житла: податок на прибуток і ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

Повторна фінзвітність податківцям — протягом 3 місяців після ВС

Аудитзобов’язані прибутківці мали подати податківцям повний комплект річної фінзвітності (вже перевіреної аудитором) за 2021 рік не пізніше 10.06.2022 (див. статтю «Фінзвітність-2021 з аудитзвітом не подали фіскалам — наслідки» // «Податки & бухоблік», 2022, № 43).

Водночас Закон від 19.07.2022 № 2436-ІХ дозволив аудитзобов’язаним підприємствам оприлюднити фінзвітність-2021 протягом 3 місяців після припинення чи скасування ВС (див. статтю «Не оприлюднили фінзвітність? Адмінштрафу не буде!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59).

Завдяки Закону України від 13.12.2022 № 2836-ІХ і податківцям можна подати перевірену аудитором річну фінзвітність протягом 3 місяців після припинення або скасування ВС (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Отже, подати фіскалам фінзвітність-2021 разом з аудиторським звітом і уточнити за необхідності прибуткову декларацію за 2021 рік можна протягом 3 місяців після війни (див. «Фінзвітність з аудитзвітом фіскалам — протягом 3 місяців після ВС» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97).

Прибуткова декларація — новації

МПЗ-зміни. Для платників податку на прибуток, що володіють або користуються сільгоспугіддями, завдяки наказу Мінфіну від 10.02.2022 № 58:

— у вступній частині декларації в полі 10 з’явилося окреме поле (для проставляння відмітки такими платниками, що визначають податок на прибуток у вигляді МПЗ — мінімального податкового зобов’язання, ст. 381, п. 141.9 ПКУ), а також

— у декларації з’явилися новий рядок 06.2 МПЗ і до нього — окремий додаток МПЗ (для розрахунку податку на прибуток з урахуванням МПЗ). Для проставляння відмітки про цей додаток додано поле в заключній частині декларації в розділі «Наявність додатків».

КІК. З 2022 року набрали чинності положення ПКУ про КІК —контрольовані іноземні компанії. Для цих цілей у формі декларації передбачено окремий рядок 06.1 КІК. Додаток КІК до нього викладено в новій редакції наказом Мінфіну від 25.08.2022 № 254. Одночасно анульовано три додатки до нього (КІК-ТЦ, КІК-К та КІК-ЦП). Потреба в них зникла у зв’язку з ухваленням подібних додатків до Звіту про контрольовані іноземні компанії.

Форми Звіту про контрольовані іноземні компанії та скороченого Звіту про контрольовані іноземні компанії, а також порядок їх заповнення і подання до контролюючого органу також затверджено наказом № 254.

Дія Сіті. Резиденти Дія Сіті (платники податку «на особливих умовах») повинні подати декларацію з податку на прибуток за 2022 рік за оновленою формою з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 13.09.2022 № 274. Про них можна прочитати в статті «Декларацію з податку на прибуток пристосували до Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89.

І якщо в резиденти Дія Сіті «на особливих умовах» перейшли з IV кварталу 2022 року, то в ній треба одночасно відобразити:

1) як дані за період, коли були звичайними платниками податку на прибуток (тобто за три квартали);

2) так і дані за період, коли стали резидентом Дія Сіті «на особливих умовах» (тобто за IV квартал).

Одночасно в рядку 10 вступної частини декларації в окремому полі треба зробити відмітку про резидентство Дія Сіті (що дозволяє ідентифікувати платника «на особливих умовах»).

Деталі див. у статті «Декларація з податку на прибуток резидентів Дія Сіті: як відзвітувати за 2022 рік?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97.

Первинка знищена через війну — як діяти

Коли підтверджуючі податкову звітність документи або знищені, або пошкоджені, або їх неможливо вивезти із зони бойових дій, треба діяти за спеціальними правилами п.п. 69.28 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тобто передусім слід подати податківцям повідомлення про неможливість вивезення первинних документів (довільної форми). А якщо після цього платникові стало відомо про знищення цих документів — повідомлення про втрату первинних документів із зазначенням обставин такої втрати.

І якщо контролери не відмовлять в застосуванні норм п.п. 69.28, то подані повідомлення будуть підставою для збереження, зокрема, в податковоприбутковому обліку: доходів, витрат (у тому числі витрат на придбання цінних паперів / корпоративних прав), перехідних податкових збитків (у тому числі перехідних ціннопаперових податкових збитків).

Детальніше див. у статтях «Не вберегли первинку: особливості у воєнний стан» // «Податки & бухоблік», 2022, № 82, «Первинка знищена війною — що робити?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 50 і «Окупована чи втрачена первинка: як підтвердити звітність?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 25.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі