Теми статей
Обрати теми

Закриваємо ІІІ квартал у ФОП

Клец Віталіна, податковий експерт
Сьогодні розберемося, в які строки ФОП треба подати звіти та сплатити податки за ІІІ квартал? А також як підбити підсумки в обліку доходів і витрат та в товарному обліку.

Єдиноподатники груп 1 та 2

Таким платникам єдиного податку (ЄП) — найлегше.

1. Декларація платника ЄП. У загальному випадку її подають раз на рік. Тому за три квартали таким ФОП звітувати не потрібно. Але це знову ж таки в загальному випадку.

Щодо винятків, то їх три:

Декларацію за три квартали подають (не пізніше 09.11.2022) єдиноподатники групи 1 та 2, які…

з 01.10.2022 або в ІІІ кварталі перейшли у групу 3 ЄП (у т.ч. спецЄП)

з 01.10.2022 перейшли на загальну систему (подається з додатком 1 щодо ЄСВ)

у ІІІ кварталі зареєстрували припинення (подається з додатком 1 щодо ЄСВ)

Єдиноподатники груп 1 та 2, яким слід подавати декларацію платника ЄП за три квартали

А якщо ФОП подав заяву на призначення пенсії? У такому разі чітких строків немає. Тобто декларацію (з типом «Звітна» як «Довідкова») можна подати протягом року (в якому ФОП отримав право на пенсію). Але зазвичай це роблять одночасно із поданням заяви на призначення пенсії. Більше деталей з цього приводу знайдете у статті «ФОП стає пенсіонером: як правильно зараз «попрощатися» з ЄСВ?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 55.

2. Сплата ЄП. А чи обов’язково вже платити ЄП? Ні! За цими ФОП у ПКУ закріплено право не сплачувати ЄП починаючи зі сплати за квітень 2022 (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ). Ця норма діє і понині. Тобто і за місяці ІІІ кварталу ЄП такі ФОП мали/мають право не платити. Навіть якщо ФОП вів діяльність та отримував дохід.

Щоправда, місцеві податківці зараз дуже наполегливо «просять» ЄП все ж таки платити — якщо ФОП здійснює діяльність. Але знову ж таки в п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ немає вимоги, що можливість не сплачувати ЄП залежить від того, здійснює єдиноподатник груп 1, 2 підприємницьку діяльність чи ні. Та й у самої ДПСУ в категорії 107.01.05 ЗІР є цілком коректне роз’яснення з цього приводу.

І не лякайтеся, якщо в Електронному кабінеті у вас «висить» борг з ЄП. Це автоматичні нарахування, і податківці їх рано чи пізно все одно підкоригуть. А скидати ФОП зі спрощенки за борги вони не повинні, принаймні до тих пір, поки ФОП не відзвітує за 2022 рік. Бо якщо є право не платити ЄП, то не може бути і податкового боргу.

Головне, коли подаватимете декларацію платника ЄП за 2022 рік (а це буде в 2023 році), не забудьте поставити прочерки (чи залишити пустими) в ячейках про суми авансових внесків з ЄП за ІІ — IV квартали. Тоді ніяких ЄП-боргів не буде

До речі, до цієї теми ми звертались вже не один раз. Деталі у статтях: «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69, «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45.

А якщо продовжувати сплачувати ЄП, то в який строк? Строк сплати стандартний — щомісяця не пізніше 20-го числа поточного місяця (п. 295.1 ПКУ). Особливий строк сплати був лише для сплати за березень 2022 — не пізніше 31.07.2022 (про що детальніше у статті «Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71).

Ставка — та, що й у січні. Зверніть увагу, що

зміна розміру мінзаплати з жовтня (зросла до 6700 грн) на розмір ЄП для групи 2 не вплинула, бо відштовхуємося від розміру на 01.01.2022 (п.п. 293.1 ПКУ)

У разі сплати ЄП у декларації платника ЄП (яку в загальному випадку подаватимете аж у 2023 році) треба буде заповнити дані про авансові внески з ЄП.

А якщо ЄП зараз платити (від гріха подалі), а в кінці року в декларації поставити прочерки в ячейках про суми авансових внесків з ЄП за ІІ — IV квартали? Чи стане у такому разі сплачений ЄП переплатою? Ситуація досить специфічна. Не виключаємо повністю і фіскальний підхід — що ніякої переплати не буде. Про що детальніше у статті «ФОП сплатив ЄП, ЄСВ заздалегідь або помилково: чи можна їх повернути?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51.

3. Сплата ЄСВ «за себе». Будь-який ФОП за ІІІ квартал може не платити ЄСВ «за себе». Бо, нагадаємо, таке право отримали всі ФОП щодо місяців починаючи з березня 2022 року протягом усього часу до припинення / скасування воєнного стану в Україні + протягом 12 місяців після припинення / скасування воєнного стану (п. 919 розд. VIII Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2020 № 2464-VI.

При цьому

якщо ФОП скористався цією можливістю і ЄСВ «за себе» не сплачував, то в додатку 1 щодо ЄСВ декларації платника ЄП рядки відповідних місяців заповнювати не слід!

«Темний бік» такої несплати — місяці, за які не сплачено ЄСВ «за себе», не зараховуються до стажу: ані для пенсії, ані для соцвиплат з ФСС. Законопроєкт від 03.06.2022 № 7433, яким пропонується включити «воєнні» місяці до пенсійного стажу ФОП без ЄСВ-оплати, досі не дістався «фінішу». Наразі він готується на друге читання.

Ну а якщо у ФОП є бажання продовжувати сплачувати ЄСВ «за себе» — будь-ласка (за умови якщо у нього немає звільнення з тієї причини, що за нього ЄСВ сплачує роботодавець за місцем основної роботи). Мінімальний розмір платежу за кожен місяць ІII кварталу — 1430 грн. Строк сплати за IІI квартал — не пізніше 19.10.2022. Щодо запізнілої сплати деталі знайдете у статті «Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64.

У разі сплати ЄСВ у додатку 1 щодо ЄСВ до декларації платника ЄП слід буде заповнити рядки тих місяців, за які ФОП сплатив ЄСВ «за себе».

Єдиноподатники «класичної» групи 3 (3 або 5 %)

1. Декларація платника ЄП, сплата ЄП. Такі ФОП звітують та сплачують ЄП щокварталу. Можливості взагалі не виконувати ці обов’язки для них у ПКУ не передбачено (є нюанс для мобілізованих ФОП, втім ми його розглянемо в окремому матеріалі). Можна лише дещо відсунути строки подання звітності та сплати, якщо у встановленому порядку підтвердити неможливість виконання таких обов’язків у строк (детальніше про що можете дізнатися зі статей: «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді», 2022, № 73).

Втім якщо «неможливість» у встановленому порядку не підтверджено, декларацію за три квартал и слід подати не пізніше 09.11.2022. Сплатити ЄП за нею не пізніше 21.11.2022.

До речі, так звітують усі єдиноподатники «класичної» групи 3. Тобто навіть ті, які: 1) зареєструвалися в ІІІ кварталі; 2) зареєстрували припинення підприємницької діяльності в ІІІ кварталі; 3) перейшли у групу 3 із загальної системи з 01.07.2022; 4) перейшли на загальну систему чи в іншу групу спрощенки з 01.10.2022; 5) перейшли на спецЄП усередині ІІІ кварталу.

Додаток 1 щодо ЄСВ до декларації платника ЄП у загальному випадку у квартальних деклараціях (у тому числі за три квартали) не заповнюємо/не подаємо

Як виняток, додаток 1 у декларації за три квартали мають заповнити лише ті ФОП, які зареєстрували припинення підприємницької діяльності в ІІІ кварталі або перейшли на загальну систему з 01.10.2022.

Зараз актуальним є таке запитання. Якщо ФОП «класичної» групи 3 перейшов на спецЄП з 01.04.2022 чи всередині ІІ кварталу та подав «класичну» декларацію платника ЄП за підсумками ІІ кварталу, то чи слід йому подавати «класичну» декларацію платника ЄП і за підсумками трьох кварталів?

Мотив зрозумілий. Вони ж бо («класичні» декларації платника ЄП) складаються наростаючим підсумком з початку року. Але відповідь тут однозначна подавати «класичну» декларацію платника ЄП і за підсумками трьох кварталів у такому разі не потрібно! Бо ФОП жодного дня ІІІ кварталу не був платником «класичної» групи 3. Тож цей період він має «закривати» лише місячними деклараціями платника спецЄП.

2. Сплата ЄСВ «за себе». ЄСВ «за себе» за ІІІ квартал можна не сплачувати. Навіть якщо був дохід. А можна і сплачувати. Тут все точнісінько так, як у групи 1 чи 2 ЄП (див. вище).

Платники спецЄП

1. Декларація платника ЄП, сплата ЄП. Такі ФОП звітують щомісяця. Декларацію платника спецЄП складають за кожен місяць окремо, а не наростаючим підсумком. Сплата спецЄП відповідно теж відбувається щомісяця.

Строки звітування та сплати спецЄП за місяці ІІІ кварталу наведені в таблиці нижче.

Строки подання декларації платника спецЄП / сплати спецЄП за місяці ІІІ кварталу

Місяць

Строк подання декларації

Строк сплати за декларацією

Липень

22.08.2022

30.08.2022

Серпень

20.09.2022

30.09.2022

Вересень

20.10.2022

31.10.2022

Майте на увазі, попри воєнний стан та карантин порушення цих строків вже призводить до застосування штрафних санкцій. Бо «карантинний» штрафний мораторій захисту платникам вже не дає. Воєнний стан теж не дає (про що детальніше у статті «Чи застосовується під час воєнного стану «карантинне» звільнення від штрафів: позиція ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 53). Єдине, якщо ФОП втратив можливість виконувати ці податкові обов’язки, то ці строки можна зсунути. Але за умови, що ФОП у встановленому порядку підтвердить «неможливість» (детальніше про що читайте у статтях: «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Неможливість виконання податкових зобов’язань: запитання-відповіді», 2022, № 73).

А якщо ФОП став платником спецЄП не з початку місяця? У цьому разі перший раз декларацію платника спецЄП подаємо/спецЄП сплачуємо за той місяць, в якому ФОП став платником спецЄП. При цьому до такої декларації включаємо дохід, отриманий з дня переходу на спецЄП. Нагадаємо, це є наступний робочий день за днем подання заяви про перехід на спецЄП.

Наприклад, якщо ФОП групи 1, 2 чи «класичної» групи 3 перейшов на спецЄП з 15.08.2022, то:

— першу декларацію платника спецЄП він повинен подати за серпень. І в цю декларацію буде включено дохід, отриманий починаючи з 15.08.2022;

а останню декларацію платника ЄП групи 1, 2 чи «класичної» групи 3 — за три квартали (не пізніше 09.11.2022). У таку декларацію потраплять доходи, отримані по 14.08.2022 включно.

Що стосується додатка 2 щодо ЄСВ до декларації платника спецЄП, то його у загальному випадку заповнювати посеред року не треба

Подавати його потрібно буде із декларацією за грудень. Це тільки якщо ФОП знімається з держреєстрації або повертається зі спецЄП на загальну систему, тоді додаток 2 щодо ЄСВ до останньої декларації платника спецЄП таки слід подати.

2. Сплата ЄСВ «за себе». ЄСВ «за себе» за ІІІ квартал можна не сплачувати. Навіть якщо був дохід. А можна і сплачувати. Тут все точнісінько так, як у групи 1 чи 2 ЄП (див. вище).

ФОП-загальносистемники

1. Декларації про майновий стан і доходи. ПДФО-аванс. Такі ФОП

у загальному випадку подають декларацію про майновий стан і доходи лише раз на рік. За три квартали її ніхто не подає

Навіть якщо ФОП тільки-но зареєструвався або перейшов на спрощенку чи зі спрощенки, декларацію він все одно подає за рік. До речі, у дещо змінений строк, про що детальніше у статті «Декларація ФОП-загальносистемника: що змінили?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71.

Єдиний виняток — це випадок із реєстрацією припинення підприємницької діяльності. Такий «припинений» ФОП повинен подати останню декларацію (з додатком ЄСВ 1) протягом 20 календарних днів після закінчення того місяця, в якому зареєстровано припинення підприємницької діяльності.

Наприклад, ФОП знявся з держреєстрації 28.09.2022, тоді останню декларацію він повинен подати не пізніше 20.10.2022.

Що стосується сплати ПДФО та ВЗ. Їх сплачуємо у загальному порядку. Але ж нагадаємо, що протягом року сплачувати потрібно лише ПДФО-аванси. Розмір — 18 % від чистого доходу за відповідний квартал.

Тобто за ІІІ квартал сплачуємо лише ПДФО-аванс — не пізніше 19.10.2022. Щоправда, за його несвоєчасну сплату ніякого штрафу немає (так було й до війни), і податківці з цим не сперечаються. Головне — сплатити ПДФО та ВЗ за підсумками року.

2. Сплата ЄСВ «за себе». ЄСВ «за себе» за ІІІ квартал можна не сплачувати. Навіть якщо був дохід. А можна і сплачувати. Тут все точнісінько так, як в групи 1 чи 2 ЄП (див. вище).

Інші податки за ІІІ квартал

Зараз вже немає ніяких автоматичних перенесень строків подання звітів чи сплати податків. Тому працюють звичайні правила.

ПДВ. ПДВ-декларацію подаємо щомісяця (квартальних платників вже давно не існує). Сам ПДВ сплачуємо протягом 10 календарних днів після граничного строку подання ПДВ-декларації. Тобто за місяці ІІІ кварталу строки звітування та сплати ПДВ такі самі, як і в таблиці (див. вище).

Ті ж самі строки працюють і для всіх інших податків з місячним періодом звітування (наприклад, рентна плата за користування радіочастотним ресурсом).

Екоподаток. За IІI квартал звітуємо не пізніше 09.11.2022, сплачуємо податок не пізніше 21.11.2022. Декларацію подаємо ще за старою формою. За оновленою лише за ІV кварталу 2022 року (про що детальніше у статті «Оновлено форму екодекларації» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61).

Нагадаємо, що екоподаток можна не платити, зокрема, за стаціонарні джерела забруднення, розташовані у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Щоправда, перелік таких територій ще й досі не з’явився.

Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Цей звіт подають ФОП, які протягом ІІІ кварталу виплачували доходи працівникам, фізособам-підрядникам чи іншим ФОП або мають інші показники, які слід відобразити у звіті за ІІІ квартал.

Подати його слід не пізніше 09.11.2022. А от строк сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ не прив’язаний до подання цього звіту.

Багато розмов ходить про перехід на щомісячне звітування. Але поки що це лише на стадії законопроєкту.

Рентна плата. Податкову декларацію з рентної плати (плати за користування надрами, плати за спецводокористування, плати за спеціальне використання лісових ресурсів) подаємо не пізніше 09.11.2022, сплачуємо рентну плату — не пізніше 21.11.2022.

Турзбір та паркувальний збір. Декларації подаємо не пізніше 09.11.2022, податки сплачуємо не пізніше 21.11.2022.

Є лише нюанс із турзбором. Якщо місцева рада встановила щомісячну авансову сплату турзбору, то його варто сплачувати до 30-го числа (включно) кожного місяця. Виходить, за липень — не пізніше 29.07.2022, за серпень — не пізніше 30.08.2022, за вересень — не пізніше 30.09.2022.

Плата за землю та податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Декларацію з нерухом-податку ФОП ніколи не подає, а декларацію по землі подає, тільки якщо земля (власна чи орендована) оформлена на нього як на ФОП, а не як на фізособу (див., зокрема, статтю «Оскаржуємо ППР з нарахованою платою за землю» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61). Таке трапляється нечасто. А як і трапляється, то декларація зазвичай подається раз на рік на початку року.

Щодо воєнних пільг деталі знайдете у статті «Плата за землю і податок на нерухомість у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Якщо ФОП не веде діяльність

Тут може статі у нагоді норма про те, що податкову звітність можна взагалі не подавати, якщо у звітному періоді відсутні одночасно: (1) об’єкт оподаткування та (2) жодні показники, які потрібно задекларувати (п. 49.2 ПКУ). Але не будь-коли. Винятки встановлено для платників, які: реалізують пальне або спирт етиловий; мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню.

Є тут низка й інших нюансів, про які зможете дізнатися зі статті «Призупинили діяльність на час війни: чи подавати звітність?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 29.

Облік доходів та витрат: підсумки за ІІІ квартал?

Єдиноподатники. Вони ведуть облік доходів (доходів і витрат) у регістрах довільної форми. Навіть платники ПДВ (бо Мінфін досі не розробив для них спеціальну Типову форму обліку доходів і витрат).

Як вони там відображають доходи (доходи і витрати)? Правильно, помісячно. Така вимога встановлена п. 296.1 ПКУ. Тому навіть якщо ви записуєте дохід щоденно, раз на місяць треба підбити підсумок.

А чи потрібні підсумки за квартал? Для групи 3 такі підсумки бажані, бо такі ФОП щокварталу заповнюють декларацію єдиноподатника і відображають у ній доходи.

А от для групи 1 та 2 квартальні підсумки не потрібні, бо декларацію вони подають раз на рік. Але! Навіть їм бажано підбивати наростаючі підсумки за І квартал, півріччя, 9 місяців і рік. Навіщо? Щоб не пропустити той момент, коли дохід перевищить ліміт.

А от платникам спецЄП квартальні підсумки зовсім не потрібні. Їхній дохід ніхто не обмежує, і декларацію вони складають щомісячно без наростаючого підсумку. Втім і тут контроль доходів з початку року не завадить (вам буде цікавою стаття «Рахуємо граничний ЄП-дохід після повернення зі спец-ЄП» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59).

Загальносистемники. Вони ведуть «щоденний» облік доходів та витрат у Типовій формі. Чи потрібно підбивати місячні та квартальні підсумки? Краще підбивати, бо місячні підсумки доходу знадобляться для розрахунку ЄСВ, а квартальні — для розрахунку ПДФО-авансів.

Облік товарних запасів: підсумки за ІІІ квартал?

Цей облік, нагадаємо, зобов’язані вести лише загальносистемники, єдиноподатники, зареєстровані платниками ПДВ, та єдиноподатники, які торгують побутовою технікою, ліками, медвиробами чи ювеліркою.

Ведуть його у Формі ведення обліку товарних запасів, яка затверджена наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Так от, чи треба там підбивати підсумок за ІІІ квартал? Ні, не треба. Там взагалі ніякі підсумки підбивати не треба! Ця Форма — просто реєстр записів про первинні документи на оприбуткування і вибуття товарних запасів.

Ба більше, у ній ви ніколи не побачите баланс отриманих та проданих товарних запасів, бо вибуття товарних запасів через РРО/ПРРО у Формі не відображається.

Висновки

  • Єдиноподаткники груп 1 та 2 не зобов’язані звітувати за ІІІ квартал. Можна навіть не сплачувати ЄП та ЄСВ «за себе».
  • Хоча податківці зараз наполягають на сплаті ЄП тими ФОП груп 1 та 2, хто здійснює діяльність, таких вимог, насправді, у ПКУ немає.
  • Єдиноподаткники «класичної» групи 3 (3 або 5 %) зобов’язані подати декларацію за три квартали не пізніше 09.11.2022. ЄП за нею треба сплатити не пізніше 21.11.2022. ЄСВ «за себе» можна не сплачувати.
  • Єдиноподаткники на спецЄП звітують щомісячно. За місяці ІІІ кварталу треба було подати декларацію не пізніше 22.08.2022, 20.09.2022, 20.10.2022, а сплатити ЄП не пізніше 30.08.2022, 30.09.2022 та 31.10.2022. ЄСВ «за себе» можна не сплачувати.
  • Загальносистемники не звітують за ІІІ квартал. Їм треба лише сплатити ПДФО-аванс не пізніше 19.10.2022 (і то за його затримку штрафів немає). ВЗ протягом року не платимо. ЄСВ «за себе» можна не сплачувати.
  • В обліку доходів (та витрат) квартальні підсумки краще підраховувати. А от в товарному обліку такі підсумки ні до чого.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі