Теми статей
Обрати теми

ФОП-2022: усі перипетії року

Децюра Сергій, податковий експерт
2022 рік чимало змін приніс і для фізосіб-підприємців. Це і звільнення від сплати ЄП для певних категорій ФОП, і звільнення від ЄСВ за себе. Нагадаємо про те, що пережили ФОП у 2022 році.

Звільнення від сплати податків

Основи. З початком війни з рашистами працювати всім стало тяжко. Тому законодавці, щоб допомогти ФОП лишитися на плаву, вирішили надати їм чимало послаблень. При цьому для різних категорій ФОП такі послаблення були різними. Тому далі поговоримо окремо про кожну категорію ФОП і як фіскали реагували на ці послаблення.

ЄП груп 1 та 2. Законодавці ще на початку березня встановили, що ФОП —платники ЄП груп 1 та 2 мають право НЕ сплачувати ЄП з 01.04.2022 (тобто можна не сплачувати ЄП ФОП груп 1 та 2 починаючи зі сплати за квітень) і до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України (п. 9.1 підрозд. 8 розд. XX ПКУ).

Оскільки ВС наразі триває, як мінімум, до лютого 2023, то

ФОП — платники ЄП груп 1 та 2 можуть не платити ЄП у 2022 році за звітні періоди починаючи з квітня

Таке послаблення — це не відстрочка сплати ЄП, а саме звільнення. А от чи користуватися таким звільненням, на наш погляд, має вирішити сам ФОП. Тобто якщо якийсь ФОП груп 1 та 2 забажає платити ЄП за звільнені місяці, то він це може зробити. І тут немає ніякої залежності від того, чи веде ФОП діяльність/отримує дохід, чи має він можливість виконувати податкові обов’язки. Все залежить лише від його бажання.

Водночас фіскали з цього приводу мали свою думку. Вони почали наполягати, що ФОП — платники ЄП груп 1 та 2 мають право не сплачувати ЄП тільки у разі нездійснення підприємницької діяльності (див. «ФОП на ЄП груп 1 та 2: що зі сплатою ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69).

Ми з таким підходом не погоджувалися. Це звільнення дається ФОП — платникам ЄП груп 1 та 2 безумовно. Аргументи шукайте у статті «Воєнна можливість несплати ЄП та ЄСВ для ФОП: ситуація на зараз» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84).

Добре, що згодом фіскали погодилися із нашим підходом і більше не наполягають на сплаті ФОП — платниками ЄП груп 1 та 2, якщо ті працюють під час ВС (див. «Сплата ЄП ФОП груп 1 та 2: «за законами воєнного стану» // «Податки & бухоблік», 2022, № 87).

Ті ФОП — платники ЄП груп 1 та 2, які вирішили не платити ЄП, не повинні заповнювати у декларації платника ЄП суму нарахованого авансового внеску за період, в якому ЄП не сплачувався.

ФОП на ЄП груп 3 та 4 та ФОП-загальносистемник. Ці ФОП, на відміну від ФОП — платників ЄП груп 1 та 2, такого звільнення не отримали. Тобто якщо ФОП на ЄП групи 3 (в тому числі і ті, хто обрав спецЄП), а також ФОП-загальносистемники отримали дохід від здійснення діяльності за воєнні періоди, то з такого доходу слід сплатити ЄП за вибраною ставкою чи ПДФО і ВЗ.

У ФОП на сільгоспЄП зовсім інше становище. Вони платять ЄП від площі сільгоспугідь. Тому їм навіть без доходу потрібно платити сільгоспЄП («Аграрій в окупації: звільнення і економія» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

Інша справа, якщо ФОП-спрощенець (будь-якої групи) чи ФОП-загальносистемник мобілізований. Тоді він на весь період військової служби звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ЄП та ПДФО і ВЗ (п. 25 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Той факт, має він працівників чи ні, ролі не відіграє.

Але для того, щоб таке звільнення працювало, потрібно протягом 10 днів після демобілізації (або якщо так сталося — 10 днів після закінчення лікування (реабілітації)) подати до податкового органу заяву в довільній формі та копію військового квитка або іншого документа, виданого відповідним органом, із зазначенням даних про призов на військову службу.

Податківці тут вважають по-іншому. Вони надають мобілізованим ФОП відстрочку за нормами п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (про це див. нижче), як будь-кому, хто не має можливості своєчасно звітувати чи сплачувати податки під час війни і підтвердить це у встановленому порядку, а не просто поданням заяви у довільній формі. Детальніше про це у статті «Чи повинен мобілізований ФОП сплачувати єдиний податок?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79).

ЄСВ за себе

Для ФОП є й інші послаблення. При цьому стосуються вони всіх без винятку ФОП, тобто як спрощенців всіх груп, так і ФОП-загальносистемників. Їм надано звільнення від сплати ЄСВ за себе.

А саме згідно з п. 919 розд. VIII Закону № 2464* всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе з 01.03.2022 (тобто починаючи зі сплати за березень) і протягом усього часу до припинення/скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після припинення/скасування воєнного стану.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Вищезгадане послаблення — це теж не відстрочка від сплатити ЄСВ за себе, а саме звільнення від сплати. Тобто

будь-який ФОП-спрощенець, а також ФОП-загальносистемник може скористатися цим звільненням і взагалі не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе за вказані періоди

І тут немає ніякої залежності від того, чи веде ФОП діяльність/отримує дохід, чи має він можливість виконувати податкові зобов’язання. Усе залежить лише від його бажання (більше деталей у статті «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

Негатив такого звільнення в тому, що коли ФОП не сплачує ЄСВ «за себе», то ці періоди не зараховуються ані до пенсійного, ані до лікарняного страхового стажу. Тож, наприклад, якщо ФОП, який не сплачує ЄСВ, вирішить отримати лікарняні, то може стикнутися з проблемами (детальніше — у статті «Як отримати гроші, якщо ФОП захворів чи народжує під час війни…» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51).

Законодавці планували виправити це упущення, але це їм не вдалося. Тому тим ФОП, які не бажають втрачати страховий стаж, потрібно просто сплачувати ЄСВ за себе добровільно. Про те, як це зробити із запізненням, читайте у статті «Чи може ФОП сплатити ЄСВ «за себе» трішки пізніше?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 64).

Тим, для кого стаж ролі не відіграє, можна за звільнений період сміливо не платити ЄСВ за себе (за воєнні періоди, починаючи з березня 2022 року + 12 місяців після ВС).

Строк звітування і сплати

З вищенаведеного випливає, що у 2022 році ФОП мають все-таки сплачувати податки і подавати декларації. Так, наприклад:

— ФОП груп 1 та 2 мали сплатити авансові внески за січень-березень 2022 (адже звільнення від сплати вони отримали тільки з 01.04.2022);

— ФОП групи 3 та ФОП-загальносистемники мали платити податки і звітувати навіть за воєнні періоди, якщо отримували дохід;

— ФОП групи 4 (сільгоспЄП) взагалі мають сплачувати податок незалежно від того, здійснюють вони свою діяльність чи ні. Вони його обраховують виходячи із наявних сільгоспугідь (про це детальніше читайте у статті «Аграрій в окупації: звільнення і економія» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

Так от, ті ФОП, які мали платити і звітувати після вторгнення рашистів у 2022 році, робити це могли в специфічні строки виходячи із їх змоги виконати податковий обов’язок (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Наприклад, якщо у ФОП:

1) не було змоги починаючи з 24.02.2022 і протягом усього ВС виконати податковий обов’язок (сплатити податок чи подати звітність), то вони без штрафів можуть виконати його протягом шести місяців після скасування ВС.

Щоб підтвердити неможливість виконати податковий обов’язок під час ВС, слід подати у податкову відповідне повідомлення

Про те, як це зробити, читайте детальніше у статтях «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67, «Підтвердження неможливості — з’явився Порядок від Мінфіну!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65);

2) від початку введення ВС не було змоги виконати податковий обов’язок, а потім така змога з’явилася, то виконати такий обов’язок (сплатити податок чи подати звітність) без штрафів можна протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей;

3) була можливість виконати податковий обов’язок за лютий — травень 2022 з початку введення ВС, тобто з 24.02.2022, але ФОП їх у той час не виконав, то в такому разі для нього було встановлено спеціальний граничний строк:

— подання звітності за 1 квартал 2022 — до 20.07.2022;

— сплати податку за лютий — травень та І квартал 2022— не пізніше 31.07.2022.

Детально про це все читайте у «Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було» // «Податки & бухоблік», 2022, № 71 та «ФОП і воєнний стан: звітуємо, сплачуємо, працюємо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54).

Водночас ВР прийняла Закон від 13.12.2022 № 2836, яким буде підкориговано п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ і трішки оновлено строки сплати і звітування за воєнні періоди тими суб’єктами, які мали змогу виконати податкові обовязки у ВС. А саме для них:

— гранична дата сплати стала 1 серпня 2022, а не 31 липня, як було спочатку;

— граничною датою подання звітності стало 20 липня 2022, а не 19 липня, як було спочатку.

ЄСВ «за працівників»

Щодо ЄСВ, які сплачує ФОП з виплат своїм працівникам/виконавцям/підрядникам, то жодного звільнення від таких виплат ФОП не має. Але тут слід ураховувати такі особливості:

— якщо самого ФОП-роботодавця мобілізовано, але він уповноважив іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, тобто і в часи мобілізації продовжує функціонувати і виплачувати зарплату (та або інші доходи) фізособам, то ЄСВ на доходи таким фізособам нараховує уповноважена особа. Але обов’язок сплати ЄСВ залишається за самим ФОП. За такими виплатами йому фактично надається розстрочка (без штрафів і пені) на весь період військової служби у зв’язку з мобілізацією та на 180 календарних днів починаючи з дати демобілізації. Про те, як отримати таку розстрочку, читайте у «ФОП і воєнний стан: звітуємо, сплачуємо, працюємо» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54;

— для платників ЄП груп 2 та 3 передбачено можливість не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Втім податківці тут висувають свої вимоги. Про це детальніше читайте у статті «ЄСВ за мобілізованих: податкова передумала» // «Податки & бухоблік», 2022, № 77.

ФОП з окупації

Як у мирний час, так і у воєнний, якщо юрособа чи інший ФОП виплачують дохід на користь ФОП, які зареєстровані на тимчасово окупованій території, то виникає запитання, чи слід з них обов’язково утримувати ПДФО та ВЗ (п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

На наш погляд, якщо ФОП родом із території, яка була окупована рашистами з 24.04.2022, то вищенаведена вимога на них не поширюється, оскільки такі території поки що не потрапили до переліку територій, на які поширюються ці правила. Детально про це читайте в статті «Виплата ФОПам зі сходу та півдня України: що з утриманням ПДФО та ВЗ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 36, «Виплати ФОП з окупованих територій: куди понесло податківців?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 83.

А взагалі, щоб не було проблем, просто перереєструйте своє місцезнаходження на підконтрольну Україні територію і працюйте спокійно.

Імпортний ПДВ

З 01.04.2022 юрособи та ФОП — платники ЄП, крім платників ЄП групи 3 зі ставкою 3 % (тобто платників ПДВ), були звільнені від сплати ввізного ПДВ при імпорті товарів. Таке звільнення їм надавав п.п. 69.23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Спочатку планувалося, що таке звільнення було надане до кінця ВС. Але, на жаль, згодом законодавці передумали. І тому з 01.07.2022 з подання Закону України від 21.06.2022 № 2325-IX звільнення від сплати імпортного ПДВ було скасоване.

Детальніше про це див. «Ввізні пільги скасовано: автівки фізосіб, єдиноподатники та мито для усіх» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Отже, з 01.07.2022 при імпорті товарів будь-які ФОП — платники ЄП, крім платників спецЄП, платять імпортний ПДВ на загальних підставах.

Що стосується платників спецЄП, то для них реєстрація особи платником ПДВ призупиняється. Тому з моменту переходу на спецЄП у ФОП не виникає ПДВ-прав та обов’язків, установлених розд. V і підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, зокрема, щодо нарахування ПЗ і формування ПК. Зважаючи на це, ФОП — платники спецЄП звільняються від обов’язку нараховувати і сплачувати ПДВ, у тому числі за операціями з імпорту послуг. Деталі у «Імпорт послуг у спецЄПшників: чи платити ПДВ?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі