Програми для формування та подання електронного звіту з ЄСВ

Друк

Пропонуємо стислий огляд програмного забезпечення, за допомогою якого можна сформувати електронний звіт з ЄСВ, підписати ЕЦП та надіслати до Міндоходів.

Ганна Сараєва, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

 

Більшості страхувальників подавати звіт з ЄСВ потрібно в електронній формі за адресою zvit@sta.gov.ua. Для подання звіту через електронну пошту необхідна наявність чинного договору про визнання електронних документів. Якщо у вас вже є такий договір з ДПІ — укладати ще один не потрібно. Далі слід визначитися, за допомогою якого програмного забезпечення ви подаватимете звіт.

Так, на сайті Міндоходів 9 жовтня з’явилася інформація (http://minrd.gov.ua/media-tsentr/novini/114089.html) про безкоштовне програмне забезпечення, яке можна використовувати для формування електронної форми звіту з ЄСВ та підписання її ключами, виданими АЦСК ІДД. Далі в таблиці наведено перелік цих програм зі стислим описом їх можливостей.

 

№ з/п

Програма

Сайт програми

Якими ключами можна підписати

Нюанси використання

1

«M.E.Doc»

http://me-doc.com.ua

УСЦ, безкоштовні ключі від АЦСК ІДД (тільки для звіту з ЄСВ)

З’явилася можливість формувати та подавати звіт з ЄСВ в електронному вигляді до Міндоходів з використанням безкоштовних ключів від ДПС

2

АРМ «Єдиний внесок»

http://www.pfu.gov.ua

Програму можна використовувати лише для формування звіту, а підписувати та надсилати звіт — за допомогою «M.E.Doc»

3

«iFin Zvit»

http://zvit.ifin.ua

Безкоштовні ключі від АЦСК ІДД, ІВК та Masterkey

Дозволяє сформувати, підписати електронними ключами та надіслати звіт з ЄСВ до Міндоходів безоплатно (детальна інструкція: http://cleverbiz.net.ua/free-esv/). Ключове слово — «сформувати». Річ у тім, що імпортований звіт, наприклад, з тієї ж «1С:Бухгалтерії 8», безоплатно надіслати не вдасться, доведеться купувати абонемент «iFin»

 

Зверніть увагу: у переліку програмного забезпечення для формування звіту з ЄСВ, викладеному на сайті Міндоходів, акцент робиться на умовно безоплатні сервіси, за допомогою яких можна підписати звіт безкоштовними ключами від АЦСК ІДД. До речі, у цьому списку немає OPZ, оскільки в останньому оновленні (1.30.23 від 30.09.2013 р.) розробники так і не включили до складу програми звіт з ЄСВ*. Утім, можливо, незабаром ситуація зміниться.

* http://minrd.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro-ele/programne-zabezpechennya-/opz-programne-zabezpechennya.

Окрім програм, наведених у таблиці, бухгалтери у своїй діяльності активно використовують «1С:Бухгалтерію 8» та інші конфігурації від фірми «1С». Причому в них не лише ведуть бухгалтерський та податковий облік, а й формують звітність. Якщо облік в інформаційній базі вівся коректно, то, як правило, більшість звітів заповнюватимуться автоматично і без перекручення інформації. Звіт з ЄСВ не є винятком. Отже, працюючи в «1С:Бухгалтерії 8» та іже з нею, ви без проблем зможете сформувати цей звіт. Пастка криється в іншому. По-перше, програма вивантажує звіт тільки у формат «dbf» (рис. 2), тоді як подавати його потрібно у форматі «xml». По-друге, підписати та надіслати звіт з ЄСВ у конфігураціях від «1С» так просто не вийде, доведеться оплатити послуги сервісу подання електронної звітності «1С:Звіт».

Попри описані вище нюанси, було б украй нерозумно втрачати можливість автоматично сформувати звіт в «1С:Бухгалтерії 8» та інших конфігураціях від «1С».

Сформований в «1С:Бухгалтерії 8» звіт можна імпортувати в демо-версію (або повну версію) «M.E.Doc». Для цього у програмі потрібно відкрити форму звіту з ЄСВ і в головному меню натиснути «Імпорт → Імпорт з dbf»: при цьому звіт буде автоматично конвертований у формат «xml» і водночас буде виконана перевірка його заповнення. Після успішної конвертації звіту його можна підписати та надіслати до Міндоходів.

Тут варто звернути вашу увагу на те, що «M.E.Doc» працює тільки з ключами «УСЦ» і Masterkey (для використання ключів Masterkey потрібно звертатися до фахівців для додаткового налаштування програми). Але для звіту з ЄСВ було зроблено виняток: так, цей звіт можна підписати в «M.E.Doc» безкоштовними ключами від АЦСК ІДД та надіслати до Міндоходів. Але це стосується лише звіту з ЄСВ.

При цьому слід мати на увазі: програма автоматично не підтягує сертифікати від центру сертифікації ключів «АЦСК ІДД ДПС». Тому налаштувати їх використання потрібно вручну. Як це зробити:

1. Зайти до меню «Адміністрування → Параметри системи» та вибрати Центр сертифікації ключів «АЦСК ІДД ДПС».

2. Із сайту http://acskidd.gov.ua завантажити свої сертифікати в окрему папку.

3. Потім у меню «Адміністрування → Сертифікати» натиснути кнопку «Додати сертифікат» і зазначити свої сертифікати, завантаживши сертифікат, вказати його тип.

4. Вибрати, який комплект підписів слід використовувати.

5. Налаштувати параметри e-mail, з якого ви надсилатимете звіти.

Крім того, не забудьте про наявність чинного договору з ДПІ на визнання електронних документів («F/J1391001 — Договір про визнання електронних документів»). А до ПФУ необхідно надіслати «P9900301 — Картку приєднання до договору про супровід електронних звітів у системі подання електронних звітів до ПФУ»*.

* Детальніше про створення цих документів ви можете прочитати тут: http://buhgalter.com.ua/articles/details/286389.

Окрім програмного забезпечення, наведеного в таблиці, сформувати звіт в електронній формі та надіслати до Міндоходів можна за допомогою програмного забезпечення від компанії Masterkey («Арт-звіт» і «Арт-звіт плюс»). Нагадаю, що «Арт-звіт» працює тільки з ключами від Masterkey.

 

Підсумуємо все викладене вище. Подати звітність з ЄСВ, підписану безкоштовними ключами від АЦСК ІДД, можна або за допомогою демо-версії «M.E.Doc», або через сервіс «IFin Zvit», але в цьому випадку дані до звіту потрібно буде вводити вручну. Маючи електронні ключі, придбані в інших центрах сертифікації, звітність з ЄСВ можна подати за допомогою програмного забезпечення, запропонованого цими центрами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі