Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» експрес-відповіді для ППЄПів-новачків

Віталіна Мірошниченко - податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Ви вже стали ФОП на спрощенці чи тільки маєте намір «вскочити» на ЄП? Тоді ці відповіді для вас, оскільки адресовано їх тим, хто знаходиться «на старті» спрощенки.
ФОП на ЄП, ЄСВ, ВЗ, РРО, дохід, працівники

Запитання ППЄПів

Відповіді

Чи може ФОП-новачок відразу стати ППЄПом?

Може (але з нюансом, про який далі). Для цього потрібно:

подати держреєстратору разом з формою 10 (заява про реєстрацію ФОП) заяву про обрання спрощенки;

чи подати цю заяву (про обрання спрощенки) до податкової (хто хоче до групи 1 чи 2 — до кінця місяця, в якому зареєструвався як ФОП, а для тих, хто бажає поповнити групу 3 без ПДВ — протягом 10 днів після держреєстрації).

При цьому ФОП стане ППЄПом:

групи 3 (без ПДВ) — з моменту держреєстрації;

групи 1 і 2 — з 1-го числа найближчого місяця ( п.п. 298.1.2 ПКУ). Відповідно тим, хто «вскочив» до групи 1 або 2, доведеться декларувати (ПДФО, ВЗ, ЄСВ) «відрізок часу» з моменту реєстрації та до кінця місяця як періоду перебування на загальній системі (раніше податківці цього не вимагали, а сьогодні вимагають). Довідатися про свій статус ППЄПа ви можете за посиланням http://sfs.gov.ua/rpep або подавши запит до податкової на отримання витягу з Реєстру ЄП. Як тільки все підтвердиться, не забудьте знову відвідати податківців і віддати їм Книгу ОД(В) для реєстрації

Види діяльності ППЄПа

Які види діяльності заборонені ППЄПу?

Заборонені види діяльності вказані в  п. 291.5 ПКУ. Додатково є обмеження за видами діяльності для груп 1 і 2 ( п. 291.4 ПКУ). Так, ППЄПи групи 1 торгувати можуть тільки на ринку, а побутові послуги надавати тільки населенню (в жодному разі не ФОП або ЮО).

У групі 2 торгувати можна де завгодно, зате заборонено виготовляти або продавати ювелірні вироби. Крім того, не можна надавати послуги загальносистемникам (ФОП або ЮО). Послуги (у тому числі оренду) можна надавати тільки населенню, ППЄПам і ЮРЄПам.

Важливо! Усі види діяльності, які ви провадите, обов’язково мають бути унесені до Реєстру ЄП (тобто зазначені в заяві про обрання спрощенки). Якщо чогось немає, знову подайте заяву та додайте потрібний вид діяльності. Інакше, отримавши дохід від «нестатутної» діяльності, можна втратити спрощенку, навіть незважаючи на те, що така діяльність вам як ППЄПу не заборонена ( ч. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ)

Нарешті такий момент. Настає чергова податкова реформа, яка пройдеться у тому числі і по спрощенці1. У зв’язку з цим існує велика імовірність, що перелік заборонених видів діяльності буде розширений (стежте за публікаціями)

ППЄП групи 1 використовує запчастини під час ремонту автомобілів. Чи дозволено це — чи не є це продажем запчастин?

Так, дозволено. Заміна запчастин — це послуга з техобслуговування або ремонту автомобіля (для групи 1 дозволена — за умови, що надається населенню), а не роздрібний продаж (поза ринком для групи 1 заборонена).

Податківці в розділі 107.12 ЗІР в аналогічній ситуації погоджуються, що заміна оливи при техобслуговуванні не належить до роздрібної торгівлі, це — послуга. Крім того, у пп. 3.14 і 3.16 Положення № 1022 прямо зазначено, що заміна запчастин (у тому числі кузова та рами) — це ремонт

Чи можна у групі 2 займатися оптовою торгівлею?

Так, можна, обмежень на це ПКУ не містить. Однак пам’ятайте: вид діяльності «оптова торгівля» (розділ 46 КВЕД) обов’язково має бути вказаний у вас у Реєстрі ЄП.

Довідково: опт — це не обов’язково великі обсяги продажу, а постачання товару ФОП або ЮО. Тому продаж товару громадянам (у будь-яких кількостях) — це завжди роздріб

Чи можна ППЄПу займатися ЗЕД?

Поки можна в групах 2 і 3. Але не виключено, що в перспективі її можуть заборонити (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4 1?pf3511=56874)3

Дохід ППЄПа

Для ППЄПів групи 2 межа річного доходу — 1,5 млн грн. Чи означає це, що ППЄП, який розпочав діяльність з середини року, має право тільки на половину цього доходу?

Ні. Щоб залишатися у групі 2, вам важливо не набрати більше 1,5 млн грн. до кінця року, незалежно від того, коли ви почали діяльність.

Важливо! Якщо ваш дохід у 2015 році «перевалить» за 1 млн грн., ви втрачаєте «РРО-імунітет» з 01.01.2016 р.4

Я отримую дохід в інвалюті. Як його записати до Книги ОД(В)?

На нашу думку, правильніше записати його до Книги ОД(В) на дату надходження валюти на розподільчий рахунок (за курсом НБУ на цю дату).

Однак тим, хто не хоче дискутувати з податківцями, можна порадити діяти так, як рекомендують податківці:

частину інвалюти, яка підлягає обов’язковому продажу, відображати у Книзі в день отримання гривень від її продажу (сума — отримані гривні);

решту (непродану валюту) записувати до Книги в день надходження валюти на валютний рахунок ППЄПа за курсом НБУ на цей день. Нюанси знайдете в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 33

У IV кварталі 2015 року я перейшов із ЗС на ЄП і отримав плату за товар, відвантажений ще навесні. Чи є це моїм доходом?

Так, є, оскільки ви не відображали дохід при відвантаженні товару на ЗС (ФОП на ЗС відображають дохід у момент отримання грошей). Отже, п.п. 6 п. 292.11 ПКУ не працює, і у ППЄПа виникає дохід

Я отримав поворотну фіндопомогу: чи записувати її до доходу?

Поворотна фіндопомога не включається до доходу, якщо ви встигнете повернути її протягом 12 календарних місяців з дня отримання ( п.п. 3 п. 292.11 ПКУ). Детальніше див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 1

Як відображати дохід у Книзі ОД(В): з ПДВ чи без?

ППЄПи групи 1, 2 і 3 (без ПДВ) записують до Книги ОД дохід з ПДВ (окремо ПДВ не виділяють).

А ось ППЄПи — платники ПДВ (група 3) записують доходи та витрати до Книги ОДВ без ПДВ5

ППЄП-комісіонер уключає до доходу тільки свою винагороду, чи правильно це?

Так, цілком правильно.

У  п. 292.4 ПКУ вже прямо зазначено, що доходом єдиноподатника-комісіонера є його винагорода. Таке саме стосується і ППЄПів- турагентів (див. «Бухгалтер 911», 2015, № 42)

Я як ППЄП надаю в оренду нерухомість. Орендар компенсує мені комунальні платежі. Чи потрібно їх уключати до доходу?

За логікою ці суми не повинні включатися до доходу, оскільки проходять через ППЄПа «транзитом», але в  п. 292.4 ПКУ про них нічого не зазначено. Тому податківці наполягають, щоб ППЄПи- орендодавці включали до доходу компенсацію комунальних платежів.

При цьому компенсацію «комуналки» краще прописати в договорі оренди, інакше податківці можуть вимагати обкласти її ЄП за ставкою 15 %. Детальніше про це6 — у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 14

ЄСВ і ВЗ

Чи потрібно сплачувати ЄСВ за ті місяці, в яких доходу не було?

Так, потрібно. ППЄПи сплачують ЄСВ за кожний місяць, незалежно від того, був дохід цього місяця чи ні.

ЄСВ = 34,7 % (базова ставка) х мінзарплата відповідного місяця

Як мені сплачувати військовий збір (ВЗ)?

ППЄПи не сплачують ВЗ зі свого підприємницького доходу, оскільки він не обкладається ПДФО, а отже, не обкладається і ВЗ (про це ми писали в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 6, 17)

ЄП і РРО

Чи потрібний РРО ППЄПу групи 1?

Ні, не потрібний ( п. 296.10 ПКУ)

Я планую стати ППЄПом групи 2 (чи 3). Чи потрібний мені РРО?

ППЄПи мають РРО-імунітет доти, доки їх дохід з початку календарного року не перевищить 1 млн грн. ( п. 296.10 ПКУ).

У разі перевищення РРО-імунітет втрачається з найближчого кварталу. Відновити його вже не вдасться протягом усього періоду роботи на спрощенці7. Тему РРО у ФОП ми постійно обговорюємо в нашому виданні (див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 13, 17, 34, 35, 36, 43)

ППЄП і працівник

Як прийняти працівника?

1. Потрібно укласти трудовий договір: у письмовій формі у двох примірниках. Також потрібно скласти наказ (розпорядження) про прийняття на роботу.

2. Унести запис до трудової книжки. Посвідчувати договір і запис в центрі зайнятості вже не потрібно.

3. До того як допустити працівника до початку трудової діяльності — повідомити свою ДПІ про прийняття працівника.

Подробиці — у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 7, 25, 26, 29

Які податки сплачувати із зарплати працівників та які звіти подавати?

Утримати із зарплати працівника (за його рахунок): ЄСВ — 3,6 %, ВЗ — 1,5 %, ПДФО — 15 % або 20 % (при розрахунку ПДФО із зарплати віднімається утриманий ЄСВ і ПСП = ½ мінзарплати, якщо працівник має право на ПСП).

Нарахувати на фонд оплати праці (за свій рахунок) ЄСВ. Відсоток довідаєтеся у ФНВ: від 36,76 до 49,70.

Детальніше про оподаткування зарплати працівників можна прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 10.

Звіт з ЄСВ «за працівників» (форма № Д4) подається щомісяця, а звіт з ПДФО за них (форма № 1ДФ8) — щокварталу

ЄП: облік і звітність

Чи обов’язково мати документи на надходження товару (ППЄП — неплатник ПДВ)?

Дуже бажано мати, щоб не було суперечок із податківцями з приводу права власності на товар і неутримання ПДФО.

Утім, деяким у судах вдавалося відстояти своє право вести тільки Книгу ОД без будь-яких документів про витрати (див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 10)

ППЄП групи 2: за минулий місяць витрати перевищують дохід. Чи тягне це за собою якісь наслідки?

Ні, не тягне. ППЄПи групи 2 ведуть облік тільки доходів, а дані про витрати взагалі ніде не фігурують.

При цьому громадянин має повне право використати особисте майно (у тому числі особисті заощадження) у своїй підприємницькій діяльності, тобто витрачати на бізнес більше, ніж заробляти

Куди записувати дохід, поки в податковій реєструють нову Книгу ОД(В), а поточна закінчилася?

Раз ви вже опинилися в такій ситуації, на період «безкнижжя» радимо відмовитися від готівкового доходу, щоб уникнути 5-кратного (!) штрафу за неоприбуткування готівки (ППЄП оприбутковує готівку саме записом її у Книзі ОД(В)).

Приймайте оплату тільки за безготівкою. А після того, як нову Книгу зареєструють, перенесіть до неї всі записи з банківських виписок.

І надалі будьте більш уважними: подавайте нову Книгу ОД(В) для реєстрації в ДПІ заздалегідь, не потрібно чекати на «останній рядок»

Які звіти зобов’язаний подавати ППЄП «за себе» за 2015 рік?

ППЄПи груп 1 і 2 звітують раз на рік: декларація єдиноподатника (не пізніше 29.02.2016 р.) і Звіт з ЄСВ (форма № Д5 — до 10.02.2016 р.).

ППЄП групи 3 подає декларацію єдиноподатника раз на квартал (протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу) і Звіт з ЄСВ раз на рік (форма № Д5 — до 10.02.2016 р.)

1 Деякі подробиці з цього питання ви могли прочитати у статті «Проект № 3357 vs проект Мінфіну: чого чекати під ялинку» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

2 Положення про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102.

3 Детальніше — у статті «Проект № 3357 vs проект Мінфіну: чого чекати під ялинку» в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

4 Читайте статтю «РРО vs «1 млн грн.», або Чи допоможе «плиг-скок» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

5 Вас має зацікавити стаття «ППЄПська Книга ОДВ: завжди є про що поговорити» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

6 Про інші «нестандартні» доходи ППЄПа можна прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 26.

7 Про те, як відновити РРО-імунітет, ми міркували у статті «РРО vs «1 млн грн.», або Чи допоможе «плиг-скок» (див. журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 46).

8 Гарячі запитання щодо її заповнення ви знайдете в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 30, 34.

v.miroshnichenko@buhgalter911.com

Теги ППЄП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі